Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На терена скандалът не изглежда чак толкова голям. Да, има хващане за гушите и бутане на съдията, но е нормално нервите да са изострени, когато на финала се изправят непримиримите врагове "Левски" и ЦСКА.

Главните действащи лица след мача бързо "изтрезняват" от бушуващите емоции и започват да пресмятат какви наказания ги чакат. Песимистично настроените са убедени, че ще отсъстват от терена поне за няколко мача. Оказва се, че са били крайни оптимисти, защото са изхвърлени доживот от футбола. Феновете също не могат да повярват на написаното в спортните вестници, според което "Левски" и ЦСКА се преименуват съответно на "Витоша" и "Средец", а любимите звезди на народа са пратени да копаят домати на село.

Сякаш вратите на ада се разтварят след онзи злополучен финал за Купата на България през 1985 г. Партията просто използва махленските скандали между побеснелите играчи, за да се

саморазправи веднъж завинаги с двата гранда

и да покаже на поданиците си, че всякакви движения извън комунистическия канон ще бъдат строго наказвани.

По-младите фенове може и да не са чували за въпросното дерби, което става повод за саморазправа с "Левски" и ЦСКА. "Сините" влизат в мача на 19 юни от позицията на абсолютен фаворит. Тимът от "Герена" тъкмо си е осигурил трета поредна титла, а в редиците му блестят играчи като Борислав Михайлов, Наско Сираков, Николай Илиев, Емил Спасов, Божидар Искренов - няма смисъл да бъдат изброявани всичките,

това е наистина звезден тим

От друга страна в ЦСКА се опитват да намерят достойни заместници на златното поколение от средата на 80-те години, постигнало големите успехи в Европа. Въпреки предварителните нагласи мачът тръгва идеално за "червените" и те повеждат с два гола, а след това пропускат и дузпа. Набедените за фаворити не издържат напрежението, а отсъжданията на главния съдия Аспарух Ясенов допълнително нагнетяват обстановката. Реферът не вижда игра с ръка при първото попадение и отсъжда съмнително нарушение, след което пада вторият гол. "Сините" са бесни, "червените" са готови да отвърнат на удара. И така се стига до зверската балтия на Костадин Янчев срещу Емил Спасов. Играчът на "Левски" не е пострадал особено от убийствения шпагат и след като се изправя,

хваща за гушата

своя душманин

Към мястото на събитието с всички сили тича и Христо Стоичков, който започва да блъска Спасов, намесват се и други. Съдията криво-ляво овладява ситуацията и гони от игра Спасов и Янчев. В крайна сметка ЦСКА печели купата с 2:1, а след последния съдийски сигнал "сините" отново наобикалят рефера, като този път най-деен е вратарят на "сините" Боби Михайлов.

Голямата интрига, която е жива и до днес, е какво точно се е случило в тунела на ст. "Васил Левски". Веднага след мача тръгват слухове, че там играчи на двата отбора си спретват истинска гладиаторска битка. Мелето е толкова ожесточено, че побойниците чак успяват да счупят трофея. Главните действащи лица обаче категорично отричат и до днес да е имало бой в тунела.

"Не е вярно и че купата е била счупена. Беше направена от желязо и остана в ръцете ми до напускането ни от стадиона.

Нямаше и бой в тунела

Играчи на "Левски" бяха наобиколили Христо Стоичков след края на мача, но аз отидох при тях и ги разтървах. Минахме с няколко подвиквания на висок тон", категоричен е "червената" легенда Георги Димитров-Джеки, който носи капитанската лента в скандалния мач. Самият Стоичков в своята автобиография твърди, че е видял левскари да блъскат и обиждат съотборника му Аспарух Ясенов. И това обаче се случва на терена, Камата не отваря и дума за меле в тунела. Подобна е версията и на Божидар Искренов-Гибона.

Във фаталния мач той е контузен и не взема участие в сблъсъците, но пак за една бройка да си изпати. „Не е имало бой в тунела, това са просто слухове. Точно в този мач бях контузен и не участвах в събитията. След това съотборниците ми казаха, че не е имало скандали в тунела и никой не е чупил купата. 

Огъва ли се публиката на двата гранда да скандира - "Витоша" и "Средец", четете в хартиеното издание.