Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаменитият режисьор е в главната роля на своя нов филм “На млечния път”, който разказва по необикновен начин за една фантастична и трагична любов по време на война

Емир Кустурица се завръща на големия екран след 8-годишно отсъствие, за да разкаже три притчи за змията, любовта и монашеството в своя нов филм "На млечния път".

Отдадеността на Кустурица в последната му кинотворба е двойна, защото той се изявява и пред камерата в главната роля и в приятната компания на великолепната Моника Белучи. С изпълненията си босненският режисьор и италианската звезда въвличат зрителите в историята на една забранена, силна и трагична любов по време на война. Или казано с думите на самия Кустурица в една модерна приказка за красотата и интензивните светове на човека.

Лентата е мексиканска продукция и в нея, участват още Слобода Микалович и Мики Манойлович.

Историята се завихря около живота на млекаря Коста, който по време на гражданската война между сърби и босненци се прехранва от доставките на мляко за войниците. Ежедневният му маршрут е повече от опасен, защото минава покрай фронтовата линия, но Коста стоически продължава да язди своето магаре и да доставя стоката си на бойците.

Животът му е разтърсен и копнежите му се променят след неочакваната среща с красива и тайнствена сръбкиня, която се готви да се омъжва. Между двамата се случва нещо съдбоносно и дори фантастично. Все още има място за магия, която завладява двама души, насред бедственото отсъствие на мир около тях.

И в този филм войната отново е изобилен декор за Кустурица.

"Какво да правя, като по света броди градинар и сее семената на войната. Най-ужасното е, че в края на краищата това не се вижда - защото съвременните войни се превърнаха в доходен бизнес", смята творецът.

Такава жестока реалност кара любовта да изпъква още повече и да доказва своето всевластие над всеки вид ограничения.

"Героите няма какво да губят, вече не са млади, но все още вярват в любовта и нейните магически сили. Впрочем аз мисля, че

сексуалността е въпрос на енергия, а не на годините Любовта от филма резонира с моята представа за света на чувствата", признава Белучи, която усърдно изучава сръбски език, за да бъде неотразима в образа на фаталната жена от лентата.

"На млечния път" се основава на разказа на Кустурица "В змийска прегръдка", като именно притчата за змията е извор на вдъхновение за режисьора и ключова нишка във филма.

"На един човек от обсадено село всеки ден му се налага да изминава по пет километра, за да занесе мляко на хората, които защитават селото. По пътя си среща змия, дава й мляко. Така ден след ден. Докато не го напада огромна змия. Тя не убива човека - просто го държи в обятията си и в края на краищата го освобождава. Героят се връща в селото и вижда, че всички там са убити. Змията е спасила живота му.

В Стария завет това животно подстрекава Ева да съгреши. Но в същото време в евангелието на Матея е казано: "Бъдете разумни като змиите и незлобиви като гълъбите." Тази трактовка ми е значително по-близка.

Мъдростта на змията е преди всичко в това да различи съблазънта.

Днес това е особено актуално", обяснява режисьорът.

За представянето на своя филм на европейския екран Кустурица имаше удоволствието да мине под ръка с Моника Белучи по червения килим във Венеция. Но не и в Кан.

Продукцията така и не бе включена в програмата на фестивала, а организаторите изтъкнаха като причина факта, че режисьорът е подал твърде късно кандидатурата си и не е имало време да бъде разгледана.

В същото време самият Кустурица заяви, че макар в действителност да е закъснял с един ден, което е правил и друг път, истината за пренебрежението към него е съвсем друга.

"За мен това е

удар или отплата за добрите ми приятелски отношения с руския президент Путин.

Списъкът с филмите за фестивала в Кан бе обявен, преди да изтече срокът. Моята лента бе представена, но те дори не я изгледаха. Напоследък в работата около фестивала в Кан все по-често се намесва политиката. Имам подозрения, че някой е дал указания моят филм да не бъде приет. Не твърдя това, но имам такова усещане", коментира Кустурица.

Част от "На млечния път", под името "Православие" пък бе показана още миналата година при откриването на киносалона в Андричград - каменния град, който е лично създаден от Кустурица. И е първият в историята, вдъхновен от света на изкуството и по-специално на литературата.

Режисьорът нарича Андричград на името на писателя, от когото винаги най-искрено се е възхищавал - Иво Андрич. Каменният град е построен на площ 2,5 хектара, а в него има община, съд, театър, училище, занаятчийски работилници, магазини, хотел, кафене "Гоя", книжарница "Или-или" (по заглавието на една от книгите на Андрич - б.а.), пивница "При Швейк", кебапчийница, галерия и, разбира се, кино "Доли Бел".

Андричград се намира на улица "Млада Босна" във Вишеград, Босна и Херцеговина, и е само на 25 км от дървения град Мечавник - отново творение на Кустурица, чието въображение е толкова неудържимо, че гради микросветове и в реалността.

"На млечния път" е част от програмата на "Киномания 2016" и ще бъде прожектиран на 26 ноември в G-8 Cinema, на 27-и в Дома на киното и на 28-и в Euro Cinema.