Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рачо Петров-внук, Мария Великин и Елеонора Шейкова продадоха сграда и земя на бул. “Дондуков” 20, без да са собственици

Схема със “случайно” открито завещание, констативен нотариален акт за собственост въпреки решение на съда и фиктивна препродажба са използвали тримата внуци на ген.

Рачо Петров при опит да завземат апетитен парцел на бул. “Дондуков” 20 в центъра на София, който не е техен, показа проверка на “24 часа” по случая с рушащата се и опасна сграда там. На този адрес в миналото е един от десетките имоти на бившия министър-председател ген. Рачо Петров - любимец на Фердинанд и цар Борис III. Днес

къщата е в

окаяно състояние

и всеки момент

може да рухне.

Клошари и наркомани са превърнали в сметище руините в идеалния център на София. Столичната община е взела решение за събаряне на сградата, защото е опасна за минувачите по бул. “Дондуков”.

Частен инвеститор е придобил имота с постановление за възлагане от заличената държавна фирма “Софкнига”, но е изправен пред поредната схема, с която му се пречи да изпълни решението на съда, показа проверка на “24 часа”.

Апетити към имота обаче имат и реститутите Рачо Петров-внук, Мария Великин и Елеонора Шейкова. Те правят всичко възможно да

отлагат във времето

решаването на проблема

с руината чрез поредица от схеми, като заобикалят легитимно и окончателно решение на съда, че не са единствените собственици на имота.

На 11 ноември 2011 г. излиза решение на Върховния касационен съд (ВКС). Според него Рачо Петров-внук и сестрите му Мария Великин и Елеонора Шейкова трябва да предадат владението на къщата на “Софкнига” ЕООД, което е стопанисвало одържавения имот със статут на публична държавна собственост. Частният инвеститор е придобил

къщата с 66% от земята с постановление за възлагане

в производството по несъстоятелност на заличеното вече “Софкнига” ЕООД. Така с решението на ВКС претенциите на реститутите не са удовлетворени. Те обаче заливат съда с молби и жалби и така започва серия от безкрайни дела с цел да отстранят конкурента си за имота, показва справка във Върховния касационен съд.

През 2012 г. те искат отмяна на първото решение, което не е в тяхна полза. Като основание посочват нови обстоятелства - открили са собственоръчно завещание на баща си Благой от 1953 г., в което той прави разпореждане с акции в тяхна полза. Съдът дори не разглежда молбата им и положението остава същото - не са собственици на целия имот.

Любопитно е кога и как се

появява завещанието,

на основание на което тримата претендират за наследство. (Същата схема със завещания и клетвени декларации използват и за други имоти като чифлика край Белово и апартамент на ул. “Граф Игнатиев” в София - б.р.).

Само 2 месеца след 11 ноември 2011 г., когато губят делото за къщата на “Дондуков” 20, с Мария Великин се свързала Лора Русинова.

Тя е племенница на съпругата на Благой Петров (починал през 1958 г., баща на реститутите и син на ген. Рачо Петров - б.р.).

Тя зарадвала Мария Великин с новината, че е открила завещание от Благой Петров, докато ровила из други семейни ценности. Дали това е така и защо завещанието е открито, след като губят делото, не е ясно.

В него имало доказателства, че Благой Петров бил

приносител на акции

във фирма и се разпореждал с тях в полза на наследниците си. Ценните хартийки били използвани за апорт - къщата на бул. “Дондуков” 20.

Така Рачо Петров-внук, Елеонора Шейкова и Мария Великин обявяват завещанието пред нотариус на 7 март 2012 г. и веднага искат от съда да отмени решението си, с което губят 66-те процента от ценния имот. И този път обаче номерът не минава. На 6 декември 2012 г.

ВКС отказва да гледа молбата им заради новооткритото завещание от Благой Петров. Те не спират дотук в желанието си да придобият чуждия имот. Внасят частна жалба и срещу това решение. Причината е, че “Софкнига”, от която частният инвеститор е придобил имота с постановление за възлагане, вече е заличено. На 7 май 2013 г. ВКС отново отказва да се занимава с казуса, който е в ущърб за претенциите на реститутите.

