Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин по време на пресконференцията. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Путин по време на пресконференцията. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Русия била по-силна от всеки агресор

Рузвелт би се обърнал в гроба, ако види колко е разделена Америка днес.

Това заяви Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция. Тя продължи почти 4 часа и бяха акредитирани рекорден брой журналисти от цял свят - 1437.

Руският президент отговори на въпроси на всякакви теми - от икономиката до връзките със САЩ, Турция, Сирия и Украйна, ЕС, нефта и други, съобщи ТАСС.

Изказването, за Рузвелт бе в отговор на въпрос за допитване в САЩ, според което 37% от републиканците симпатизират на Путин, заради което според Барак Обама Рейгън би се обърнал в гроба. “Рузвелт сплоти нацията, сегашната администрация я разделя. Призивът да не се гласува за Тръмп е стъпка към разделението на народа”, посочи Путин.

Във факта, че републиканците в САЩ му симпатизират, руският президент вижда признаци, че те имат едни и същи ценности с руснаците. “Това е подходяща предпоставка за изграждане на добри отношения”, коментира Путин.

Според него

Доналд Тръмп

имал тънък усет

за настроенията на американците. “Никой не вярваше, че ще победи, освен нас”, каза Путин и добави, че би отишъл в САЩ, ако новоизбраният президент го покани. Той подчерта, че демократите в САЩ губят на всички фронтове - Сенат, Конгрес, Белия дом.

Путин изрази учудване от реакцията на Вашингтон на думите му за силата на руската армия. “Официални представители на действащата администрация в САЩ по някаква причина взеха да доказват, че американските въоръжени сили са най-мощните в света. С това никой не спори. Ако сте слушали внимателно, аз говорих за укрепването на ядрената триада и в заключение казах, че Русия днес е по-силна от всеки потенциален агресор”, подчерта Путин. Той не виждал нищо ново и необичайно в изявленията на Доналд Тръмп, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, “докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби”.

Оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна отбрана създаде предпоставки за нова надпревара във въоръжаването. Русия обаче никога няма да се остави да бъде въвлечена, обяви ораторът.

По повод обвиненията за руска намеса в американските избори на страната на Тръмп Путин бе категоричен, че демократите търсят външни фактори, за да обяснят провала си, което унижавало собственото им достойнство.

Президентът бе категоричен, че убийството на посланика в Турция Андрей Карлов е покушение срещу Русия. Според него проникването на деструктивни елементи в турската армия и спецслужбите е много дълбоко.

Путин заяви, че Русия е готова на диалог с Европа, но само ако тя е силна, самостоятелна и независима. В противен случай с нея “няма да е интересно да се разговаря”. Московският лидер призова

Европа да отмени

визовия режим

за руснаци

и обяви, че напълно подкрепя правото на предоставяне на украинските граждани на безвизов режим с ЕС.

Евакуацията от Алепо Путин определи като “най-голямата международна хуманитарна акция”. По думите му ключова роля имат Русия и сътрудничеството ѝ с Турция и Иран.

На въпрос защо смята, че трябва пак да стане президент на Русия през 2018 г., Путин иронично попита: “А защо не?”, и подчерта, че ще наблюдава ситуацията в страната и по света и

ще реши дали да участва в

изборите “като му дойде

времето”

Причините за проблемите на Русия със Запада се крият в действията на западните политици. Вместо да осъдят антиконституционния преврат в Украйна, западните страни са го подкрепили, смята Путин. Това е довело в крайна сметка до желанието на народа на Крим да се присъедини към Русия.

Руските власти са пресметнали бюджета на страната при консервативни прогнози за цена от $ 40 за барел нефт, съобщи Путин. Той добави, че се надява на стабилизиране на цената на нефта към средата на 2017 г. на днешните нива - около $ 55 за барел.

Руският лидер заяви, че масовото отравяне с концентрат за вана в Иркутск се е случило заради желанието на един от производителите да печели допълнително, като използва технически спирт, който е отровен.

Журналистите се опитаха да попитат кремълския лидер за любовта, но говорителят му Песков предупреди, че пресконференцията е към края си. “Ако стоим прекалено дълго тук с вас, то любовта бързо ще стане ненавист”, пошегува се Путин. 

Владимир Путин говори пред над 1400 журналисти от цял свят.
Владимир Путин говори пред над 1400 журналисти от цял свят.
Владимир Путин отговаря на въпрос.
Владимир Путин отговаря на въпрос.