Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невъзможно е България да е в челото на всички негативни класации и те да са верни.

Отново ни сложиха или по-скоро набутаха в класация, от която трябва, като кажеш, че си българин, да навеждаш глава и да гледаш мравките или окапалите есенни листа.

Учени от Университета на Мичиган установили, че ние сме в топ 5 на най-коравосърдечните нации. Изследването е направено сред 100 000 души от 63 държави. И целта била да се провери как хората понасят чуждото нещастие.

Сложили са ни на върха заедно с Литва, Естония, Полша и Венецуела. Един от авторите на изследването твърди, че хора като нас проявяват малко разбиране към болката на други хора и причина за това били високата степен на невротичност и разпространеният индивидуализъм.

След като оглавяваме всякакви гадни класации: по депресия, по тъга, по нещастие и по какво ли още не, сега дойде времето да водим и по коравосърдечност. Утре със сигурност ще бъдем първи и по кръвожадност, по изкормвачество и въобще по всичко лошо, което е измислено на този свят.

Да, не сме най-перфектната нация на света, но имам чувството, че тези класации през последните години идват малко в повече. Мисля си, че в тях има нещо тенденциозно и умишлено.

И веднага се пита в тази малка задача: как точно се прави подобно проучване, как точно се гарантира неговата достоверност, лоялност, обективизъм и докъде съществува дозата абстрактност и абсурд?

Или просто това са едни хвърлени пари по еди-какъв си проект, на който трябва да се напълнят квадратчетата и да се отчете. Защото как точно се измерва скалата на коравосърдечността, как точно решаваш и обобщаваш кои нации са такива, поне за мен си остава пълна загадка.

Да, не се поздравяваме по улиците, не се усмихваме в магазините, нервни сме, тъжни и объркани. Да, много неща могат да се кажат в тази посока, но чак коравосърдечни, чак толкова зли - настина е в повече!

Разбирам, че подобни университети трябва да бълват подобни изследвания непрекъснато, че трябва професори и научни работници да оправдават заплатите си. Но имам чувството, че нас са ни абонирали за всичко лошо на този свят и непрекъснато трябва да ходим стъпкани и смачкани, без никакво самочувствие.

Изобщо не съм съгласен с всичко това и ми се иска не знам коя точно, но някоя българска институция най-официално да разпита в случая Мичиганския университет как точно се прави подобно проучване? На каква база се стъпва за едно подобно изследване? И нека за всичко това се говори по телевизии, радия, вестници.

Според мен е много важно и ние, българите, най-накрая да разберем защо сме най-тъжните, нещастните и безсърдечните на този свят? Ако не друго, поне ще разберем защо така се е получило и ще започнем да се поправяме. Защото сега какво се получава? През месец излиза някоя негативна класация, в която ние сме на почетната стълбица. Някакъв професор, не подценявам никого, просто казва, както е в случая: “Причина за това е високата степен на невротичност и разпространеният индивидуализъм”, и край.

И ние, коравосърдечните, трябва да стоим със зяпнала уста и да се чудим какво точно значи “разпространеният индивидуализъм”. И точно по тази причина си мисля, че колкото и нещата да не са розови тук, все пак самите ние трябва да се пазим и някак си да не се даваме. Да търсим истината, доколкото можем.

И още си мисля, че тези класации може да изглеждат нищожни на фона на всичко, което се случва по света, но със сигурност жестоко вредят на имиджа на държавата. И на самите нас. Говоря за всички българи, които живеят и тук, и по света.

Вредят на туризъм, икономика... Просто вредят. Тук се сещам, че ако съм канадец и прочета как българите са най, най, най, всичко най, и то в негативна посока,ще стъпя ли тук? Ще си направя ли труда да инвестирам тук, как изобщо ще погледна на всичко това? С един презрителен поглед и дотам. Така че нека някой, от когото зависи това, примерно МВнР, да попита Мичиганския университет за повече подробности. Мисля, че е важно.