Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интересно е, че в православната традиция НЯМА икона на Възкресението или по-скоро Пасхалната икона, т.е. Възкресенската икона е със сюжета на случилото се във Велика Събота: не просто възкресението на Иисус Христос, а това, че Той "смъртта със смърт побеждава", както се пее в тропара, и вдига от гробовете не кого да е, а именно Адам и Ева, като оригиналните носители и извършители на първородния грях, който е изкупен чрез страданието на Христос.

За слизане на Христос в ада не се споменава в нито едно от четирите канонични евангелия. От книгите на Новия завет с въпросното събитие кореспондират единствено думите на свети апостол Петър в Първото му съборно послание: „Понеже и Христос, за да ни заведе при Бога, веднъж пострада за грехове- те ни, праведник за неправедните, бидейки умъртвен по плът, но оживял по дух, с който Той, като слезе, проповядва и на духовете, които бяха в тъмница.”

Според богословите „тъмница” е царството на мъртвите - ада, който образно казано, е място, лишено от светлина. В християнството под „ад” се разбира особеното състояние на грешните души, които са лишени от общение с Бога, т. е. лишени са от неговата светлина и от блаженство.

А тази икона, която виждате, е във вероятно едно от най-любимите ми места в непрежалимия Константинопол – манастирът Хора. Изрисуван през 13-ти век, параклисът, добавен от Теодор Метохит, е изписан с икони, които носят чертите на живи, реални хора, и то поне десетилетие преди Джотто в Италия.

Дяволът е вързан и лежи в краката на Иисус, сред счупени ключалки на оковите на греха и стъкла от прозорци.От дясно на Христос е пастирът Авел, убит поради завист от брат си. От ляво са се наредели възкресените св. Йоан Предтеча, Давид, Соломон и други царе и пророци.

#ВъзкресениетоИдва.

(Oт фейсбук)