Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джудистът Стилиян Георгиев, арестуван за нападението над екип на “Нова”, в същото време става шампион в Сърбия.

Чувствах се смазан и унизен след всичко, което съм дал на родината, признава медалистът.

Ще съдя журналистите, които ме обвиниха, заканва се спортистът.

Около 22 часа на 14 април автомобилът на репортерката Мария Милкова и оператора Огнян Пенев от Нова телевизия е засечен на 146-ят километър от магистрала "Тракия" от група мъже.

След скандалната ситуация с нападението над телевизионния екип се насади усещането, че мутренските времена се връщат отново в България.

Журналистите били удряни и заплашвани от мъжете, които се движели под конвой с черни джипове. Като виновни за каубойската драма бяха посочени и задържани Стилиян Георгиев и Румен Мишев. Оказа се обаче, че и двамата не само че нямат нищо общо със случая, но по това време били на състезание по бойни изкуства в Сърбия, където бранили българския флаг. След освобождаването му от следствения арест Стилиян Георгиев изрази публично възмущението си от недопустимата грешка и предизвика истински фурор с отвореното си писмо до медиите. В него шампионът по бойни изкуства разказва за 72-часовото му задържане, което определя като "истинска гавра с невинен човек, способна да съсипе нечий живот".

За първи път несправедливо обвиненият Стилиян Георгиев - републикански шампион по джудо и треньор на малки деца, разказва само пред "168 часа" за преживения ужас и обидата.

- Стилияне, какво се случи с теб и как се оказа без вина виновен?

- До последно не знаехме какво се случва. На границата на връщане от Сърбия ни обясниха, че сме призовани като свидетели. Още тогава ми стана ясно, че нещо не е наред. Няма как да имаме призовки за свидетели и същевременно да се извършва задържането ни. Едва когато пристигнахме в Пловдив, от Криминална полиция ни обясниха за случая и ние дадохме показания. Въпреки всичко бяхме оставени в ареста за 72 часа, тъй като сме били посочени от Мария и Огнян като извършители на престъплението.

- Какъв беше поводът за посещението ви в съседната ни страна?

- На 15 април се проведе международен турнир по бразилско джиу-джицу - Belgrade open, където аз и десетки други българи взехме участие и спечелихме медали. Там аз се борих за абсолютна категория, спечелих златен медал и станах абсолютен шампион измежду всички участващи.

В петък, на 14 април, аз, съпругата ми и нашият едногодишен син тръгнахме към Сърбия с личния ми автомобил. От Драгоман взехме приятеля ми Румен Мишев и неговата дъщеричка. Не по-късно от 12 часа преминахме ГКПП Калотина, където контролът е изключително затегнат. В паспорта на сина ми бяха поставени печати, което е невъзможно в отсъствието на един от двамата родители или без декларация от тяхна страна. Това е едно от доказателствата, че във въпросния ден и час аз съм напуснал страната с него и съпругата ми.

- Кога и как точно разбрахте, че вие и Румен Мишев сте подведени под отговорност за извършеното престъпление?

- Веднага след състезанието моят колега Румен Мишев, който е кондиционен треньор на детския отбор, получи обаждане от служител на МВР, който искаше да го разпита. Когато разбра, че сме на територията на Сърбия, той остана изключително учуден как сме успели да преминем границата.

Нямахме никаква представа, че сме обявени за национално издирване, и никой от органите на реда не се беше свързвал с мен. От този момент нататък прибирането ни се превърна в истински кошмар. На границата бяхме задържани с белезници, след което ни закараха в граничния арест. Там стояхме до пристигането на баретите и софийския дознател, които ни конвоираха до Пловдив. Тогава осъзнахме, че ние сме представяни като най-черните хора в държавата.

- Имахте ли пряка среща с Мария и Огнян по процеса на разпознаването ви?

- Да, но това се случи реално на третия ден от задържането ни. Излязохме от ареста и направихме очна ставка с двамата служители на Нова тв. Никой от тях нито потвърди, нито отрече с абсолютна сигурност, че аз и Румен сме присъствали на мястото на нападението, камо ли че сме го извършили.

- Установихте ли защо именно вие с Румен Мишев сте подведени под отговорност за случилото се?

- Оказва се, че правят връзка с нас, тъй като работя във фирма, която отдава коли под наем. Преди месец аз и Румен сме засечени в една от колите, впоследствие отдадена под наем на охранителната фирма, която е била част от ескорта, участвал в инцидента.

- Участвали ли сте някога в организирани групировки и охранявали ли сте някого?

- Никога не съм се занимавал с подобна дейност. Задълженията ми във фирмата за автомобили са свързани с доставка на наетите коли, тяхното обслужване, поддържане и ревизиране. Другото ми занимание е в спортен клуб "Левски". Там тренирам малки деца и ги подготвям за състезания, в които непрестанно жънем успехи и печелим медали.

- Как приключи драмата за вас?

- След разпознаването обвиненията бяха свалени от дознателите. В момента ние не сме обвиняеми, тъй като липсват каквито и да било доказателства.

Нашето алиби е желязно, а самите Мария и Огнян не ни разпознаха категорично. Освободени сме, но това никъде не се обявява и коментира. Нито аз, нито Румен сме получили елементарно извинение от служителите на Нова тв, точно обратно. Тиражира се версията, че човек, който има положение и пари, каквито ние нямаме, може да манипулира доказателствата и да излезе чист.

Как се чувства Стилиян Георгиев след бруталната грешка, четете в хартиеното издание на "168 часа".