Само 3 месеца след последното решение на ВКС Петров, Великин и Шейкова

дават ход на новата схема за

овладяване на имота.

На 8 август 2013 г. посещават нотариус Веселина Кацарова в кантората й. Оформят констативен нотариален акт с невярно съдържание, според който тримата са собственици на целия поземлен имот на бул. “Дондуков” 20, както и на земята -

къща от 717 кв. м и двор 768 кв. м. Основанието за това са писмени документи като завещанието от баща им Благой, открито през 2012 г. - довод, който вече Върховният касационен съд е отхвърлил като основание да отмени решение, че не са собственици на целия имот.

След като вече имат констативен нотариален акт, с който се обявяват за собственици на чуждия имот, те продават 66% от земята на Румяна Карлова. Парцелът е точно толкова, колкото е делът на фирмата, която го е получила с постановление за възлагане, потвърдено от съда.

Фиктивната

продажба е оформена с нов нотариален акт

въпреки окончателното решение на съда от 2011 г., което ясно казва, че Петров, Шейкова и Великин притежават само 34% от имота, купени от Министерството на икономиката през 90-те малко след като Рачо Петров-внук е бил зам.-министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров.

Когато научават за поредната схема, за да защитят правата си, инвеститорите завеждат ново дело с молба за отрицателен установителен иск спрямо тримата реститути и Румяна Карлова, с което да се докаже, че Петров, Шейкова и Великин не са собственици на целия имот по силата на решението на ВКС и

нямат право да го продават,

както са направили

Делото е висящо, показа проверка на “24 часа”.

Прокуратурата също е сезирана за схемата с констативния нотариален акт и за последвалата продажба. От МВР са възложили на експерти да изследват дали завещанието на Благой Рачов Петров е истинско, предвид факта, че е открито едва през 2012 г., след като реститутите губят съдебното дело за апетитния имот.

Софийската градска прокуратура отказва да образува наказателно дело за това, но апелативната отменя отказа. Извършена е нова проверка, а наследниците на Рачо Петров и всички замесени са разпитвани за съмнителния случай.

Все пак

обвинения не са повдигнати.

Какво свързва “продавачите” Рачо Петров, Мария Великин и Елеонора Шейкова с “купувача” Румяна Карлова, за която има съмнения, че е използвана за подставено лице в схемата за заграбване на чуждия имот? Тя е юрист, работила е в Комисията за защита на конкуренцията.

До 2009 г. е един от членовете на регулаторния орган. След това е собственик и управител на консултантска компания за съвети в областта на конкуренцията и обществените поръчки.

Нелогично изглежда квалифициран юрист да не извърши справка в имотния регистър, за да провери дали купува недвижим имот, който е обременен с тежести. Всички искови молби, решения на съда и прочее са надлежно вписани и оповестени в регистъра, който е публичен. Офисът на Карлова е на ул. “Граф Игнатиев” 7А, ет. 3. Точно този

апартамент е обект на

спор между внуците

на ген. Рачо Петров и Столичната община. Според решение на съда от 2015 г. те го владеят без правно основание и трябва да го върнат на общината. Както “24 часа” писа, жилището е отнето от втората съпруга на ген. Рачо Петров, която не е оставила наследници. Шейкова, Великин и Петров-внук обаче се представят за такива и твърдят, че имотът е

купен с пари от дядо им

Обжалват и сега процесът е на втора инстанция.

“24 часа” се свърза с Румяна Карлова за повече подробности относно рушащата се и опасна сграда на бул. “Дондуков” 20. Тя потвърди, че тримата реститути са й продали 66% от земята. Знае, че от Столичната община са издали заповед за премахване на сградата, защото е опасна.

“Причината за това състояние на сградата е, че се водят дела в съда. Да, много е неприятно. Искахме да я съборим, за да направим нещо друго, но заради споровете в съда това ще се забави”, казва Карлова. Преди 2 месеца тя посетила Националния институт за недвижимото културно наследство.

Оттам й казали, че няма пречка сградата да се премахне, но била част от групов ансамбъл на булеварда, който е историческа ценност.