Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елвис Пресли, принцеса Даяна, Гунди и Майкъл Джексън са все още живи. Жана д'Арк и Хитлер доживяват до дълбока старост, а Илия Павлов продължава да харчи и да се радва на живота.

Десетки други любими на милиони фенове звезди отдавна са мъртви, а светът се радва на техни двойници. В това поне са убедени почитателите на конспиративните теории.

Те измислят какви ли не истории, за да продължат живота на непрежалимите знаменитости. Трагичната и неочаквана смърт на известна личност винаги отключва чувството на колективна тъга, завладяващо милиони фенове по света.

Това изненадващо събитие води до объркване и чувство на неудовлетвореност. Често хората възприемат известните като безсмъртни икони и идоли, а смъртта им разрушава тази представа.

В съзнанието ни бързо се прокрадва мисълта, че рано или късно всеки от нас ще умре. Затова мнозина вярват, че Елвис Пресли, принцеса Даяна и Майкъл Джексън са все още живи. Това е отговорът на феновете след трагедията – след неочакваната смърт на знаменитост бързо се появяват нови конспиративни теории.

Те винаги категорично отричат официалните версии. Например, ако става въпрос за смърт при трагичен инцидент, това веднага се заменя с убийство, а ако конспираторите все пак приемат, че някой наистина е бил убит, то в техните глави това се случва вследствие на таен заговор на правителствено ниво.

От друга страна, някои хора напълно отказват да повярват, че любимата им знаменитост е мъртва. Повечето теории твърдят, че звездата е все още жива, но е фалшифицирала смъртта си, за да избяга от обществения натиск, и в момента живее инкогнито в държава на далечен континент или пък на топъл океански остров.

Лесно е да разберем популярността на тези конспирации. Обикновените хора често развиват силни емоционални връзки с известни личности, които никога не са срещали. И когато някой продължава да твърди, че звездата просто се преструва на мъртва, човек може все още да поддържа връзка с нея, обясняват психолози.

Конспирациите за мъртви знаменитости лесно привличат последователи и това се дължи на факта, че тези теории винаги правят жертвата по-значима, отколкото тя е била приживе.

В списъка спокойно могат да се добавят няколко известни български имена, чиято смърт предизвиква въпроси.

Босът на “Мултигруп” Илия Павлов, който за времето си е най-богатият човек в родината, е прострелян смъртоносно в сърцето.

Но решението да не се прави аутопсия на тялото и забраната тленните останки да бъдат ексхумирани кара някои да твърдят, че милионерът може би е инсценирал смъртта си и тайно харчи някъде богатството си.

В това е напълно убеден Иван Милев, занимаващ се с радиестезия. Той твърди съвсем сериозно, че сред нас са още Гунди и Котков. Футболните легенди загинаха в катастрофа на 30 юни 1971 г. при сблъсък на управляваната от Аспарухов “Алфа Ромео” с камион ЗИЛ. Колата избухва в пламъци, а българският народ е в траур.

Полицията обаче ограничава достъпа до архивите по случая, което кара Милев да твърди, че е възможно смъртта всъщност да е инсценировка на Държавна сигурност.

Тези дни започна разпространението и на друга теория, според която Людмила Живкова витае между нас. Това пък обяснява българският емигрант Георги Костов, като подчертава, че пророчеството е направено от самата Ванга. При едно от посещенията си при нея пророчицата му разкрила, че дъщерята на Тато е висш дух, който отново ще се прероди в България като висш държавник.

Дали това вече се е случило обаче, можем само да гадаем. Дали пък Ванга не е имала предвид председателката на Народното събрание Цецка Цачева, която в момента е кандидат за президент на ГЕРБ? Самата пророчица защитава теорията, че тялото е преходно, а душата на добрите хора вечно се преражда в нова обвивка.

Но нарастването на конспиративните теории за смъртта на известни личности не е ново явление. Феноменът съществува от векове.

Твърди се, че именно Исус Христос е първият обект на подобни спекулации. Сред често разпространяваните теории са, че Божият син всъщност е оцелял при разпъването на кръста, а възкресението е измислица. Според друга хипотеза Исус не е умрял на кръста, а просто е изпаднал в безсъзнание По-късно се събужда, а не възкръсва от мъртвите.

Дали Жана д`Арк, Хитлер и бен Ладен живеят дълго след официалната им смърт четете в хартиеното издание на в. "168 часа"