Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бюро “Съдимост” към Софийския районен съд работи всеки делничен ден от 9 до 17 ч без почивка. То се намира на столичния бул. “Драган Цанков” 6.
Бюро “Съдимост” към Софийския районен съд работи всеки делничен ден от 9 до 17 ч без почивка. То се намира на столичния бул. “Драган Цанков” 6.

Електронната справка ще спести издаването на стотици хиляди документи за 12 месеца. 772 668 са през 2016 г.

772 668 свидетелства за съдимост са издадени у нас през 2016 г. 154 389 са минали през бюро “Съдимост” в районния съд в София, в Пловдив - 71 392, в районния съд във Варна - около 60 000. Броят на удостоверенията общо за страната е с 5 хил. пъти повече от тези, издадени година по-рано.

“Администрацията е чудовищно раздута и голям процент от нея може да бъде заместен с еднократно плащане на качествени програмисти вместо доживотна издръжка на лелки и чичковци, които подпечатват едни книжа”, казва чакащза свидетелство за съдимост пред гише на столичния бул. “Драган Цанков” 6. Той е един от многото застъпници на идеята на правителството на Бойко Борисов по електронен път да се проверява дали си осъждан или не.

Свидетелство за съдимост се получава от 113 районни съдилища у нас. В него пише дали сте осъждан, а когато законът изисква, са уточнени и осъжданията, по които сте реабилитиран.

Най-често свидетелство за съдимост се иска при започване на работа и за разрешително за оръжие и търговия с ценни книжа. То може да се ползва 6 месеца след датата на издаването му. Таксата е 5 лв.

Заявление за документа може да се подаде и в бюро “Съдимост” на районен съд в град, в който не сте роден.

По възможност документът се издава в деня на поискването. “Тъй като е необходимо да бъде извършена проверка в бюлетините за съдимост и бюлетините за наложени административни наказания, съхранявани в бюрото за съдимост по месторождението на заявителя,

издаването

може да стане

до 3 работни дни

от постъпване на заявлението”, обясниха от Софийския районен съд (СРС).

Тези, които са родени в чужбина, подават документи и получават свидетелства от Министерството на правосъдието (МП). То е издало 8255 документа по електронен път от 2013 г. до 2016 г. От тях 3338 са за м.г. Електронно свидетелство за съдимост може да си издаде всеки, който отговаря на 2 условия - да има е-подпис и никога да не е бил осъждан. За родени в чужбина на гише от МП за 2016 г. са дали 5479 документа. През 2015 г. те са били 4601.

Съдия Петко Петков доскоро отговаряше за бюро “Съдимост”.
Съдия Петко Петков доскоро отговаряше за бюро “Съдимост”.
“През последните години без значение за каква работа кандидатствате, работодателят иска да му представите свидетелство за съдимост. Неотдавна свидетелства се изискваха само в случаите, ако има възможност да е наложено наказание, без право да се заема съответна длъжност”, разказва наказателният съдия Петко Петков от СРС, който доскоро отговаряше за бюро “Съдимост”. Той се занимава повече от 8 г. с него, а от 2012 г. досега винаги е имал пръст в измененията в наредбата на организацията му.

Според съдията опашки се извиват, защото законът не забранява на работодателя да поиска свидетелство за съдимост за всеки един кандидат за работа. “Освен опашки има и друг отрицателен ефект -

демонизират се

онези хора, които

са осъждани

Съгласете се, че и те трябва да си намерят работа. Какъв е проблемът да работиш като чистачка, камериерка или монтьор, ако си осъждан. Това законът не го забранява”, обяснява Петков.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов изчисли, че 26 млн. човекочаса се губят за вадене на удостоверение. “Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават, на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет”, прогнозира Борисов.

Идеята на кабинета е администрацията да проверява по служебен път в регистъра за съдимост в Министерството на правосъдието дали гражданин е осъждан, или не, без да е необходимо той да ходи до съда.

Един и същ гражданин, който е безработен, за 1 г. си издава 10-15 свидетелства за съдимост, за да кандидатства за работа, казва съдия Петков.

“Заради реабилитацията не е достатъчно да има само данни дали едно лице е осъждано. В нашето наказателно право има непълна и пълна реабилитация. Тя зависи от това за какво искате да си издадете свидетелство и дали е настъпила. Затова се прави правна преценка дали в свидетелството да се впише осъждан или не”, обяснява съдия Петков. Той дава следния пример. Ако мъж е осъден за умишлено престъпление и

поиска да работи

като полицай,

ако не е настъпила пълна реабилитация, в свидетелството му ще пише осъждан. Ако същият мъж кандидатства за работа в частна фирма и за него е настъпила непълна реабилитация, в документа ще бъде посочено, че той е неосъждан. “Тази правна преценка се прави от председателя на районния съд или от наказателен съдия, който той е упълномощил”, казва Петков.

Ако работодателят започне да проверява електронния регистър в настоящия му вид, има голям шанс да не успее да извлече информация за кандидата за работа, ако той е осъждан”, уверява Петков. Системата ще го отхвърли, тъй като съдия трябва да прецени дали е настъпила реабилитация за кандидата.