Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиненият в убийството на българската студентка в Ню Йорк Стефани Линева излезе от ареста под гаранция, платена от неговите родители. Айзас Е. Сидики бе съден за това, че на 4 декември брутално премазал със своето БМВ 20-годишното момиче на път в студентското градче Бинхамптън.

Прокуратурата поиска гаранция от 100 хил. долара, но миналия вторник съдът определи тя да бъде 25 хил. долара кеш или 50 хил. под формата на имуществено състояние. Същия ден Айзас бе пуснат от ареста, след като неговите родители заложиха жилище на същата стойност. Остава неясно обаче дали във фаталната вечер мъжът е бил в нетрезво състояние.

Според полицията в Ню Йорк Стефани е блъсната с висока скорост, а веднага след това извършителят е избягал от местопрестъплението. Тялото на тенисистката бе открито от друг шофьор в 2 през нощта, а смъртта й бе констатирана 45 минути по-късно в местната болница.

Въпреки съмненията на родителите на Стефани, че тя може да е убита на друго място и по друг начин, а след това изхвърлена на пътния възел, тази теза бе отхвърлена. Разследващите са сигурни, че смъртта не е причинена умишлено, но все пак около станалото остават много въпросителни. Според свидетеля, благодарение на когото Айзас беше заловен, в колата на убиеца имало и друг мъж.

Не е изключено да съществуват и други хора, които разполагат с информация за инцидента, но към момента те не са се свързали с властите, за да помогнат на разследващите органи.

26-годишният мъж, обвинен за смъртта на младата българка, е жител на малкото студентско градче Бинхамптън. Той работел като супервайзър на рецепция в местния хотел Double Tree. На излизане от ареста Сидики бе посрещнат с прегръдка от баща си. През изминалата седмица последно сбогом със Стефани си взеха нейни роднини, приятели и съотборници. Миналия четвъртък първи отдадоха почит студентите от Adelphi University, където момичето е учило две години, преди да се премести в Бинхамптън. След краткото бдение над тенис кортовете полетяха стотици балони в любимия цвят на Стефани - лилаво.

Треньорът по тенис на корт на убитата сподели пред събралото се множество, че мотото на 20-годишната било "Правилната посока е винаги към по-добрите неща". Директорът Дани Маккейб пък си спомни, че Стефани била един от ключовите играчи за университетския отбор.

"Тя бе невероятен професионалист, който ще липсва на всички от Adelphi общността, които я познаваха", сподели той.

Името на Линева дори било изписано два пъти на стената на легендарния клуб West Side, където в момента се провежда познатият на всички US Open.
Атлетите от бившия й университет почетоха нейната памет по нестандартен начин
Така например по време на баскетболния мач на мъжкия отбор играчите бяха облечени с тениски, на които бяха изписани инициалите SL.
Тогава те споделиха, че победата няма значение и че играта е изцяло посветена на тяхната състудентка. 

"Загубихме един красив, забавен и грижовен приятел. Тя бе борбен състезател и човек, който не се спираше пред нищо", споделиха още близките й приятели.
Всички те носеха на своите ревери малки лилави лентички в нейна памет, които слагаха на влизане в спортната зала на университета.
Душата и усмивката на компанията. Като такава определят Стефани нейни приятелки, които били в обкръжението й.

"За нея не съществуваше думата лошо. Тя не делеше нещата на добри и лоши - разказа пред "168 часа" Дияна Кусанова, приятелка на Стефани. - Гледаше винаги позитивно и зареждаше всички с такава енергия. Беше изключително талантлив играч в тениса на корт.

Този спорт беше призвание за нея и много хора възлагаха надежда тя да се нареди до известни имена, които са взели много тенис купи. С отбора, в който играеше, се държеше като със семейство. Всяка седмица правеха по 3-4 тренировки. Това беше нейното хоби, което се очертаваше и нейното призвание за професия."

Какво още разказа приятелката на Стефани за нея и какво е мотото на фондацията, създадена в нейна памет, четете в печатното издание на "168 часа".