Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атентаторите се срещали във фитнес на пакистанец, организирал обучението на камикадзетата, убили 52-ма души в британската столица през 2005 г.

Терористите от Лондон бридж се смеели, шегували, прегръщали, докато обсъждали плана за смъртоносния атентат.

Редакцията на в. "Таймс" е получила видео от тяхна среща, проведена пет дни преди да се качат на микробуса-убиец, където нападат с ножове и убива седем невинни в центъра на Лондон.

Хурам Бут (27-годишен), Рашид Редуан (30-годишен) и Юсеф Загба (22-годишен) се срещнали в нощта на 29 май пред тренировъчна зала в Източен Лондон. Бат се показва пред фитнес център "Умма" (означава "общност" на арабски - бел. ред.), в който преподава кикбокс, а Загба тренира, след което бъдещите терористи изчезват за десет минути от камерите. Когато се връщат, Редуан се усмихва, а Загба прегръща Бат.

В края на записа Загба си тръгва с Редуан, а Бут се връща във фитнеса, който работи до 3,00 часа сутринта на Рамадан. В "Умма" също така се провеждат вечерни молитви.

Видеозаписът е предаден в полицията. Установено е, че фитнес клубът се управлява от Саджил Шахид (41-годишен), помагал за организиране на обучение в Пакистан на камикадзетата, убили 52-ма души в Лондон на 7 юли 2005 г. Според британски медии тримата терористи са били вербувани от забранената на Острова през 2010 г. салафистка джихадистка организация "Ал Мухаджирун" (Преселниците - б.ред.).

Хурам Шазад Бут, смятан за лидер на триото атентатори, пристига във Великобритания като дете с родителите си - бежанци от Пакистан. Баща му, продавач на плодове и зеленчуци на сергия, умира през 2003 г. Бут работел в градския транспорт, а преди атентата кандидатствал за работа в охраняващата “Уимбълдън” фирма.

Събеседването е било насрочено за края на юни според британския в. "Телеграф". Фен на "Арсенал", той е облечен с фланелка на отбора и в деня, в който извършва атентата.

Хурам Бут е известен на службите от 2015 г., когато го разследват за тероризъм. Заедно с него са идентифицирани 23 000 ислямски екстремисти, смятани за потенциални извършители на терористически атаки. В началото на 2016 г. Бут участва в документалния филм "Съседите джихадисти", излъчен по Канал 4. В него брадатият младеж се моли в известния Риджънт парк в Лондон пред черното знаме на "Ислямска държава" и яростно спори с полицията, която издирва участник в радикалната ислямска група.

В друг клип Бут се появява с Мохамад Шамсудин, смятан за лидер на радикалната "Ал Мухаджирун", възхвалила терора от 11 септември в САЩ. Основателите на групата Омар Бакри Мухамад и проповедникът Анджем Чудари са в затвора. Според авторитетни анализи с "Ал Мухаджирун" са свързани една четвърт от атентатите във Великобритания между 1998 и 2015 г. МИ5 и служителите по контратероризъм започват разследване срещу Бут, което продължава и след смъртта му. Срещу него е подаден сигнал в полицията от съседката му Ерика Гаспари, че се опитвал да промива мозъците на децата й в парка.

Карал ги да приемат исляма. Бут, който е женен с две деца, е бил изгонен от местната джамия, след като се скарал с имама.

Помощник-комисар Марк Раули от Скотланд Ярд заяви, че не е имало разузнавателни данни за планиран терористичен акт. Бут е бил смятан от разследващите за нископоставен в ешелона, който е имал връзка с проповедника Анджем Чудари, бивш лидер на групата "Ал Мухаджирун".

Не е ясно дали Рашид Редуан, някога усмихнат майстор-сладкар, е знаел за кого е вербуван.

Той е роден в Казабланка в семейство на религиозни либиец и мароканка, но не и радикални. Семейството му преживява трагедия при пристигането си в Лондон. Брат му се удавя и баща му се хвърля от прозореца от скръб. Тогава Редуан е 15-годишен, разказват техни съседи.

През лятото на 2011 г. е нает на работа в пекарната. "Беше много добър човек, с чувство за хумор и обичаше да се шегува", разказва пред "Таймс" бившият работодател на Редуан.

Той става майстор сладкар. Не се интересува от религия и политика, пише в. "Таймс". Нищо не подсказва, че 30-годишният мъж, който прекарва вечерите си в компании, употребява алкохол и непринудено се шегува с момичетата в пекарната, може да стане терорист.

"Той никога не говореше за религия. Не проповядваше. Не спореше за ислям или за политика" - казва пред вестника Раджан Сехдев, собственик на пекарната "Дилънс" в Северозападен Лондон. "През последната година нещо се случи и го преобърна - каза Сехдев. - Момчето, което аз познавах, просто не бе способно да извърши това. Отиде в Източен Лондон и се свърза с лоша компания."

През 2012 г. Редуан заминава за Манчестър, за да започне нов живот с ирландката Чариз О'Лири, в момента социален работник от Дагенхъм, Източен Лондон. След няколко месеца двамата сключват брак в Дъблин. По-късно става известно, че Редуан е искал убежище през 2009 г., но не е получил. В базата данни на полицията отпечатъците от пръстите му показват, че е използвал две имена: Рашид Редуан, мароканец и Рашид Елхдар, либиец.

Има информация, че е бил арестуван, опитвайки се да премине с лодка от Шотландия в Северна Ирландия през 2009 г., но МВР на Великобритания и шотландската полиция отказват коментар. Редуан използва женитбата си с О'Лири и получаването на ирландска лична карта като трамплин към Великобритания.

Младото семейство пристига в Източен Лондон, където същата година се ражда дъщеря им Амина. В следващите години отношенията със съпругата му се влошават заради противоречията им на религиозна основа и възпитанието на дъщеря им и те се разделят. Редуан става много религиозен, жесток и тираничен, разказват негови приятели. Три часа преди да прегази невинни хора с камиона той

отива да види дъщеря си, за да се сбогува

В първото си изявление след ареста и последвалото й освобождение О'Лири споделя: "Дълбоко съм шокирана, опечалена и зашеметена от действията на бившия ми партньор, убил и ранил толкова много невинни хора. Моите мисли и усилия сега са насочени към дъщеря ми. Осъзнавам, че един ден ще се наложи да й обясня какво е направил баща й и защо."

Най-младият от атентаторите Юсеф Загба е италиански гражданин, роден в семейството на мароканец и италианка. След като те се разделят, живее с баща си и редовно посещава майка си в околностите на Болоня. През 2016 г. е арестуван на италианско летище заради подозрително пътуване до Сирия през Турция с еднопосочен билет.

В конфискувания му мобилен телефон откриват много религиозно съдържание, но не и доказателства за връзка с ИДИЛ. Днес британските спецслужби смятат за пропуск, че Италия не ги е предупредила за желанието му да воюва в Сирия на страната на ИД.

Италианските чиновници не предоставили данни, че Загба е искал да замине за Сирия през 2016 г; в Шенгенската информационна система (SIS). Когато през януари тази година е спрян на лондонското летище Станстед, в предупреждението в SIS граничните служители видели само информация, че срещу него има наказателно дело.

Във Великобритания Загба започва работа в ресторант.