Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 2018 г. болниците трябва да имат нови четци за личните карти с чип

Противниците на бившия здравен министър Петър Москов изтъкват 7 причини, поради които пръстовите отпечатъци трябва да отпаднат.

Първо, те се съмняват в коректността на данните за спестените пари.

"В Български лекарски съюз (БЛС) нямаме информация от Здравната каса, която да подкрепя това сведение - коментира пред "168 часа" заместник-председателят на съюза д-р Галинка Павлова. - За нас то не отговаря на истината."

Според нея няма как за толкова кратък период от време да се направят такива изводи, тъй като е редно да се сравнят със същия период от миналата година или поне с предходния месец.

"Смятам, че спестяванията са много по-малко, защото се въведоха и по-малки лимити. Така че това не се дължи на въвеждането на системата на пръстовите индентификатори, а вероятно на други причини", категорична е д-р Павлова.

Според нея, ако все пак тази информация е вярна, възниква въпросът, защо се налага да се разплащат

допълнителни дейности за 2016 г. с бюджета от 2017 г

"Ако парите са спестени, би следвало дори да има и излишък, а не да се използват 19 млн. лв. от тази година. Така че в никакъв случай не приемаме за реално това, което беше съобщено", споделя лекарката.

Второ, съюзът смята, че

тази система представлява затруднение

както за лекарите, така и за пациентите.

"Истината е, че държавните болници, където принципал беше министерството, не смееха да кажат на глас за проблемите и трудностите", разказва Павлова.

Лекарката лично е присъствала на критична ситуация в болнично заведение във Варна. По думите й се е разразил спор поради невъзможността на възрастна жена с бастун 15 минути да бъде изписана,

защото отпечатъкът й не се приемал от системата

"Служителят на регистратурата нервничеше, защото не може да отчете дейността си - спомня си Павлова. - А пък придружителят на жената на висок глас се възмущаваше, защото тя едва стоеше на краката си."

Повечето специалисти също споделят, че основният проблем е с регистрацията на по-възрастните хора, защото не успяват да поставят пръстта си по правилния начин.

Имаше множество скандали, когато

при по-тежки случаи софтуерът блокира

и болните са принудени да чакат. Периодично се изнасяха данни, че онкоболни стоят с часове на опашки, за да дадат пръстови отпечатъци.

Лекари се оплакваха, че не могат навреме да приемат хора с бъбречни кризи заради проблеми със системата.

"Всичко опира до организацията в отделните болници", коментира пред "168 часа" досегашният зам. здравен министър Ваньо Шарков. Тезата му е, че онкоболните са чакали на опашки и преди въвеждането на нововъведението.

Трети минус е, че системата не спира изцяло злоупотребите. С нея се удостоверява само, че се намираш в лечебното заведение. Тоест, ако се правят измами,

те няма да бъдат хванати с отпечатъците

"Например, ако пациент е приет за операция на апандисит, това би могло да се отчете като перитонит с усложнение - категорична е Галинка Павлова. - При което цената е различна."

Според нея пациентът не би могъл да знае точно какво му е направено.

"Тоест внедряването на системата не се направи с цел контрол - казва лекарката. - Контролът трябва да бъде наистина много строг, ефикасен и ежедневно да се прави."

Четвърти недостатък на системата е прибързаното й въвеждане.

"Преди време беше наложиха идентификация с лична карта, закупиха се устройства и всички пари отидоха на вятъра - възмущава се д-р Павлова. - Сега отново се закупиха огромен брой устройства,

които отново ще отидат на боклука."

В случая пациентите не плащат нищо, но системата се финансира от лекарите и лечебното заведение.

"Ако например се наложи да закупя устройства за ДКЦ-то, в което съм управител, ще ми трябват около 30-40 устройства. Това са между 12 и 15 хил. лв.", категорична е зам.-председателката.

Според нея тези пари ще се удържат от възнагражденията на колегите й. Тоест

трябва да се ощетят лекарите, за да се купят устройствата, които след това ще бъдат изхвърлени.

Освен това през 2018 г. болниците трябва да се снабдят с нови четци,

тъй като тогава влизат в сила новите лични карти с чип и биометрични данни.

Останалите минуси станаха ясни покрай делото във Върховния административен съд срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, заведено от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата на здравеопазването. Според тях

наредбата е приета от Министерския съвет при съществени нарушения

на административно-производствените правила, съдържаща множество текстове, които противоречат на нормативни актове от по-висок ранг и са в несъответствие с целта на закона.

Какви са другите недостатъци и отговаря ли новата система на регламента на Европейския съюз, четете в хартиеното издание на "168 часа".