Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За наемния убиец на митичните митове

О, неразумни юроде! Поради что се гневиш от сказката на даскал Джасим грантоед за българските митове?* Радвай се и го благослови, и ръка му целувай, щото той разбуди спящия патриотичен дух на поне две спортни зали с българи.

И нека си гризат лактите тези световни грантодатели, които ужким сеят житото на високата култура сред туземците, а жънат магарешки тръни и черна неблагодарност. Те са двойно и тройно излъгани, защото плащат за смирение, а получават бунт.

Заслужено прекарани са

те, защото са забравили

урока на Милтън Фридмън за четирите вида харчене на пари.

Четвъртият, най-лошият, е когато човек харчи чуждите пари за чужди хора. Резултатът е винаги дявол на магаре и лекция в някакъв провинциален TED**. Даваш например 1 милиард долара на фондацията-майка да се бори срещу греховете на патриотите (ксенофобия, хомофобия, расизъм, родолюбие и така нататък) и тя трябва да ги усвои в срок, иначе няма да получи още пари.

Неизпълненият бюджет винаги се орязва

с размера на неизпълнението, това е един от законите на бюрокрацията. А щом в хранилката се появят пари за усвояване, връхлитат професионалните усвоители. Те дават типовите си проекти, които винаги започват с диагноза, че техният народ е тежко заразен с гореизброените грехове. За какво да ти дават пари, ако няма проблем? Значи трябва да го изобретиш, да направиш от мухата слон и да преувеличаваш до стратосферата, защото системата иска, тя плаща, за да бъде излъгана.

Така аз тълкувам сказката на Джасим в тукашния TED, която така разбуни духовете. В нея чух за митове, които не подозирах, че се въдят у нас. Всеки знае, че България не е имала излаз на 3 морета с векове, а само за много кратко историческо време. Някой да твърди обратното? Всеки знае, че Паисий не пише своята “История славянобългарска” срещу турците, а за да даде отпор на гръцката културна асимилация. И всеки знае, че Левски не е супермен и не е укротявал лъвове. Сигурно дори не е виждал лъв.

Според Джасим обаче

в България хората

вярват и в трите мита.

Това вероятно го пише в проекта за пред фондацията, която движи отчета нагоре през още поне 3-4 други инстанции. Или може да са опорни точки, които се спускат отгоре. Не знам точната механика и това е моя творческа интерпретация, която се базира на желязна дедукция. Значи тук хипертрофията на цялата грантоедна система е в това, че се отива много по-далече от описания от Фридмън четвърти начин за харчене. Харчат се чужди пари за едни чужди хора, които ги харчат за други чужди хора, а те за следващите чужди хора и така нататък, докато някъде далече, далече из пущинаците

едни туземци криво разбират какво им се казва

и започват да ръмжат. Така метрополията получава точно обратното на това, за което е платила. И защо? Защото си въобразява, че през грантоедната лозница получава обратна връзка, информация от долу на горе, докато всъщност получава обратно собствените си опорни точки, умножени по 10.

Вместо да просветиш един народ, ти го вбесяваш. Струва ли си инвестициите?

Къде пише, че България е била на три морета векове наред? Кой го говори и къде? Никой, освен самият Джасим. Но това не му стига, той обяснява иронически, че всъщност България не е владеела целите три морета, както очевидно вярват тъпите българи, а само част от крайбрежията. Излиза, че в своето туземно невежество ние живеем с мита, че някога българската държава е владеела всички земи около Средиземно море, което включва Египет, Либия, Мароко, Алжир, Испания, Италия и така нататък, вижте ги сами на картата. Това обяснява и опровергава Джасим.

Е, как да не се смееш

на това заблудено племе?

И залата на тукашния провинциален TED се смее. Интересна публика.

Или да вземем бялата брада на отец Паисий в чудесната картина на Мърквичка. Джасим и тук е хванал лъжата за опашката. Когато писал “История славянобългарска”, Паисий бил едва на 40, така че нямало начин брадата му да е бяла! Аха! Горе ръцете, долу гащите!

Да оставим настрана, че по онова време продължителността на живота е била 40 години средно и не е изключено брадата на Паисий да е побеляла. Но пък в повечето портрети на Паисий брадата му е черна, а някъде дори рижава.

Различни творци –

различни интерпретации.

Художникът е творец, той предава нещата така, както ги усеща вътрешно. Мърквичка впрочем не е българин, а чех, който посвещава 40 години от живота си на нашето невръстно трето царство. А бялата брада на неговия Паисий удивително напомня бялата брада на самия Мърквичка.

Та което дете в класа на Джасим успее да види лъжата в картината на Мърквичка, получавало шестица? Правилно, трябва да се награждава буквализмът, а творческата интерпретация да се стъпче и унизи в детските очи. Самото творчество е лъжа. Така Джасим ни подгрява за изненадващото откритие, че всъщност “История славянобългарска” е написана, за да се противопостави на гърчеенето и фанариотското културно поглъщане. Еврика!

Но аз, в своето невежество, никога не съм чувал или чел друго тълкувание на Паисиевия мотив. Просветете ме. Кажете ми кой твърди нещо различно, къде го пише, къде битува този мит? Една жена го казала в трамвая и после слязла на първата спирка?

За Левски пак не виждам

къде точно е митът.

Тонът на Джасим нещо разобличава, нещо опровергава, но какво е то? Левски не е мит, а национален герой, чието житие е доста добре познато в цялата си конкретика. Още Захари Стоянов не му е спестил човешките слабости. Ние, българите, не го обичаме и величаем, защото е ангел. Ако беше послушен и смирен, нямаше да захвърли расото и да поеме по комитските дела.

Ама всъщност Левски имал наднормено тегло – хапе Джасим любимия мит на българите. На снимката го вталили били с фотошопа. Е, какво да се прави? То Чърчил е бил направо прасе, ама не е мит, а световен държавник. Левски не е манекен на Долче и Е… пардон, и Габана, та да му мерим килограмите.

Ама Левски ни бил представен като някакъв супермен на монумента заедно с лъва? Ха-ха-ха, Костнър е Танцуващият с вълци, а Левски е Танцуващият с лъвове! Абсурд!

Тук пак се отхвърля правото на художествената измислица да съществува. Или по-точно на художествената алегория. (Залата обаче ръкопляска и се смее на някого или нещо, вероятно на скулптура). Щом не може да има алегоричен лъв, дайте да забраним цялата поезия, литература, метафорите, антропоморфизма, одухотворяването и всички тропи! Да превърнем изкуството в счетоводен отчет!

Дайте

да се изгаврим с

цялата тази планета,

чиито туземци постоянно слагат по паметници, гербове и знамена я лъвове, я орли, а понякога и маймуни. Даже във величавата метрополия - Вашингтон Ди Си, са сложили до Колумб един питомен лъв, а над главата му разтварят криле цяло каре орли!

Тук аз нарочно пропускам основния мит, който Джасим се опитва да разгроми - че османският режим е бил репресивен. Напротив, той е бил хуманен и просветен, а българите са живеели бей гиби, плащали са само едно допълнително данъче. Тук и сега няма да споря, защото тази тема гълта много страници, а трябва вече да приключвам. Друг път. Но ние, българите, чудесно знаем какво е турски ятаган.

Затова пак да благодарим на Джасим, който събуди патриота у доста от нас. И нека по-често да изнася тези сказки.

*https://www.youtube.com

/watch?v=66nbXjxR43Y

**TED е световна платформа за лекции, които се изнасят от най-различни хора, препоръчани от дадени фондации.