Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 80 000 войници атакуваха от няколко страни бойците на "Ислямска държава", които са се барикадирали във втория по големина иракски град Мосул. От едната страна настъпват иракските спецсили, а настъпление на източния фронт е водено от кюрдските сили пешмерга.

Още в понеделник стана ясно, че те са превзели 7 селища в подстъпите към града. Очаква се сражението да продължи седмици, ако не и месеци, коментира Си Ен Ен и добавя, че Мосул ще бъде кърваво меле. Руски военни експерти също смятат, че битката може да се окаже по-жестока от тази за Алепо Джихадистите превзеха Мосул през 2014 г. и го превърнаха в своя укрепена столица в Ирак по подобие на Рака в Сирия.

Разгромът им там би бил основна победа за правителството на Ал Абади и ще сложи край на господството на терористичната групировка над богатите на петрол северни райони на Ирак. Изтласкването на “Ислямска държава” от големия град на река Тигър, близък до границата със Сирия и Турция, би могло също да пресече потока бойци и оръжия между тези страни.