Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Музикаутор": Има сериозен дисбаланс между възнагражденията, които авторите получават от частните радиостанции и от БНР

От 1 януари 2017 г. Българското национално радио няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението на композитори, автори и издатели "Музикаутор", а именно над 14 000 000 музикални произведения от цял свят. Причината за това е, че двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, дължими от БНР, заявяват в позиция до медиите на организацията за защита на авторските права.

От "Музикаутор" подчертават, че организацията им за колективно управление на права събира от ползвателите на музика възнаграждения и ги разпределя към авторите от цял свят, без да генерира печалба.

"През последните пет години БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама. Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. Подчертаваме, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.)", заявяват от Музикаутор.

От организацията правят и следното уточнение:

"В същия този период с представителната организация в радио сектора – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), бе договорено приложимата тарифа към частните радиа да се развие стъпаловидно нагоре, като се постигнаха справедливи нива, около средните за Европа. Така се получи сериозен дисбаланс между възнагражденията, които авторите получават от частните радиостанции и от националното радио, като БНР се ползва с четири пъти по-добри условия в договорите си с Музикаутор. Подобна практика не съществува никъде в Европа, като се върви към еднакво третиране на обществените и частните медии. В този смисъл и в изпълнение на Решение № 5169/ 27.07.2013 г. на Административен съд – София – град, тарифата за БНР бе договорена с представителната организация АБРО и внесена по надлежния ред в Министерство на културата за утвърждаване. Защитавайки своя репертоар, изпълнявайки всички законови изисквания, съобразявайки се с възможностите на БНР, Музикаутор предложи балансиран модел за постепенно покачване на авторските възнаграждения за период от 3-4 години, докато се достигнат нивата, приложими за частните радиа, а именно 4,4% от приходите."

От "Музикаутор" уточняват, че са изпратили две покани до БНР – една в началото и една в края на юни 2016 г., с което осигурили необходимото технологично време за преговори. Състояли се и три срещи, но до ноември 2017 г. организацията не получила реално никаква обратна връзка.

"Съгласно договора с БНР, "Музикаутор" е длъжно да изпрати 3-месечно предизвестие за прекратяването му, ако няма постигнато споразумение за следващ период. Въпреки това и в знак на желанието на "Музикаутор" за диалог, сдружението инициира сключване на анекс за удължаване срока на преговорите. Тъй като отново БНР не показа ангажираност по този въпрос, сдружението бе принудено да изпрати на 22 ноември 2016 г. предизвестие за прекратяване на договора, считано от 1 януари 2017 г.След като стана ясно, че БНР няма намерение да се договори с "Музикаутор", на 21 декември 2016 г. изпратихме забрана за ползване на представлявания от "Музикаутор" репертоар, докато не бъде постигнато споразумение", уточняват от организацията.

От "Музикаутор" съобщават и че чак на 27 декември 2016 г. БНР изпратили първото си финансово предложение, което обаче било твърде далеч от параметрите, обсъждани на предходните срещи.

Коментара ()

Вашият коментар