Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По-топлото време изисква промяна в блюдата на масата. Месните и тлъсти продукти отстъпват пред плодовете и зеленчуците. Как да се храните в жегите, обяснява специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

- Проф. Байкова, как да променим храненето си през лятото?

- Човек инстинктивно се нуждае от по-лека храна. Вече е загърбил мазните меса, наденичките, приключил е с Гергьовден, когато изяжда тлъстите агнета, и сега казва “да се хванем за зелено”. Пролетта сякаш вече я няма в България и от студено минаваме към горещо. След Великден вече не искаме висококалорийни храни. Не ни се ядат червени меса, мазни колбаси, даже мазните баници. Минава се към лятно хранене с два пъти повече зеленчуци и плодове в сравнение със зимното. Този модел на хранене е с повече витамини, минерали и фибри, т.е. растителни храни. Те алкализират организма и това има диуретичен ефект. Сега е моментът да излъчим от тялото разградни продукти, натрупани от зимното хранене с повече месни продукти.

- Тоест преминава се към по-вегетариански тип хранене?

- Плодовете и зеленчуците са засищащи, но по-леки. Нямат висока енергийна стойност и така се справяме с излишните 2-3 кг от зимния период. Освен това ядем повече зелени храни, варива (боб, леща, грах, зелен фасул) или зърнени. Ядем кафяв ориз, пресни картофи, спагети, пици с тънка подложка и много зеленчуци.

- Каква да е закуската?

- В тези месеци нещо леко – кисело мляко с плодове, само плодове и фреш с филия пълнозърнест хляб и лютеница или маслинова паста. Или филийка с извара, капки зехтин и краставица или домат. На децата в Европа предлагат филия с настъргана ябълка и канела. Тази закуска е хем с нещо сладичко, хем засища. Закуската може да е зърнена – овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, или зърнен микс с няколко лъжици кисело мляко, лъжица мед или сезонен плод. В 10 ч - фреш или чай с лимон и мед, или малко череши, кайсии, праскови, ягоди.

- Какъв да е обядът?

- Голяма салата или зеленчуково ястие от слънчеви (по-вкусни от оранжерийните) краставици, домати, чушки, пълнени с нещо леко – например кафяв ориз и моркови. Пилешката бистра супа също е полезна, както и супите гаспачо, борш, от зелен боб, от броколи, от зеле и моркови, от домати. Тараторът е друга наша супа, с която преди години спечелихме приз на Европейското състезание по здравословни нискокалорийни национални ястия.

Месото и мазнините трябва да са двойно по-малко в сравнение със зимата. Висококалорийните храни произвеждат много топлина и в жегите има риск да затрудните топлоизлъчването си и да получите топлинен удар. Затова е важно да се пият течности, чай (студен и топъл), минерална вода.

- А какво за вечеря?

- Няма нищо по-хубаво от шопската салата със сирене.

- Какъв алкохол да се пие?

- Алкохолните напитки е важно да се изтеглят към края на деня и да са по-леки. Концентратите не са подходящи за лятото. Даже виното не е, ако не е разредено. Добър избор е бирата. Кофеинът и алкохолът извличат водата от клетките, затова е добре да се сервират с чаша вода.

- Какво да ядат тези, които изразходват много енергия в работата си?

- За тях вегетарианският модел е неподходящ. Да оставят в менюто си птичи меса един-два пъти седмично или постно свинско месо – бонфиле, шол. Непременно да ядат риба – поне 2-3 пъти седмично.