Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климатичните промени усложниха живота на алергичните хора, казват немски учени. Полените тръгват по-рано отпреди години. В Германия брезовите са в достатъчно големи концентрации, за да събудят сенната хрема.

Заради глобалното затопляне цъфтежът на брезите напролет започва средно с 10 дни по-рано в сравнение с преди 25 г. Освен това летежът им продължава с около 8 дни по-дълго.

Не стига това, ами и сезонът на полените се е удължил. Причината е пренасянето на растения от други страни. Ако преди хората със сенна хрема си отдъхваха през септември, когато спира да цъфти дивият пелин, сега се мъчат и през октомври заради амброзията - растение, внесено от САЩ.

Всеки трети британец твърди, че има алергия. Но всъщност няма, пише в. “Дейли мейл”. Понякога истинската причина е пристъп на тревожност или друг психически проблем, казва д-р Ейдриън Морис пред вестника.

Жена на 40 г. дошла в кабинета му и казала, че заради новото си куче получава сърбежи и киха. Била убедена, че е алергия. Тест обаче не отчел чувствителност към животински косми. Не е имала друга алергия преди, но признала, че по-рано е била диагностицирана с пристъпи на тревожност. Лекарят обяснил сърбежите с нея, тя се ядосала и си тръгнала. Отишла при друг, който казал същото. Накрая махнала кучето и писала на д-р Морис, че се е почувствала добре. Според него обаче това отново доказва, че не животното, а психосоматични причини са в основата на въображаемата алергия.

На истинските болни от сенна хрема д-р Морис препоръчва душ всяка вечер и смяна на дрехите. Освен това да втриват вазелин отвътре в ноздрите. Така полените не влизат в контакт с лигавицата. Има данни, че една супена лъжица мед дневно преди сезона на полените смекчава симптомите.