Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учител към участвали в тях: Вие сте предатели, либерали-фашисти. Ще отговаряте пред Всевишния. Разузнавач от СССР: Държава без корупция е ненужна

“Животът на президента Путин никога не е бил лесен. Той сам сравни своята работа с труда на робите в галериите. Днес адът го принуждава да плати сметката.
Санкт Петербург, родният му град, където той бе на визита, стана кървава сцена на мощен взрив в една от най-централните станции на метрото. Този сценарий не е нов за много страни… В търсене на нова метафора може да се каже, че главата на Путин дими", пише писателят Виктор Ерофеев във в. “Република”.
Няколко дни преди
атентата на 26 март,
а след това и на 2 април, в Москва и други руски градове се проведоха неразрешени протести срещу корупцията на върха. В Петербург се проведе многобройно шествие, в което участваха над 10 000 души. Според mr7.ru, за разлика от предишни протестни акции, на които излизаха либерално настроени по-възрастни граждани, този път Марсово поле било пълно с младежи. Студенти скандираха: “Милиони – за народа, а не за Демона?”, “Не забравяме Немцов”, “Медведев – оставка”. Това не би могло да не притесни Кремъл.
Путин мълча дълго и на 30 март, по време на изказването си на IV Международен арктически форум, за първи път коментира събитията: “Използват инструмента на арабската пролет, същият, който стана повод за държавен преврат в Украйна и хвърли страната в хаос.”
Сценарият на “Руската пролет” започна на 4 март,
след като Фондацията за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални разпространи в YouTubе разследване за дългогодишна корупционна схема. Чрез юридически лица, ръководени от роднини и съученици на премиера Медведев, той владеел скъпи имоти, получени с пари на руски олигарси и с кредити от държавни банки.
Според филма"Той не е вашият Демон", в който говорител е Алексей Навални, Медведев и свързани с него фондации са получили 70 млрд. руб. дарения. Филмът поставя въпросите защо милиардерът Алишер Усманов е подарил имение за 5 млрд. рубли, как Медведев се оказва единствен ползвател на яхта “Фотиния” за стотици милиарди рубли, защо постоянно се снима в дворци, които се водят на името на организации с нестопанска цел.
След излизането на филма Фондацията за борба с корупцията поиска Следственият комитет да заведе дело срещу премиера за подкуп от милиардера Усманов.
На 5 април руската Дума отказа да започне проверка по разследването на фондацията на Навални за Дмитрий Медведев. Шефът на комисията за борба с корупцията в парламента Василий Пискарев определи “творчеството на фонда като симбиоза от мръсотия, фантазия, постановъчни трикове и фалшификации”. Ден по-рано премиерът окачестви обвиненията на фондацията на Навални като компромат.
Според Медведев всичко се спонсорира от частни инвеститори, които искат да изкарат хората на улиците, а “известен персонаж (Навални - б.а.) открито призовава да бъде издигнат за президент”.
Липсата на навременна реакция и разследване
от страна на властта за филма срещу корупцията "Той не е вашият Демон" стана една от причините за масови протести в десетки руски градове.Този път в тях участваха хиляди млади хора, дори ученици, които откликнаха на призива на Навални с флашмоб "Той не е вашият Демон" в социалните мрежи и излязоха на улиците на 26 март.
Само в Москва по време на неразрешената от властите акция органите на реда задържаха хиляди. След митингите обискираха московския офис на Фондацията за борба с корупцията. На 27 март Алексей Навални отново бе арестуван – за 15 часа, мярка, която е предвидена по обвинение за хулиганство по време на забранените акции. Във втората по-малобройна протестна акция на 2 април също бяха задържани десетки.
Премиерът Медведев нарече кампанията нечестна: “Изкарват младежите на улиците чрез социалните мрежи,те излизат под определени лозунги и, за съжаление, попадат под ударите на закона. Това е нечестна позиция, просто начин за постигане на собствени цели.” Той заяви, че ще продължи да работи на поста си въпреки нападките и провокациите.
