Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички лица, които са обект на следствие, са млади българи

Адвокат София Николаева е българоговорещ адвокат в Мадрид. Член е на Адвокатска колегия - Мадрид. Работи в собствена кантора от 2010 година. Преподавател на различни академични курсове и магистърски програми по гражданска и наказателна отговорност на здравния работник към Държавния университет "Рей Хуан Карлос" - Мадрид. Завършва бакалавърска степен по право в Национален университет за дистанционно обучение - Мадрид. Има магистърска степен по данъчно облагане и по лекарски грешки и небрежности.
- Адв. Николаева, вие защитавате част от българите, които се забъркаха с цената на живота си в скандал с нелегална трансплантация на бъбреци в Мадрид. В какво се състои скандалът и за какво са обвинени сънародниците ни?
- През 2012 година се въведоха нов тип престъпления срещу общественото социално осигуряване в Испания. Именно по този текст са обвиняеми българите в образуваното досъдебно производство след съвместната операция на Гражданската гвардия и Националната организация за трансплантите. Според официалната информация има измама срещу системата на общественото осигуряване, чрез която е осигурен достъп до донорската програма за трансплантации и хемодиализа чрез фиктивни трудови договори и фиктивна регистрация като едноличен търговец. Това деяние е описано като престъпление в член 307 от Испанския наказателен кодекс. Всички лица, които са обект на следствие, са млади българи, които са били в списъка на чакащите към донорската програма или вече са с присаден огран.
- Защо точно Испания?
- Години наред Испания е световен лидер по брой реализирани трансплантации, поради което испанският модел на система на донорство и трансплантации е един от най-следваните и е на челно място. Преди влизането в сила на Кралски указ - закон 16/2012 всички чужденци с адресна регистрация на испанска територия имаха право на безплатен достъп до системата на здравеопазване, без значение дали са легално пребиваващи или произхождат от страни - членки на ЕС. Вследствие на дълбоката икономическа криза в страната обаче и като мярка за намаляване на бюджетни разходи се ограничи достъпът до системата на здравеопазване само за работещи, пенсионери и чужденци с издадени здравни карти. Това наложи и промяна на наказателния кодекс с въвеждането на този нов тип престъпление срещу общественото осигуряване.


Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли чети в "България Днес"