Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Португалският гений трябваше да наеме охрана за семейството си, след като осъществи драматичния си трансфер от “Барселона” в “Реал” (Мадрид)

Луиш Фиго ще бъде перлата в колекцията от звезди, които идват за благотворителния мач на Димитър Бербатов. Едва ли има футболен фен, който да не е чувал името на гениалния португалец, който спечели “Златната топка” през 2000 г.

По-запознатите с живота и творчеството на Фиго ще възразят, че той е истинската перла. Много по-силно блести неговата съпруга Хелен Сведин.

Шведската манекенка със сигурност може да се нареди в топ 5 на най-красивите жени в света. Тя успя да съхрани своето изящество, въпреки че дари футболиста с три прекрасни дъщери. Преди известно време попитаха в тв интервю Луиш защо не се юрка да става футболен треньор, президент или мениджър. А той отговори, че навремето достатъчно се е юркал във футбола и сега му е дошло времето да се наслаждава на живота. Точно това прави Луиш Фиго през последните години – наслаждава се на живота и гледа как да си харчи парите по най-добрия начин.

И едва ли някой може да го обвини, при положение че навремето направи какво ли не, за да спечели достатъчно за едни охолни старини. Дори стигна дотам да бъде обявен за един от най-мразените футболисти в света и в Европа. Интересното е, че всичко – и добро, и лошо, му се струпа на главата в една и съща година. През 2000 г. Луиш Фиго първо осъществи най-скъпия в историята дотогава трансфер от “Барселона” в “Реал” (Мадрид), а няколко месеца по-късно спечели и “Златната топка”. На пръв поглед и двете събития изглежда да носят само щастливи мигове на португалеца, но не се случи точно така. Изненадващото му бягство от “Барселона” предизвика невиждана истерия сред феновете на каталунския гранд. А те са не само в Испания, а и по целия свят. Феновете на “Барса” не можеха да повярват, че техният най-любим играч за всички времена е решил да избяга при кръвния враг.

Та нали същият този любимец няколко седмици по-рано излезе с тежка контузия в крака във втория полуфинал от Шампионската лига срещу “Валенсия” и въпреки че “Барса” отпадна, феновете бяха готови да го канонизират.

И ето че два месеца по-късно Фиго скочи в белия екип. Скандалът беше огромен. Фиго трябваше да ползва услугите на професионални гардове, за да е спокоен за себе си и за семейството си. Телефонът му беше задръстен от заплашителни смс-и. Много по-крайно настроени от джихадистите фенове искаха да го намерят и да го разкъсат, че е предал тяхното доверие. Фиго обаче преживя истерията и понесе стоически заплахите, хулите, плача на каталунските фенове. След това чака цели 16 години, за да си признае защо го е направил.

“Чувствах се недооценен в предишния си отбор, а имах и финансови причини да осъществя този трансфер”, каза миналата година Луиш Фиго. Но не пожела да коментира истерията около преминаването му в “Реал”. През 2000 г. този трансфер се превърна във въпрос от общонационално значение. Именно той беше

основният коз в президентската битка

както в “Барселона”, така и в “Реал”. Кандидатите за един от най-значимите президентски постове в света се кълняха, че ще спечелят португалската звезда всеки за своята си кауза. В крайна сметка надделя именно новият бос на Кралския клуб – Флорентино Перес, който беше подписал предварителен договор с Фиго още докато се бореше с Лоренцо Санс за шефския пост в мадридския гранд.

Номерът мина и Перес спечели изборите, а в другия лагер настъпиха страшни катаклизми заради напускането на португалския гений. Е, всяка олелия рано или късно утихва и животът влиза в старото си русло. Същото се случи и с Фиго. Той си взе “Златната топка”, а след това направи прилични пет години в “Реал” (Мадрид). Спечели много нови почитатели, а кръвните му врагове се задоволяваха да го освиркват, когато имат шанса да го гледат на живо. Важното за Фиго е, че спечели достатъчно пари, за да не се чуди какво да работи, след като окачи бутонките на пирона. С жена му си купиха жилища на няколко подходящи кътчета по света и се забавляваха да ги посещават едно след друго и да се грижат за прекрасните си дъщери.

За Фиго никога не се чу да е изневерявал, да е пиянствал, той винаги е бил еталон за примерен футболист. И след края на бляскавата си кариера си остана такъв. В едно от последните му интервюта го попитаха как си прекарва времето и той отвърна: “О, имам толкова много ангажименти покрай децата.

Не искам да пропусна нито един ценен миг от тяхното съзряване. А и да възпитаваш три момичета не е никак лесна работа.” Звучеше като че Фиго се шегува, но в крайна сметка той наистина се посвети на семейството и показа как може да живееш добре и без на всяка цена да се домогваш до властта и още по-големите пари.