Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Нямате ли по-прилични дрехи”, пита прокурорът заради дънките на дупки и изрязаната блуза на гърба. Тя: “Не, нямам”

Представителите на роднините на убития Николай ще доказват, че смъртта на мъжа й е причинена умишлено

Видимо напълняла Анита Мейзер и столичните й адвокати влизат в т.нар. диференцирана съдебна процедура, при която няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза ще бъдат приобщени към материалите по делото.

Това бе поискано от столичните й адвокати, които възнамеряват да докажат, че

скандалната миска

не е предлагала подкуп

на полицай.

Ситуацията ще бъде използвана от процесуалните представители на близките на убития Николай Димов, които вече представяха експертизи, въз основа на които пледираха, че смъртта му е причинена умишлено.

В момента за Анита започва, образно казано, един филм, който тепърва ще стартира, а краят му изобщо не е ясен, коментираха юристи пред "168часа".

През август м.г. Анита звъни на Пето РПУ-Варна и съобщава, че мъжът й е убит в семейното им жилище в местността Евксиноград Часове наред тя е държана в полицията и разказва най-различни версии за случилото се преди смъртта на Николай. След това признава, че не е имало други хора с тях и дава нов нюанс: Николай

тренирал да скъса със силата на мускулите си свински опашки,

вързани през ръцете и врата му.

След като отхвърлил първите и "започнал да прави характерни движения за късането на тези на шията, починал". Жена му се опитала да му помогне, но осъзнала, че ако опита "да ги разреже с ножица, съвсем ще го убие".

В няколкото седмици на разследване варненски патоанатоми отказват да изготвят експертиза, защото не стигат до едно мнение как е причинена смъртта, въпреки проведения следствен експеримент.

Експертизата написват съдебни лекари от Плевен, след което обвинението за причинена смърт по непредпазливост е внесено в съда.

Там адвокатът на миската Олег Атанасов иска

съкратено следствие

срещу пълните

самопризнания и разкаяние

от страна на подсъдимата. Срещу това тя получава 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които се редуцират до 3 г. реално излежаване в затвор.

Присъдата се обжалва от представителя на сестрата на Николай Димов и майка им. Адвокатите Иван Томов и Юлиян Атанасов представят в залата на второинстанционния съд справка, изготвена от съдебни медици, според която

нараняванията и травмите върху тялото и главата на Николай Димов

не са причинени по начина, описан от Анита.

Появява се и адвокат Петър Чалъмов със своя колежка - дама, която няма правоспособност дори да се явява на всички инстанции. Двамата настояват, че Мейзер не е виновна за подкупа и искат тази част от присъдата да отпадне, въпреки че по този начин нарушават правилата за съкратено съдебно следствие и възможностите за минимална присъда. Така се стига до решението на Апелативния съд, според което делото се връща на първа инстанция. Причината е опорочаването му с факта, че

майката на жертвата

не е конституирана

като частен обвинител.

На първото заседание на втория съдебен състав частното обвинение прави искане за отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева.

Адвокатите изказват съмнения в предубеденост по време на досъдебното производство във връзка със способите, методите и правната квалификация на престъплението. Те смятат, че неслучайно след отвода на варненските патоанатоми, експертизата не е назначена на други варненски специалисти, а е пратена в Плевен.

Самата Анита в залата твърди, че това е направено, защото близките на Николай имат "връзки във Варна", което пък поражда съмнения, че подсъдимата е имала участие в работата на прокурора.

Искането е отхвърлено от съда като неоснователно.

Частното обвинение отправя второ искане за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза, пак заради работата на прокурора, която "не е успяла да открие обективната истина" по престъплението и то е квалифицирано по лек член, а не за предумишлено убийство.

АНИТА МЕЙЗЕР: Очаквам да бъда оправдана и разбрана! Да обясня всичко, както е, и съдиите да ми дадат справедливо наказание!
АНИТА МЕЙЗЕР: Очаквам да бъда оправдана и разбрана! Да обясня всичко, както е, и съдиите да ми дадат справедливо наказание!

Съдът отвърля и това искане, тъй като не е налице нарушение от страна на прокурора.

Още преди старта на делото той прави забележка на Анита за облеклото й. Миската е в съдебна зала с дънки "по модата", с огромни разръфани дупки по краката. Блузката й пък е изрязана на гърба.

"Нямате ли други, по-прилични дрехи? Това е неуважение към съда!", казва прокурорът, а отговорът е - "Не, нямам!".

Анита е заобиколена от четирима адвокати - титулярът Олег Атанасов, появилият се между първата и втората инстанция на първото дело Петър Чалъмов, негова стажантка и Антон Андонов. Чалъмов вече заяви пред "168 часа", че Анита не е виновна за подкупа и с негова помощ ще го докаже.

Междувременно ще поиска освобождаването й от ареста, за да не обезсмисли престоя й там, отказа леката присъда на първоинстанционния съд. Чалъмов иска промяна на мярката за неотлонение, която му е отказана поради липса на нови обстоятелства, които да я налагат.

Заканите му, че ако варненският съд откаже, ще получи промяната от Върховния касационен съд, до сега не са се оправдали и Анита е в затвора. Видимо скандалната миска е надебеляла и доста по-уверена в поведението си.

От истеричния плач

пред апелативния съд

няма и помен.

Всички думи за това колко е обичала Николай, как не е имала причина да го убива, сякаш са се изчерпали и се свеждат до: "Не съм виновна, искам да бъда оправдана!".

Дали обаче това е възможно при промяната на съдебната процедура?

При първото дело Анита призна напълно вината си по двете обвинения - за убийството и грабежа и получи 4,5 г. лишаване от свобода, които бяха редуцирани на 3 г. От тях реално Мейзер щеше да лежи не повече от 2 г. заради облекченията, които би получила за добро поведение и с приспадането на времето на задържането й преди произнасянето на присъдата.

Сега вече тя не може да се възползва от тези привилегии. Адвокат Чалъмов, на когото досега съдът не уважи нито едно искане, и столичната му стажантка ще трябва да докажат, че Анита е невинна за подкупа, което

няма по същество да промени ситуацията й,

нито размера на наказанието.

Това обаче е шанс за близките на Николай и адвокатите им, които са категорични, че ще впрегнат всички законови мерки, събрани от частния детектив и справката от аутопсията, за да докажат, че смъртта на Николай е умишлено причинена.

Какво ще се случи, ако съдът приеме техните доказателства, четете в хартиеното издание на "168 часа".