Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете най-често мятат бутилки и запалки, но историята помни и случай с хвърлен мотопед и свинска глава

ЦСКА и "Левски" редовно отнасят зловещи глоби от Дисциплинарната комисия на БФС заради изцепките на публиката. Навремето един шеф на "червените" се беше оплакал, че отборът му едва ли не ще фалира, ако привържениците продължат да носят десетки и стотици хиляди лева непредвидени разходи на техния тим.

Най-редовните финансови санкции са от хвърлените предмети. Огромна част от хората на стадиона, изглежда, посещават футболните срещи не толкова да зяпат случващото се на терена, колкото да целят с каквотоимат подръка врага и вечно виновния съдия. Най-често в употреба влизат шишенцата с минерална вода.

Някой някога реши, че тези атаки ще спрат, ако се отнемат капачките. И от тогава досега ченгетата на входа неуморно развъртат капачки, все едно не можеш да пъхнеш в джоба още пет-шест резервни. Старанието им е безсмислено - пълните бутилки пак летят добре, като по пътя си успяват да намокрят порядъчно количество фенове.

Водните наказания за ритнитопковците често са по-скоро освежаващи, но има и други опасни предмети, които влизат в употреба. В миналия брой ви разказахме за скандалния мач в Перник, когато публиката на "Миньор" започва да замерва играчите на "Левски" с парчета бетон, откъртени от трибуните. Тогава главният съдия приключва преждевременно мача, за да спаси себе си и останалите на терена.

През годините също толкова опасни бяха и атаките с откъртени седалки. "Сини" и "червени" ултраси се бяха специализирали в къртенето на пластмасовите удобства и стоварването им върху главите на полицаите, дошли да ги усмиряват. Добре, че униформените винаги са добре защитени, за да избегнат сериозни наранявания.

Със сигурност най-паметният случай с предмет, хвърлен към терена, е от мача "Левски" - ЦСКА през 1996 г. В интерес на истината тогава към терена полита не предмет, а живо същество. Мачът си върви съвсем нормално, феновете си псуват и мятат дребни монети, запалки и всичко друго от обичайния им арсенал.

Интересното се случва след края на първото полувреме. Главният съдия Веселин Богданов прибира в скута си топката и се отправя към съблекалнята. Тогава от небето започват да валят змии. То всъщност е само една, но на ошашавеният рефер му се струва, че са десетки влечуги. Толкова голяма е изненадата му.

За късмет се оказва, че той е бил замерен с безобиден смок, а не с разлютена пепелянка. На всичкото отгоре влечугото се приземява доста далеч от него и така спестява инфаркт на рефера. Много по-късно той ще обяви, че змийската атака всъщност не е била по негов адрес.

"Змията я хвърли човек от "А" сектор, но всъщност се целеха в друг. Не е редно да му казвам името, той сам ще реши да се разкрие, ако прецени, че е необходимо. Въпросният човек явно имаше някакъв проблем с хора от публиката и така се стигна до случая с влечугото", категоричен е Веселин Богданов. Във въпросния мач "червените" бият с 1:0, но развоят на мача отдавна е забравен. В спомените на феновете е останала само змията, която е жертвана заради нечие отмъщение.

И все пак това далеч не е най-необичайната фенска изява по време на мач. В Европа и по света сме се нагледали на какви ли не изпълнения. За Италия ще остане паметна изцепката на феновете на "Интер", които хвърлят мотоциклет от третия етаж на "Джузепе Меаца" върху главите на фенове на "Аталанта". Слава богу, атаката се разминава без жертви.

По крайно атрактивен начин изразяват своята омраза към Луиш Фиго и феновете на "Барселона".

Фиго е извършил немислимото, приемайки да играе за кръвния враг "Реал" (Мадрид). Предателството не може да бъде простено. Фенове на "Барса" изчакват дербито с Кралския клуб и мятат по Фиго опушена свинска глава. Мачът е спрян, за да бъде почистен теренът, а каталунският гранд отнася солидната глоба от 120 хил. евро.