Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Постенето е вид закаляване

- Доц. Марчев, защо темата за закаляването днес звучи ретро?

- Здравословният начин на живот се покрива с представата за здравословно хранене, тъй като то се рекламира много, защото е свързано с продажби. Друг негов елемент е полезното натоварване – фитнес, аеробика, спортове и екипировки за тях, които също се рекламират. А третият елемент не струва нищо – закаляването. То не се рекламира и е почти забравено. В широк смисъл това е да се лишиш временно от нещо, без да стигаш до крайности. За поколенията, които помнят социализма, закаляване е за кратко да допускаме да ни е студено или горещо. Но днешните поколения нямат понятие за закаляване. Обяснението е, че е безплатно и не попада във фокуса на потребителското общество.

- Кой се закалява?

- Постите са временно дозирано лишаване от храна. Но и в другите религии има препоръки за въздържане в определени периоди. Тези практики са насочени към здравите хора. Болни, бременни, старци и деца са пазени, а не закалявани.

- Как постенето ни прави по-здрави?

- При временно и не прекалено въздържане от храна организмът изяжда болните си клетки. Ако не се прочистват, те един ден може да се изродят в ракови. Унищожавайки ги, той избягва този риск. Да си представим затлъстяването в тази светлина. Става ясно защо тяло, в което няма противодействие на мутирали клетки, е застрашено от тежки болести. Днешният човек се храни редовно и тялото няма причина дори епизодично да прибягва до механизма на самоизяждане. Така не прочиства увредените клетки и наднорменото тегло става рисков фактор за много видове рак.

В медицината това се знае отдавна. Отскоро е известна ролята на автофагията, за която на проф. Йошинори Осуми бе дадена последната Нобелова награда за медицина. Автофагията е умален вариант на изяждането на болните клетки, действа на ниво клетка. Части от нея изяждат други, дефектни. При глад клетките унищожават тези свои части, които имат потенциал да се изродят.

- Рекламирате глада?

- Рекламирам практики, които човечеството е проверявало хилядолетия. Е, постенето е такава практика. А вече има и научни потвърждения за здравословния му ефект. Но да напомня с какво започнах – говорим за форма на закаляване, което не е екстремно и се отнася за здравите хора. А постоянният глад и недохранване носят само беди. Анорексията при доброволен отказ от храна е самоубийствена. Както е казал Буда, верен е средният път. Крайният глад е вреден колкото и безкрайното прехранване.

Първобитният човек, чиито гени носим, не се е хранил три пъти дневно. Когато намирал храна, е ял, когато не - гладувал. Човешкият род произлиза от дневни животни. До овладяване на огъня те са се хранили в светлата част на денонощието. Метаболизмът ни е пригоден към този ритъм. Затова мнозина затлъстели постигат удивителен резултат само със спазване на правилото да ядат само докато е светло.

- Кое друго каляване подобрява здравето?

- Лекото временно ограничаване на кислорода. Физическите натоварвания повишават нуждата от кислород, но кислородът край нас и дихателният ни капацитет са си все същите. Резултатът е, че тялото изпитва известен недостиг на кислород и това води до разрастване на кръвоносните съдове – появяват се нови, за да компенсират временната липса на кислород. Това е една от причините спортисти да се качват в базата на Белмекен, където въздухът е по-разреден. При тренировките там се закаляват и стават по-здрави и силни. Хемоглобинът, който пренася кислорода, се повишава, образуват се нови съдове. Според в. “Балтимор сън” многократният олимпийски шампион по плуване Майкъл Фелпс, когато е тренирал, е спял в спалня с понижено налягане на кислород.

Може да се даде и пример, който пушачите четат както дяволът - евангелието. Затова искам да кажа ясно, че всички кардиолози сме противници на пушенето. Не толкова заради увреждането на белия дроб, а защото пушенето доказано причинява инфаркти. Многократно потвърдено е, че пушачите по-често от непушачите получават инфаркт. Затова е по-добре да не пушиш. Но ако вече е налице инфаркт, пушачът е с по-голям шанс да го преживее, защото при пушенето недостигът на кислород е развил в сърцето нови кръвоносни съдове – колатерали.

Грешно е да схванете това като оценка, че е хубаво човек да пуши. Обратното, гордея се, че отказах много хора от цигарите. Това удължава живота им. Загиналите от инфаркт пушачи са много повече от непушачите въпреки малката полза от разрастването на кръвоносни съдове. Да се говори за предимство от пушенето, е като абсурда да кажеш, че си щастлив, защото те е ударила линейка пред болница.

В следващ брой четете втора част от интервюто - за каляване чрез сън.