Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британецът, успял да забави атаката, с приятелка
Британецът, успял да забави атаката, с приятелка

И “Майкрософт” обвини Щатите за вируса, засегнал 150 страни

Използваният при мащабната хакерска атака вирус е “дух от бутилката”, пуснат от американските служби, заяви Владимир Путин, цитиран от Нюз.ру. “Злонамереният софтуер, измислен от разузнавателните служби на САЩ, може да се обърне срещу създателите си”, предупреди руският президент и подчерта, че “Москва няма нищо общо с това”.

“За нас не настъпиха значителни щети, но кибератаката предизвиква сериозно безпокойство”, изтъкна Путин.

Смята се, че

вирусът е

откраднат

от Агенцията

за национална

сигурност на САЩ

Властите по света се опитваха през уикенда да заловят виновниците за атаката, която разстрои работата в заводи, болници, магазини и училища по целия свят. Експерти смятат, че 1,3 млн. компютърни системи в над 150 страни остават уязвими към вируса, с който в петък беше извършена най-голямата кибератака в света.

Разпространението на вируса WannaCry, който блокира файловете, докато не бъде платен между $ 300 и $ 600 откуп във виртуалната валута биткойн, се е забавило, но това може да е за кратко. Анализи сочат, че изнудвачите са забогатели с около $ 42 000. Според специалисти целта на хакерите не са парите, а достъп до важни документи. Размерът на вредите е неясен.

Най-засегнати в Азия са Китай, Япония и Индия, а в световен мащаб пострадаха Русия, Украйна, Великобритания, Испания, Италия, Бразилия и компании в Германия, САЩ и Франция. На Балканите най-засегната от вируса е Румъния, сочи анализ на “Касперски Лаб”.

“Майкрософт” обвини правителството на САЩ, че съхранява кодове, които могат да бъдат откраднати от хакери. “Еквивалентен сценарий с конвенционални оръжия би бил

някой да задигне

част от ракетите

“Томахок”

на американската армия”, посочи президентът на компанията Брад Смит.

Междувременно Европол заяви, че европейските правителства и компании, изглежда, са се справили с глобалната атака в понеделник сутрин. “Броят на пострадалите не се е увеличил и ситуацията в Европа е стабилна, което вече е успех”, каза говорителят Ян Оп Ген Орт. По-рано агенцията предупреди, че е възможна нова атака със завръщането на служители на работните им места след уикенда.

Британски спец в областта на киберсигурността беше описан като “случаен герой”, тъй като успя временно да спре разпространението на вируса. 22-годишният младеж обяви, че се страхува за живота си, след като редица медии разкриха самоличността му, пише в. “Гардиън”.

Създаването на финансови продукти срещу кибератаките обсъдиха финансовите министри от страните на Г-7, съобщи шефката в Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР. “Застраховането срещу киберриска е “в пелени”, каза Георгиева.

Британски медии посочиха, че хакерската атака е разкрила “уязвимостта ни от феодалните интернет барони”. Премиерката Тереза Мей отхвърли твърденията, че правителството е пренебрегнало предупрежденията за уязвимостта на здравеопазването. Според в. “Гардиън” една от причините вероятно е недофинансирането на здравната система от бюджета.

Япония обяви, че хакерската атака е засегнала около 2000 компютъра, включително в компаниите “Нисан” и “Хитачи”. Над 29 000 институции със стотици хиляди устройства в Китай са пострадали от вируса.