Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път хванаха наркопратка, прекарана през зелена граница
по трасе за бежанци. Желязко Шиников и Йордан Йорданов са в ареста с
обвинение за 50 кила суперкачествена дрога, други 16,7 кг намерени през август

Петък, 9 декември. В ранния следобед двама служители на ГПУ Средец патрулират близо до 122-ра гранична пирамида в землището на село Белеврен, община Средец, когато забелязват "Лада Нива" с бургаска регистрация.

Мястото е необичайно за импровизирани разходки, затова първата мисъл на униформените е за каналджии на нелегални мигранти. Свързват се за помощ с управлението, като междувременно проследяват автомобила с регистрационен номер А 8045МХ. Когато подкреплението пристига, граничните държат още известно време колата под око, без да се приближават прекалено, избират подходящ момент и място, за да я спрат за проверка. Първият екип вече е установил, че с колата се придвижват двама мъже. Няма знаци за скрити пътници в джипката, подходяща за движение в горски райони.

Когато граничарите

решават да

действат,

срещат лют отпор

- единият от мъжете реагира по-бързо и побягва към селото, другият оказва съпротива, но полицаите все пак му щракват белезниците.

Беглецът не успява да стигне надалеч - хващат го до селските лозя, където опитва да се скрие.

В ладата се оказва товар за няколко милиона - три раници, натъпкани с хероин.

Дрогата е разпределена в 94 пакета, а точното количество е 49, 950 кг - по 16-17 кг във всяка една от раниците. Извършената първоначална експертиза показва много висока чистота на наркотика.

Назначена е и детайлна химическа експертиза на пратката.

Задържаните са

двама млади мъже

от община Камено - роденият през 1987 г. Йордан Станчев Йорданов и година по-възрастният Желязко Колев Шиников.

29-годишният Йордан е с чисто съдебно досие. Не е осъждан, няма криминални регистрации.

От 10 години работи в голяма строително-монтажна фирма, която действа на територията на "Лукойл Нефтохим" като външен изпълнител. Оттам хляба си е изкарвала години наред и майка му Станка.

Много добро момче е - ако някой го извика, готов е да се отзове на помощ, но е много наивен, разказа жената пред репортер на "168 часа", очевидно шокирана, че синът й е замесен в толкова тежко престъпление. Тя бе в съдебната зала в понеделник заедно със снаха си Йорданка, когато Бургаският окръжен съд решаваше дали да остави сина й за постоянно в ареста. Семейството живее в близкото до Камено село Трояново.

За разлика от авера си 30-годишният Желязко Колев Шиников има

затворнически стаж,

макар че към момента е реабилитиран. Последната му присъда е за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение с лидер Стойчо Калоянов-Лудия от Камено. Стойчо е един от мераклиите да заеме овакантеното място на пазара след удара по бригадата на Митьо Очите през април 2007 г.

Лудия се активизира след ареста и започва да гради структура по подобие на "несебърската наркопирамида".

Триумфът му

продължи около година

Седем негови подчинени бяха задържани през юли 2008 г., сред тях е и Желязко Шиников.

За начало на арестите бе избран специален момент - транспортиране на пратка със синтетична дрога от София до Бургас. Куриерите са 21-годишният Неделчо Стоянов и 30-годишният Емил Генов. Дрогата бе скрита в кутии от сок. Двамата пътуваха с междуградски автобус, а според планираната акция трябваше да бъдат задържани на слизане. Куриерите усетили, че нещо не е наред, слезли по-рано и успели да скрият пратката. Кутиите обаче бяха намерени, експерти свалиха отпечатъците на приносителите от тях и така ги заковаха за незаконно притежание на дрога.

Самият Стойчо Калоянов се кри известно време, но на 21 юли 2008 г. бе арестуван в хотел в Равда.

През 2009 г. съдът одобри постигнатите между прокуратурата и "лейтенантите" и "редниците" на Лудия споразумения.

Желязко Шиников

получи 2 години

и 8 месеца

лишаване от свобода и отдавна е на свобода.

Лидерът Стойчо Калоянов отказа споразумение, тъй като предложението за 8 години и половина му се видя неизгодно. Бе осъден по общия ред и получи рекордната за Бургаския съдебен район присъда от 12 години като лидер на организирана престъпна група.

Репортерска проверка показа, че Калоянов вече е на свобода -

стопил 33 месеца

от наказанието с

работа като

чистач столовар

Въпреки непрестижното име това е висока длъжност в затворническата йерархия и всъщност означава отговорник на около 200 пандизчии. Приспаднат му е и предишен арест от година и 22 дни. Напуснал е затвора на 27 септември т.г.

На този етап по делото за раниците с хероин няма данни за връзка между обвиняемия Шиников и бившия му тартор.

За какво е обвинението срещу Йорданов и Шиников и каква е версията на полицията за прехвърлянето на наркотика, четете в хартиеното издание