Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов отново призова лужебния кабинет да не бъдат правени рокади и назначения в министерствата.
В последния ден на месец март ГЕРБ призова служебното правителство да спре всички политически уволнения и назначения, а президентът да се намеси.

Изказването на Борисов сега беше по повод назначаването на Румен Василев за постоянен секретар на Министерството на отбраната.

"Това вече започва да става нахално - когато при спечелени избори, демократични, да се уволняват всеки ден хора, особено в Министерството на отбраната. И не могат да ме обвинят в недобросъвестност в изказването, защото когато началник-щаб се назначи, казах, че това е право на държавния глава и ние затова не го назначихме.

Но сега, когато ще има военен министър и да се правят тези поголовни смени с удобни хора, считам, че почват да стават нахални вече", коментира Борисов, цитиран от БНР.

Всички назначения и уволнения, които са извършени в периода на служебното правителство са на базата на ясни критерии. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения. Няма назначение, което да не е направено с конкурс, там където законът изисква. Това каза тази сутрин по bTV министърът на отбраната Стефан Янев.

Администрацията не може да спре да работи, допълни той.

Назначението на постоянния секретар на отбраната Янев аргументира с големия дневен документооборот и, по думите му, всички трудности ще се струпат на новия министър.

Подборът бил направен между повече от 40 души в администрацията на МО, като е била дадена възможност да участват и хора извън министерството.

Борисов направи изявлението си след срещата вчера с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейският представител е дал пред лидера на ГЕРБ висока оценка на охраната на границата ни с Турция.

Борисов заяви, че в Европейския съюз са заинтересовани от решаването на мигрантската криза и затова са готови да ни помогнат при необходимост.

По-рано Туск се срещна и с президента Румен Радев, пред когото даде България за пример при опазването на външна за ЕС граница.