Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин льо Пен временно няма да е лидер на партията си

Сайтът на движението “Напред” на центриста Еманюел Макрон е атакуван по подобие на начина, по който бе атакувана и кампанията на Хилари Клинтън в полза на Доналд Тръмп в САЩ.

Това твърди японската компания за киберсигурност “Тренд майкро” в свой доклад, съобщават френските медии. Тя посочва, че през последните седмици сайтът на “Напред” е бил обект на многократни атаки с цел придобиване на информация. Били открити четири фалшиви сайта, наподобяващи този на бившия френски министър на икономиката, който е основен фаворит за президентския пост и победител в първия кръг на изборите. Целта била да бъдат откраднати мрежовите пароли на непредпазливи сътрудници от предизборния щаб на Макрон.

Фалшивите страници били създадени от хакерска група на име Pawn Storm според експерт от антивирусната компания “Тренд майкро”. Фишинговите атаки започнали в средата на март.

“Тренд майкро” не отправя обвинение, че някоя конкретна държава дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че посочената хакерска група, известна още като Fency Bear и АРТ28, е част от руските служби.

Френските власти са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между Pawn Storm и друг субект.

В понеделник Русия отрече каквато и да е намеса във френските избори. “Това прилича на обвиненията, направени от Вашингтон, които до ден днешен остават неубедителни и не правят чест на хората, които ги отправят”, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен, която преди изборите посети Москва и се срещна лично с президента Владимир Путин, обяви, че временно напуска поста си на председател на крайнодясната партия "Национален фронт", съобщиха световните агенции. “Тази вечер вече не съм мупредседател. Аз съм кандидат за президент”, заяви националистката.

Целта очевидно е да привлече по-широк кръг потенциални избиратели за втория тур на изборите на 7 май, на който се изправя срещу Макрон.

Във вторник Льо Пен посети борсата за храни “Рюнжис”, където призова да се произвеждат и консумират френски храни.

“Нека насърчим “яденето на френско” особено в училищните столови”, каза тя. Крайнодясната политичка се ръкува с работниците в борсата, но бе освиркана от някои от тях при щандовете за плодове и зеленчуци.