Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След преговори на бившия шеф на НРС ген. Кирчо Киров с дарфурските бандити, пилотите ни бяха освободени.
След преговори на бившия шеф на НРС ген. Кирчо Киров с дарфурските бандити, пилотите ни бяха освободени.

Златното правило в разузнаването - плащаш на терористи, но трябва да

докажеш, че не работиш с тях 

Данка Панчова пленена от пиратите в пика на отвличанията, когато искат по $ 2-3 млн.

на човек и по $ 17 млн. на кораб

Животът на моряците в Пунтленд спасен с чувал с банкноти, хвърлени от

хеликоптер

Опрощаваме $500 млн. вземания на Либия и забравяме за нефта си там

Какви са тайните схеми, с които държавите освобождават заложниците си?

Темата стана актуална след шумния скандал между журналистката Елена Йончева и бившия премиер Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че покрай филма за сомалийските пирати и отвлечената българка Данка Панчова, са потънали 2 млн. лв. за “едни безобразия във Франция”. Изказването му е с кодове, за да не издаде държавна тайна.

“168 часа” научи, че в тайната операция водеща роля имат французите, които търсят НРС за съдействие.

Всъщност наш агент в чужбина, който няма нищо общо с Йончева, осъществява големия пробив.

“Впечатлението ми е, че Йончева и Борисов много са се ангажирали - коментира пред “168 часа” бившият шеф на НРС Кирчо Киров. - След като сериозно се канят да се съдят,

очевидно за тях

залогът е голям

Каквото и да кажа, трябва да издам държавна тайна. А аз съм от онези хора, които считат, че в тази страна за някои неща трябва да се мълчи и те да не получават публичност.”

Елена Йончева попита дали Борисов не издава държавна тайна, когато казва, че 2 млн. лв. са дадени на Франция. След което Георги Харизанов от Института за дясна политика разясни, че парите са отишли във френското разузнаване за “френски болести”.

Вероятно визирайки френската хуманитарна организация, която се бори с глада в Африка и раздава презервативи на местните. Данка Панчова работи за “Акция срещу глада” в Сомалия, когато е пленена от местния клон на “Ал Кайда” - “Ал Шабаб”, и се озовава в независимата територия, контролирана от пирати – Пунтленд.

Техни заложници стават и колегите - двама французи, един белгиец и един камерунец.

По това време пиратите вече са отвлекли и 16 български моряци.

"Дано сблъсъкът Йончева-Борисов не ни вкара в

голям международен

скандал и да не

последват реакции

от Франция", коментира пред “168 часа” бившият зам.-шеф на НРС ген. Тодор Бояджиев.

“Елена Йончева е първата и вероятно единствената, която успява да си уреди срещи с този пиратски клан - обяснява ген. Бояджиев. - Съвпадение е, че когато тя отива, е пленена и българката Данка Панчова заедно с колегите си от френската хуманитарна организация. В случая нямам доказателства, разсъждавам като професионалист - в подобна кризисна ситуация най-логичното нещо е, когато френското разузнаване разбере, че при бандитите има български журналист, да се свърже с НРС и с шефа ген. Кирчо Киров. С тях имаме установени контакти още от времето, когато аз бях главен секретар на МВР. Затова за мен е елементарно - на 99% съм сигурен, че

френските служби са потърсили нашето разузнаване,

защото имаме общ проблем, който трябва да решим. В случая се касае за живота на шестима отвлечени, при това от бандити, които не са част от никаква организация. Разузнаванията търсят всички възможни начини, за да получат информация и при възможност дори да осъществят подходящ неофициален канал за влизане в контакт.”

Затова той не изключва в диалога между НРС и колегите им от Франция да е станало дума, че в Сомалия по това време е и една пробивна българска журналистка.

“Както и че тя по някакъв начин може да помогне - допуска Бояджиев. - Все пак тя е единствената в леговището на звяра. В момента разсъждавам като професионалист какво бих предприел аз, ако съм шеф на службата - щях да направя всичко възможно, за

да се свържа с Йончева

и да кажа, че вече има отвлечен и друг наш сънародник. Че след като тя е там, може да научи нещо, което е важно. Не знам какво е станало в действителност, но съм убеден, че ако към един свестен човек подходиш по този начин, той няма да ти каже:

“Не ме занимавай с глупости”,

когато става въпрос да се спасят шест човешки живота. Елена Йончева е при пиратите и там най-малкото знаят кои са похитителите."

Той e категоричен, че когато някой окачестви опита на френските служби да спасят човешки живот като “едни безобразия във Франция”, това звучи грубо и обидно.

“А самият факт, че се създават предпоставки за хипотези, че едва ли не държави преговарят с терористи и пирати, си е направо международен скандал – опасява се Бояджиев. - Гарантирам ви, че ако вие или ваши колеги отправите подобно питане към официални френски или на друга държава институции, ще получите категоричен отрицателен отговор и съвет да не се занимавате с глупости.”

Според разузнавача по-големият проблем е, че зад думите на спорещите прозира, че е имало преговори с пиратите. “Това моментално се трансформира в “указание” - елате и отвлечете още наши сънародници и

ще получите 2 млн. лв., като ги освободите

- казва Бояджиев. – Затова до ден днешен нито една държава не е казала нещо подобно и не си е позволила подобно изнасяне на данни. Напротив, официалната позиция в цял свят е: “Ние с терористи не преговаряме!” В същото време всички преговарят, но никой никога няма да си признае. Дано при този скандал някой с престъпни намерения не събере 2 плюс 2.”

Случайно или не, преди дни в Пунтленд бе отвлечен танкер, при положение че патрулират сили за сигурност на НАТО и ЕС.

Българката Данка Панчова е освободена през 2009 г. след 9-месечен плен. В западната преса през 2010 г. периодично излизаха материали, че животът в Сомалия струва скъпо. В публикациите се твърдеше, че

пиратите искали по 17 млн. долара на кораб и по 2-3 млн. долара на човек,

но след пазарлъци сумите намалявали според случая - до $ 5-9 млн. за лодка и около $ 700-800 хил. за пленник. 

Какви са пиратските тарифи, когато Данка Панчова и колегите й са там, четете в хартиеното издание.