Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

"Разполагаме с писмени документи и свидетелски показания във връзка с обвинението срещу Дянков. Няма как на този етап да предоставим всичко, с което разполагаме. Но има достатъчно доказателства, които обосновават ангажирането на наказателната отговорност на двамата", каза Арнаудова. Според експертизата, тази сделка не отговаря на стратегията на държавата и не е била изгодна. Оценката е била изготвена от инвестиционния посредник.

"Г-н Симеон Дянков никога не е издавал указания коя фирма да бъде избрана за инвестиционен посредник в сделката с продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН. За да може да бъде облагодетелствана тази фирма и Дянков да има вина, той трябва да има власт и права да направи това. Неговото положение в институциите тогава не му позволява да укаже или да посъветва коя фирма да бъде избрана. Причината е, че всичките сделки се извършват от Агенцията по приватизация", заяви пред Би Ти Ви адвокат Марин Марковски.

Според него обвинението срещу бившия финансов министър е неясно и неточно и липсват доказателства за престъпление.

"Да се получат указания от Прокопиев на Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Спилбърг да му се дава акъл от младеж, който тепърва е завършил режисура. Това е министър от изключително високо ниво. Цялата тази структура за извършено престъпление е мъчително неясна и невярна", твърди Марковски.

Дянков бе обвинен в края на миналата седмица, че е превишил властта си, за да набави облага в размер на 1 276 618, 85 лв. на фирмата на Иво Прокопиев “Булблокърс”. Твърдеше се още, че издателят на “Капитал” е помагал на Дянков със съвети и разяснения как да се продаде делът на държавата в ЕВН.