Според доклад на Центъра за политически технологии, ръководен от Игор Бунин, властта е реагирала неправилно на разследването, посветено на тайната империя на Медведев, както и на последвалите протести. Политолози определят два основни риска – обърканост на властта и
страх сред младежите, че
са се родили в ерата на Путин и ще умрат в нея,
казва политологът Михаил Виноградов.
Участници в митингите срещу корупцията по върха са били уволнени. Такава например е съдбата на гражданската активистка Алена Блинова, уволнена от поста си на възпитател в детска градина след участието й в митинга на 26 март. Друг участник в акцията от Чебоксари - членът на движение “Пролет” Павел Иванов, е изключен от Чувашкия държавен педагогически институт под предлог за “лош успех”.
На 4 април "Ведомости" съобщи по източници, близки до президента, че руските власти са предписали на училища и институции да не се наказват младежите за участието им в митингите, а да се обясни на родителите им, че децата им са манипулирани.
Министър Михаил Абизов изрази възмущението си, че неговият син, който е в шести клас, е бил агитиран да излезе на протест, когато се връщал от тренировка. Според министъра на младежите влияят чрез интернет и телевизията. В Томск бе хоспитализиран учител по история, получил сърдечен пристъп. Виталий Хованский четял лекция за противодействие на екстремизма на ученици, в която сравнил либерализма с фашизъм и разказал, че Алексей Навални ще доведе страната до преврат от типа на украинския Майдан.
В лекцията, разпространяваща се в интернет, той стига до извода, че разликата между фашизма и либерализма не е голяма, тъй като
и двете идеологии стимулират
животинските инстинкти
Той заявява, че учениците са роби на “англосанксонците” и заплашва: “Вие сте предатели. Изменници. Вие сте либерали-фашисти… Ще отговаряте пред Всевишния.” Според “Открита Русия” това не е единственият политизиран урок в дните на протестите. Преди това в петербургски ВУЗ преподавателят по обща физика Николай Пикчуров нарече митингите “съмнителни мероприятия” на Навални, на което студент е отговорил, че хората излизат на протест срещу корупцията, а не заради опозиционния политик.
Лекторът отговорил с афоризъм, приписван на генерал-лейтенант Леонид Шебаршин от съветското разузнаване: "Държава, в която няма корупция, не трябва на никого”. След което допълнил в отговор на въпрос на студент:
“Навсякъде крадат”
Скандалът с пропагандата в училищата продължи с Московската държавна консерватория, където преподавателката Фарида Кулмухаметова накарала студента Даниил Пилчен да прочете качения от нея в интернет списък на “петата колона” и предателите. Дни по-късно тя била уволнена.
Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл са наясно с факта, че непълнолетни са получавали "хонорар" за участие в акцията. В Следствения комитет твърдят, че и пълнолетни са вземали финансови бонуси. Песков нарече акцията провокация и лъжа.
Какво се промени за седмицата с митинги? Твърде много. "Руските младежи са сериозна сила. Участниците в протестите на 26 март са родени в ерата на Путин, закърмени с интернет и бъдещи избиратели през 2018 г.", каза доц. Франсоаз Досе от Университета Блез Паскал в Клермон Феран пред в. “Либерасион”. - Тези млади хора не са склонни към участие в партии. Затова са обвинявани са в пасивност и дори цинизъм. Но те демонстрират
интерес към гражданско участие и отговорност
извън границите на институционалните ограничения.” Ако Путин и Льо Пен смятат, че авторитарният ред невъзмутимо шества из Европа, протестите в Русия показват, че консерватизмът не е единственият изход за руската младеж. Според политолога Греъм Робертсън от Университет в Северна Каролина събитията са опасни за Путин, който иска да се позиционира като надпартийна фигура, по-скоро национален символ, отколкото президент. В руското общество има недоволство от корупцията и темата за борбата с нея е опасна за правителството.
“Авторитарните режими рядко отиват на отстъпки мирно и Русия не е изключение – казва политологът Регина Смит от Университета Индиана. - Това може да дискредитира Путин в следващите избори.”

Какви мерки обявиха официалните власти в Кремъл след атентата в Санкт Петербург, четете в печатното издание