Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев
Цветан Василев

Предявяват 1000 тома доказателства на адвокатите на 18-те обвиняеми

 

18 души начело с бившия собственик на КТБ Цветан Василев са обвиняеми по мегаделото за източването на банката. Окончателната бройка на бивши служители на БНБ и КТБ, отговорни за краха на финансовата институция, бе съобщена в сряда от специализираната прокуратура.

Разследването, което започна през юли 2014 г., е приключило и във вторник е започнало предявяването на материалите.

Сред обвиняемите са трима висши служители на БНБ по времето на Иван Искров, както и двама одитори от авторитетната компания KPMG, които бяха освободени от собствениците на международната компания, счетоводителки и кредитни инспектори в КТБ.

Те ще отговарят за участие в престъпна група и присвоявания на различни суми. От прокуратурата засега не уточняват размера им.

Окончателните и прецизирани обвинения са описани в над 5000 страници.

По делото са разпитани повече от 400 свидетели,

изготвени са

90 експертизи

от 27 вещи лица. Събраните доказателства надхвърлят 1000 тома.

Първи в списъка на обвиняемите е бившият собственик на КТБ Цветан Василев, който от лятото на 2014 г. е в Белград. Обвиненията срещу него са четири.

Първото е за ръководене на организирана престъпна група, създадена с користна цел. Второто е за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. От прокуратурата уточниха, че е “за касата”, явно имайки предвид липсващите 206 млн. лв. от главната каса на банката. Третото е за 95 присвоявания, а четвъртото - за 49 присвоявания. Ако Василев не бъде екстрадиран от Сърбия, той ще бъде съден задочно.

Ръководителят на специализираната служба за вътрешен одит на банката Снежанка Велева-Стефанова е обвиняем №2 в списъка на прокуратурата. Тя ще отговаря за 130 присвоявания.

Маргарита Голева - външен одитор от KPMG-България, е обвинена за 69 присвоявания. Колегата ѝ Красимир Хаджидинев от одиторската компания отива на съд по три обвинения - едно като член на престъпната група и две за общо 68 присвоявания.

Обвиняеми са

още бившите

изпълнителни

директори на КТБ

Александър Пантелеев, Илиян Зафиров и Георги Христов. Четвъртият изпълнителен директор Орлин Русев, който пръв бе задържан още през юли 2014 г., не е сред обвиняемите.

Няколко висши служителки на КТБ също ще се изправят пред съда . Това са главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова и главният касиер Маргарита Петрова. Трите заедно с Орлин Русев бяха първите задържани по аферата КТБ. След месец престой в ареста Петрова и Тренева бяха пуснати срещу подписка през август 2014 г., а Димова бе пусната под домашен арест само три дни след задържането заради болест. После съдът ѝ наложи мярка за неотклонение “подписка”.

Обвиняеми са и кредитните инспектори в КТБ - Рангел Стойчев, Светлана Георгиева и Елена Инджева. Те последни се сдобиха с обвинения.

Елка Стойкова - главен експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки”, и Георги Зяпков - ръководител управление “Кредитиране” в КТБ, също са сред 18-те отговорни за краха на банката.

Ще бъдат съдени и трима бивши висши служители в БНБ, но за престъпления по служба, а не за участие в престъпната група. Това са двамата бивши подуправители на националната банка и ръководители на управление “Банков надзор” Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и Славияна Данаилова - шеф на екип в дирекция “Надзорно наблюдение на кредитните институции” в управление “Банков надзор”.

От прокуратурата не се ангажират със срокове кога делото ще бъде внесено в съда заради огромния обем доказателства.

Внасянето на

обвинителния акт

“зависи от

времето,

в което обвиняемите и техните защитници ще се запознават с материалите по делото, както и от техния добросъвестен подход”, казаха от обвинението.

Специализираната прокуратура била готова да внесе обвинителния акт след предявяване на материалите по разследването. Това ще направи наблюдаващият прокурор Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата.

Разследването приключило в кратки срокове предвид изключителната сложност на случая.

От прокуратурата обещават да публикуват пълния текст на всички обвинения. Той е 5000 страници. Това щяло обаче да стане, след като се заличат личните данни и банковата информация. Магистратите се решили на тази стъпка “поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на прокуратурата политика на откритост пред обществото за работата на институцията”.