Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат учителя “пишман историк”, той им отвръща със съд. Иска от всеки по 4500 лв.

 “Като колега споделям напълно тезите на Емил”, пише Светлозар Желев.

lМиролюба обвини Мартин в продажничество, той я нарече “гад”.

Социалните мрежи се превърнаха в арена на ожесточени битки тези дни, които доведоха дори и до съд. Фейсбук стана трибуна за защита на историка Емил Джасим и причина за свада между Миролюба Бенатова и Мартин Карбовски.

Всичко започва с видео от TEDxBG, в което Емил Джасим опровергава няколко мита за българската история.

Той се позовава на фактологическите истини, като споменава, че България е владеела три морета едва 22 години, и то само части от тях, оспорва, че Османската империя е била нетолерантна и със забавен тон сравнява Левски със супергерой.

Самият Джасим казва във видеото, че се надява след събитието група националисти с тениски "България на три морета" да не са обградили залата. Със сигурност това не се е случило, но изказванията на учителя далеч не се харесаха на много хора.

Те предизвикаха отзвук в част от медийния свят, като някои издания използваха определението "пишман историка" и излязоха с гръмките заглавия: "Вижте антибългарската пропаганда на Емил Джасим - кандидат за депутат от "ДАЙ, България" и "СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и учител от "Да, България" хули българщината навръх 3 март, нарича Левски л.йно."

Срещу учителя скочи и Емил Кошлуков: "Настъпи една галимация напоследък покрай изказванията на Емил Джасим от "Да, България". - пише в част от коментара си той. - В свое видео той обяснява колко сме заблудени всички по история, може да го видите в мрежата. Надигна се сериозно възмущение от думите му, защото повечето българи се възмущават, когато слушат глупости. Особено за Левски, цар Симеон Велики и отец Паисий, едни от най-важните и светли образи в историята ни. И сега една малка, но звучна и спретната група от самопровъзгласени интелигенти вият на умряло как не сме разбрали добрия Джасим и колко сме прости ние, българите.

Колко добър историк и учител бил той, а ние - ретроградни, тъпи провинциалисти. Може и така да е, не знам. Знам обаче, че Джасим е малограмотен.

Джасим реши да търси справедливост в съда, като заведе искове срещу медиите за нанесени неимуществени вреди.

Всеки от тях е за по 4500 лв. А във фейсбук приятели и известни личности се втурнаха да го защитават: "Чудесно е, когато един учител успее така да вбеси жълтите медии! - пише Любен Дилов- син в своя профил в социалната мрежа. - Процесът би могъл да бъде определен и като екологичен - моментът, когато позеленяват от яд. Сега сериозно: Емил Джасим е историк. Моята пък тясна специалност е история на журналистиката в България

И в тази връзка да го зарадвам: и по-гнусни кампании е имало в националните медии, но никога толкова глупави!"

Зад гърба на Джасим застана и Светлозар Желев.

"Като историк споделям напълно тезите на Емил за погрешната и промиваща мозъци манипулативна митологизация на исторически образи в българската литература и българското политическо и обществено-популистко псевдопатриотично говорене. - пише той. - Създаването на фалшиви идоли е забранено в първата Божа заповед, господа ортодоксални националисти и правоверни фанатици. Освобождаването от литературната украса и метафорична емоционалност от разбирането за действителната историчност на фактите трябва да бъде една от основните задачи на българското образование по история. И съм горд и щастлив, че има учители като Емил, които го правят.

И поклон за силата, че се изправя въпреки тъпотата, безмозъчността и изкривеността на плитки умове в тази държава. За простотиите и безсмислието на писаното и пишещите срещу него дори няма нищо да кажа. Те са позор за България, и като хора, и като журналисти. Точка."

Срещу историка бе и Мартин Карбовски: "Либералът Светльо Желев подкрепящ "идеите" на Джасим, ме блокира", пише водещият в профила си във фейсбук, но това далеч не е единственият скандал, в който се замесва.

Преди дни журналистката Миролюба Бенатова беше наградена на "Достойните българи".

"Живеем във време, когато задаването на въпрос, до получаване на отговор, се приема за лошо възпитание. Дано това скоро престане да бъде така, г-да управляващи - бивши, настоящи и бъдещи. Това казах вчера, когато ми дадоха грамота за "работата на журналист в ерата на постистината" - похвали се тя в социалната мрежа. - За 15-и път в. "24 часа" организира награждаване на личности, направили нещо добро и героично през годината.

Аз не съм направила нищо такова. Но понеже ме отличиха в присъствието на бившия премиер Пламен Орешарски и настоящия Огнян Герджиков, отбелязах нещо важно за професията ни. Ползвах повода, за да кажа на висок глас, че живеем в трудно време за журналистиката. Този цитат липсва в отразяването на събитието, но тъй като осмисля присъствието ми на тази церемония, го публикувам.

Благодаря на достойните българи, с които напоследък ме среща професията. Хора, успели да сбъднат мечтите си въпреки обстоятелствата."

Сред множеството позитивни коментари и поздравления се появи и изказване на Мартин

Карбовски: "Обичам те, има една бутилка твоя в мен."

А репортерката веднага отговори" "Вероятно отдавна е изпита от теб. Но още чакам грамотата от наградата, за която ти взе парите, а аз ги отказах."

Карбовски продължи с подхвърлянето на реплики, като написа: "Използва момента на моята нежност към теб. За да натякваш колко достойно ти и колко недостойно аз. Разкошна гад си ти. А бутилката я пазя. В кутия е, скъпа е и е твоя."

Бенатова от своя страна сложи край на спора, но не в съда като Джасим: "Ти си по-талантлив, Карбовски! Но по не вярваш в смисъла от професията ни."