Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

39-годишният Недялко Танев с мерак създал “Катлея милк” в Зидарово, но заради нея стана убиец

Няма следа от оръжието, с което фермерът пробол бившия си работник Стоян Кръстев

До 29 януари най-сериозният проблем на икономиста Недялко Танев е как да върти стопанството си в странджанското село Зидарово, за да покрие изискванията по проекта към ДФ "Земеделие", който е спечелил наскоро.

39-годишният мъж е роден в Пловдив, но голяма част от живота му минава в столицата. Завършил е висше и минава през няколко големи фирми, но решава да реализира мечтата си да създаде биволовъдна ферма.

През 2015 г. регистрира своя фирма - "Катлея милк" ЕООД, и заживява постоянно в селцето на 30 км от Бургас. Купува биволи от рядката порода "Българска мура" - около 30 добичета.

Настанява се в къща, собственост на англичанин. Първо плащаше наем, след това започна да прави подобрения, така използваше имота срещу ангажимента да го поддържа, разказва майката на младия фермер.

Недялко дори прави страница на стопанството си във фейсбук - Buffalo farm Cattleya Milk, в която публикува снимки на животните на фона на красивата природа край Зидарово. Явно се чувства щастлив и удовлетворен от смелата стъпка, която е направил.

Експериментът "бизнес на село" обаче приключва точно 9 дни след като Танев става на 39. Вече втора седмица фермерът е зад решетките и скоро едва ли ще се върне в стопанството си, тъй като е с най-тежкото обвинение - за умишлено убийство.

Жертвата е 45-годишният Стоян Кръстев, общ работник в животновъдната ферма на пловдивчанина.

"Все още съм в шок, живея като в някакъв кошмар, не мога да повярвам, че всичко това се е случило", заяви при първото си явяване в съдебната зала Танев.

Престъплението

Нощта срещу 29 януари, неделя. Часът минава 3, когато на вратата на къщата на Стоян Кръстев се чува силно хлопане. 45-годишният Стоян е от Средец, но от години живее под един покрив с жена от Зидарово - Стойка. Според местните той е баща на 10-годишната й дъщеря, въпреки че не я е припознал официално.

Семейството живее в потресащата мизерия, домът му прилича на колиба.

Стоян няколко пъти е лежал в затвора най-вече за кражби. Поработвал на различни места, последно се хванал в стопанството на Недялко Танев. Преди седмица обаче собственикът го изгонил.

Бившият работодател се оказва неочакваният нощен гост, който, видимо пиян, хлопа на вратата на Кръстев. Явно събрал кураж след няколко чашки, Танев дошъл да търси сметка на Стоян за поразиите, които е направил в стопанството му. Фермерът е сигурен, че бившият му работник е виновен за скоротечната смърт на няколко добичета.

Първо умряха 5 бивола, а през последната седмица и още две малки, синът ми беше много притеснен, разкрива майката на фермера. Преди няколко седмици пламнало сеното за изхранване на животните. Полицията не можа да намери подпалвача, вдига рамене жената, покрусена от лошия късмет на сина си.

Когато Стоян вижда на прага си Недялко, двамата първо си разменят гневни реплики, после се сборичкват.

Секунди по-късно 45-годишният ром пада на земята облян в кръв, а Танев изчезва от къщата му.

Жената на Стоян се развиква за помощ, съседи звънят на 112, но пристигналият на място медицински екип само констатирал смъртта на Кръстев.

Според извършената аутопсия 45-годишният мъж е получил три прободни рани - в едната ръка, в дясната предмишница и в лявата част на гърдите. Последната се оказва фатална - острието е засегнало сърцето, жертвата е издъхнала за минути.

Мистерията с ножа

Обвинението все още не разполага с оръжието на убийството.

39-годишният мъж е задържан от полицията сутринта на 29 януари около час след инцидента. Криминалистите са насочени към него от жената на Стоян, тя е основен свидетел на обвинението. За отношенията между животновъда и наемника са разпитани и други хора от селото.

В дните преди кръвопролитието двамата са се скарвали публично няколко пъти, Стоян винял Танев, че го е изгонил, без да му плати.

Давал му е пари многократно, включително и назаем - над 2000 лв., освен заплатите, помагали сме на жена му и детето с дрехи и храна, но вместо да се грижи за животните, той ги е оставил да потънат в мръсотия, оплаква се майката на арестувания фермер.

В първите часове след престъплението Недялко Танев дава частични обяснения за случилото се през нощта.

Твърди, че не носел нож и не е имал намерение да отнема живота на Кръстев.

Не исках да стане така, много съжалявам, каза Танев и пред окръжните магистрати.

Версията му е, че при сборичкването видял нож в къщата на Стоян, грабнал го и с него му нанесъл един удар. Останал с убеждението, че го е пробол в корема.

През целия ден полицаите се опитват да съберат необходимите доказателства, за да "заковат" обвинението. Ножът им е особено важен. Танев твърдял, че заради шока няма ясен спомен къде го е оставил.

Освен двете къщи е претърсен широк периметър около тях, криминалистите дори викат пожарникарска кола, която източва кладенец, но оръжие в него не е намерено.

Иззети са няколко ножа от дома на фермера и са предадени за екпертиза. Поне засега няма потвърждение по някой от тях да са намерени кървави следи от жертвата.

Постоянен арест и

разбити планове

Докато текат претърсвания, разпити и разпознавания в неделя, 39-годишният Недялко Танев още не знае, че Стоян е мъртъв. Той няколко пъти пита как е бившият му работник. Научава истината късно вечерта, когато е привлечен като обвиняем по чл. 115 от НК в присъствието на служебен адвокат.

Ден по-късно защитата му е поета от Георги Сталев. Той пледира за по-лека мярка, изтъквайки неговата ангажираност и трайното му установяване в Зидарово, макар и без официална регистрация.

"Поддържаната от обвиняемия теза, отнасяща се до броя нанесени удари по тялото на пострадалия, не се подкрепя от данните, отразени в съдебномедицинската експертиза. Видно от заключението на експерта медик, при огледа и аутопсията на Стоян Кръстев са установени 3 прободни рани, една от които според вещото лице е непосредствената причина за смъртта. Според настоящата съдебна инстанция описаните в експертизата три наранявания с нож свидетелстват за упоритост в действията на обвиняемия, насочени към умъртвяване на жертвата", се казва в мотивите, с които състав на Бургаския окръжен съд остави висшиста в ареста за постоянно.

Поне на този етап магистратите не дават вяра на версията, че нападението е провокирано от жертвата. Според тях престъплението е с висока степен на обществена опасност и е резонно извършителят да е с най-строгата мярка за неотклонение.

Съдът анализира и механизма на разследваното престъпление, който говори за "слаб самоконтрол като предпоставка за противоправно поведение".

Недялко Танев има и присъда от 2009 г. за две престъпления, макар че по смисъла на закона е реабилитиран. По информация на "168 часа" той е хванат да кара пиян. Като се изключи това, досието му е чисто. Със сигурност бъдещата защитна линия ще е свързана с отпадане на обвинението за предумисъл.

Фермерът и адвокатът му не обжалваха постоянния арест на втора инстанция.

За биволите в момента се грижел човек от селото. На Недялко Танев му предстои да вземе решение за бъдещето на "Катлея милк".