Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е Кристиано Роналдо да влезе в затвора за данъчни измами. Звучи също толкова невероятно, колкото папата да се появи на черно парти в оборотна дискотека. И все пак португалската суперзвезда не може да се отърси от притеснението, че испанските данъчни са по петите му.

В предишния си брой ви разказахме за схемата, чрез която Кристиано си е спестил плащането на данъци върху сума не по-малка от 140 млн. евро. Става въпрос за трансфер на неговите милиони през офшорки и компании, базирани в Ирландия, за да бъде избегнат драконовският фирмен данък от 43 процента в Испания. Самият Роналдо предвидливо е гледал да стои максимално надалеч от далаверата и делегирал правата си на неговия агент Жорже Мендеш. Последният крил пари и на други футболни звезди, както и на най-известния треньор в света Жозе Моуриньо. Но смее ли някой от нарочените за затвор футболисти да се оплаче от техния агент Жорже.

Легендарният мениджър е като

истински папа

във футбола

За него се говори хубаво или нищо. Връзките му са толкова дебели, че с едно помръдване на пръста може да организира трансфер за 50-60 а защо не и за 100 млн. евро. Мендеш е хитрец от световна класа, но не може да му се отрече, че съвсем сам си намира пряка пътека до върха.

Португалецът прави първите си стъпки в бизнеса, отваряйки видеотека. След това се преквалифицира в диждей, а със събраните пари си отваря нощен клуб. Точно там една вечер идва да пие от мъка вратарят на "Витория" (Гимараеш) Нуно Еспирито Санто. Стражът е получил страхотно предложение от "Порто", но не смее да приеме, за да не го линчуват феновете. Двата отбора са кръвни врагове и агитката на "Витория" не би простила подобно предателство.

Жорже Мендеш има лекарство за терзанията на Нуно Санто.

Той му предлага

хитър номер

- трансфер в далеч "по-безопасния" "Депортиво Ла Коруня" и след това трансфер в "Порто", за да бъде избегната гневната реакция на ултрасите. Собственикът на дискотеката не е щедър само на приказки и лично се заема да уреди нещата. Той има добри познати в "Депор" и успява да уреди трансфера на вратаря. Впоследствие прави още няколко услуги на различни клубове и лека-полека започва да изгражда връзки.

Ракетата му носител в бизнеса е президентът на "Порто" Пинто да Коща, благодарение на който сключва договори с някои от

най-добрите играчи на португалския гранд

И ето че идва 2002 г., когато Мендеш кани в офиса си родителите на Кристиано Роналдо. 17-годишният младок вече е направил добро впечатление на големите акули в бизнеса, но Жорже Мендеш успява да изпревари конкуренцията след яростно боричкане с мениджъра Жозе Виега. Последният по онова време е най-сериозният играч на пазара и движи делата на звезди от ранга на Луиш Фиго, Зинедин Зидан, Марио Жардел и други. По-младият му конкурент обаче бързо започва да издърпва килимчето изпод краката му и загубената битка за подписа на Роналдо е най-ясният знак за смяна на поколенията в мениджърските среди.

Младият талант Роналдо не разочарова своя покровител и през следващите години ще му донесе десетки милиони евро печалба. Мендеш обаче не е от хората, които ще се главозамаят от успеха. Кристиано е само първият му удар, но следват още десетки и стотици. През последните вече пет или повече години Мендеш неизменно е избиран за най-добър футболен агент на годината. Подобни награди не го вълнуват особено. За него най-важни са връзките във футбола.

В дебелия му кожен тефтер се пазят номерата на абсолютно всеки един платежоспособен футболен бос или шейх, готови да похарчат 100-200 млн. евро за трансфери, за да разнообразят сивото ежедневие. Именно Мендеш пое нелеката задача

да похарчи над 100 млн. евро, които шейховете в "Монако" искаха да похарчат за нови звезди. Колкото по-успешни са му сделките, толкова по-непримирими са враговете на Жорже Мендеш. Колегите в бизнеса го обвиняват, че им краде клиент изпод носа.

В какви скъпи играчки инвестира милионите си Мендеш - четете в хартиеното издание.