Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, начело на ЦРУ ще застане номинираният от него депутат Майк Помпео. 52-годишният републиканец, който представлява щата Канзас в Конгреса от 2011 г., е член на постоянната комисия по разузнаване в Камарата на представителите.

“Той ще бъде блестящ и силен лидер на нашата разузнавателна общност и ще осигури сигурността на американците и на нашите съюзници”, каза Тръмп. Помпео е и член на консервативното движение “Чаено парти”, което е против федералната програма за стимулиране на икономиката и здравната реформа на Обама.

Близък до избрания за вицепрезидент бивш губернатор на Индиана Майк Пенс, конгресменът бе сред основните му сподвижници по време на кампанията.

Помпео е “ястреб” според в. “Ню Йорк таймс” и яростен критик на споразумението за иранската ядрена програма, подписано от Великите сили през юли 2015 г. с Иран. Той настоява също за развитие на програмите за електронно наблюдение на Агенцията за национална сигурност.

Кой е Майк Помпео

Израства в Ориндж каунти, един от районите с най-голямо влияние на републиканците в Калифорния. През 1986 г. е първенец на випуска в престижната Военна академия на САЩ в Уест пойнт, където се дипломира като машинен инженер, и веднага след това постъпва в американската пехота. През 1991 г., вече капитан, напуска армията, за да следва право в Харвард. Също като Тръмп има опит в бизнеса.

Основава фирмата “Теър аероспейс”, която произвежда части за пътнически и военни самолети, но после я продава. Назначен е за президент на “Сентри интернешънъл”, компания за съоръжения в нефтената индустрия.

През 1994 г. става доктор по право в Харвардския университет и започва работа в голямата адвокатска кантора “Уилямс & Конъли”. През 2010 г. се кандидатира и влиза в политиката като представител на щата Канзас в Конгреса, когато недоволните републиканци застават зад движението “Чаено парти”.

За избирането му помага

финансовата подкрепа

на братя Кох - влиятелни милиардери консерватори, натрупали богатството си от преработка на петрол, а също така и яростни привърженици на Пентагона срещу ЦРУ. Братя Кох не подкрепиха кампанията на Тръмп.

Изборът на Помпео за директор на ЦРУ учудва мнозина.

В началото на президентската кампания той подкрепя републиканеца Марко Рубио, но след победата на Тръмп в първичните избори минава в неговия лагер. Конгресменът обяснява това така: “Видях неговото умение да взема правилните решения в своя бизнес, поведението му в семейния живот... и се радвам на главнокомандващ, който безстрашно ще тласне Америка напред.” Известен със слабостта си към политическите интриги, в избирателната кампания Помпео неочаквано се отказва да подкрепя своя приятел и състудент от Харвард Тед Круз.

Като конгресмен е твърд критик на администрацията на президента Барак Обама, като нерядко се разграничава от съпартийците си. Името му нашумя покрай разследването в комисията по разузнаване за нападението над консулството на САЩ в Бенгази през 2012 г., при което е убит и посланикът Кристофър Стивънс. Демократите критикуват работата на комисията в този период като военна машина, насочена срещу Хилари Клинтън, по това време държавен секретар.

Комисията усвоява 7 млн. долара за разследването и стига до извода, че Клинтън е подценила ислямистката заплаха в Либия.

През април 2014 г., два месеца след свалянето на проруския лидер Янукович от власт в Киев, Помпео посещава Украйна и после казва, че САЩ

трябва да засилят

натиска срещу Москва

и да й попречат да възстанови позициите си в страните от бившия СССР. Той предлага да се активизира ролята на НАТО и да се подкрепя украинското ръководство в стремежа да се усмирят източните райони.

Смятан за противник на Иран, конгресменът Помпео ще бъде запомнен с множество предложения за закони, насочени към увеличаване на санкциите срещу Иран заради ядрената програма на ислямската република. Той е и сред най-активните противници на сделката, инициирана от Барак Обама и държавния секретар Джон Кери за отмяна на санкциите срещу страната в замяна на замразяване на ядрените разработки.

"С нетърпение чакам да бъде отхвърлено това злощастно

споразумение с най-голямата държава - спонсор

на тероризма

- пише той в туитър малко преди номинирането му за шеф на ЦРУ. Според него именно Техеран е в основата на част от нестабилността в Близкия изток и безбройните проблеми в региона, както твърди на конференция през декември 2015 г.

Помпео е сред тези, които обвиняват администрацията на Обама за забавянето на разследване за даване на предполагаем откуп от $1,7 млрд. на Иран за освобождаването на няколко американски моряци, задържани от иранските власти за навлизане в ирански води. Тогава Помпео поиска разследване за нарушаване на Женевската конвенция, но до такова не се стига.

По-късно Помпео поема парламентарното разследване на твърденията за

фалшифициране на разузнавателни данни

в Центком - командването на американските сили в Близкия изток. Позицията му е, че командването е омаловажило заплахата от “Ислямска държава” и не е дало достоверна информация на ръководството на страната, с което се поставя под заплаха живота на американските части в Ирак.

Освен това Помпео настоява да бъдат ускорени отново програмите за електронно наблюдение на Агенцията за национална сигурност.

"Конгресът трябва да гласува закон, с който да се поднови събирането на всички метаданни, които да бъдат съпоставени с всички публично достъпни финансови и потребителски данни, за да се създаде изчерпателна база данни", твърди той в статия за "Уолстрийт джърнъл" през януари т.г.

Още за персоната на Помпео, четете в хартиеното издание на "168 часа".