Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Инстаграм
Снимка: Инстаграм

Все по-често у нас освен традиционното японско суши, срещаме и мочи. Това е десерт. Прави се от бял лепкав ориз, който се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки".

Лепкавият ориз е многокомпонентна смес, която се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, съобщават от foodpanda.

Вижте 10 любопитни факта за мочи, които може би не знаете:

? В миналото мочи се е консумирало само от императора и благородниците.

? То носи предзнаменование за добър късмет

? Мочи е талисман за щастливи бракове и поради тази причина се консумира в сватбения ден.

? Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи, символизират дълъг живот.

? Температурата, при която желира ориза е 62 градуса.

? Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.

? В Индонезия ядат мочито със сусам

? В Малайзия го консумират с фъстъци

? В Хаваи го приготвят с кокос

? В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка.