Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брайън Кранстън се внедрява в картела “Меделин” с ролята на американския агент Робърт Мейзър в криминалната лента "Операция Ескобар" (The Infiltrator), вдъхновена от подвига му

"Единственият начин да се справя с работата беше да лъжа отново и отново. Измамих дори себе си да мисля, че харесвам тези хора, и платих емоционалната цена за този трик. Никога не съм губил представа за това кой съм и защо правя това, но все пак тежестта на близкото взаимодействие с тях ме направи податлив на болката им."

Това изповядва бившият американски агент Робърт Мейзър, който се внедрява за няколко години в колумбийския наркокартел “Меделин” на Пабло Ескобар в средата на 80-те. Като главен герой в една от най-мащабните операции срещу пране на пари на всички времена той ще има своето дежавю на големия екран в криминалната лента "Операция Ескобар" (The Infiltrator).

Сценарият на продукцията е дело на Елън Браун Фърман и се основава на едноименната автобиография на Мейзър. В неговия образ пред камерата се преобразява брилянтният Брайън Кранстън, който минава под прикритие под режисурата на Брад Фърман ("Адвокатът с линкълна").

В резултат на реалните действия на Мейзър са заловени и наказани редица безскрупулни банкери, манипулирали международната финансова система в полза на наркобосове, корумпирани политици и терористи.

До този успех се стига след пълната отдаденост на един мъж, който в името на своя дълг приема да се потопи напълно в подземния свят, като стане напълно потребна част от него. Мейзър обаче

не е агент на ФБР, а работи за данъчната служба

на САЩ и Агенцията

за борба с наркотиците.

Настоящият шеф на детективска фирма израства в италианско-американско семейство, живее на Статън Айланд в Ню Йорк и завършва бизнес във "Вагнер колидж". Жени се за гимназиалната си любов Евелин и започва работа в разузнавателния отдел на данъчната служба на САЩ, защото намира тази професия за вълнуваща. Поне до момента, в който разбира, че служебният му дълг може да го отведе толкова далеч, колкото не е и очаквал.

"Извършил съм много повече престъпления от доста хора, които лежат в затвора,

но ми беше "наредено" да живея така от американското правителство", признава Мейзър.

За да мине под прикритие, той приема самоличността на Боб Мусела, мъртъв мъж, чието име открива в гробище. Избира именно него, защото рождената му дата е близка до неговата собствена. Така с "възкресяването" на един покойник започва един друг живот - престъпно опасен, но в служба на справедливостта.

Мисията никак не е лесна и изисква сериозна предварителна подготовка, а от първата да последната фаза Мейзър е подкрепен от още 2150 души.

Агентът влиза в ролята на надеждния перач на пари от Ню Джърси Мейзър и се налага наистина да се захване с този бизнес.

В продължение на 18 месеца използва различни информатори и се среща с опитни бизнесмени, работи като ипотечен брокер във Флорида и става член на Нюйоркската фондова борса, за да изгради своя образ. Създава си име и репутация, с което да стигне до големите риби.

Всички негови действия са подчинени на стремежа към крайната цел и той влиза в тона на престъпния свят, отработва подхода си и става друг човек.

"Най-притеснителното, което открих, докато бях под прикритие, бяха доказателствата за съюз между мексиканските и колумбийските картели и терористични организации като “Хизбула”, “Хамас” и “Ал Кайда”, не пропуска да отбележи американецът.

Той успява да спечели доверието на редица ключови играчи в най-мръсната игра. И все пак никога не се среща лично с Пабло Ескобар, но се сближава с Роберто Алкейно и други, които работели с колумбийския наркобарон.

"Алкейно използваше завод за консервиране на риба аншоа в Буенос Айрес, за да транспортира кокаин. Там пълнеха част от

консервите с аншоа, а

останалите - с кокаин,

като ги балансираха допълнително с олово и пясък, за да са със същото тегло", разказва агентът.

Постепенно той започва да мисли като подземен бос и бързо разбира, че по пътя към целта трябва да следва парите, а не наркотиците.

"Човек може да пере пари по много различни и уникални начини. Те обикновено се движат много, през различни компании или офшорни сметки, с цел да не може да бъдат проследени обратно до наркотрафикантите. Това е тактика, която в наркобизнеса е известна като "наслояване", обяснява по-късно Робърт.

Като Мусела той започва да работи със седмата най-голяма непублична банка в света Bank of Credit and Commerce International (BCCI), базирана в Люксембург, която пере парите на картела чрез клонове в над 70 страни.

"Веднъж присъствах на събиране в Маями, на което срещнах високопоставен служител на BCCI. Той ме попита директно

дали зная кой е най-големият перач

на пари в света?

И ми отговори веднага: "Федералният резерв на САЩ, разбира се." И ми обясни как в Колумбия е незаконно някой да притежава банкова сметка в долари. В централната банка на страната обаче има гише, наричано "зловещото гише" или "анонимното гише", където човек може да обменя колкото поиска щатска валута. Централната банка я обменя незабавно срещу колумбийски песо при висок курс. "Какво си мислиш, че става с всичките тези пари? Товарят се на палети, опаковат се и стотици милиони долари се връщат обратно във Федералния резерв на САЩ", ми разясни той", спомня си Мейзър.

Въпросният банкер е един от 100-те измамници, около чиито ръце щракват белезници благодарение на тайната операция. Нейният финал се разиграва на ергенско парти преди фалшивата сватба на агента под прикритие. Гостите му се качват в лимузини, настроени за пищно празненство и без да подозират, че крайната спирка всъщност ще е зад решетките. Извършени са важни арести, иззети са над 1500 тона кокаин и са наложени глоби и конфискации на стойност 600 млн. долара, а BCCI фалира.

"Той е героичен човек. Характерът му е феноменален. Харесвам идеята, че е имало един мъж, който се е ангажирал да направи по-добра своята страна и своето общество и за тази цел е трябвало да стане добър приятел с някои много опасни хора",

признава Кранстън, който ще увековечи подвига на Мейзър.

Бившият агент също не крие симпатиите си към звездата от "В обувките на сатаната".

"Брайън е прекрасен човек с огромен талант. Страхотен актьор, който внася вярно чувство и автентичност у своите герои. Това, което сме видели от него като игра досега, е фантастично, но е само част от това, което ще ни покаже с изпълнението си в този филм", сигурен е Мейзър.

ПАРТНЬОРСТВО: Даян Крюгер и Брайън Кранстън пред камерата.
ПАРТНЬОРСТВО: Даян Крюгер и Брайън Кранстън пред камерата.

В "Операция Ескобар" участват още Бенджамин Брат, Даян Крюгер, Джозеф Гилган, Ейми Райън, Рубен Очандиано, Джулиет Обри, Джон Легуизамо, Саид Тагмауи, Симон Андреу и др.

Премиерата на криминалната драма у нас е на 18 ноември.