Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият конституционен съдия описа пред 160 жени в Разград премиера по следния начин: "Той е политикът, когото и Меркел, и антиподът й Орбан прегръщат с чувство. Той е едновременно целуван и от десния Юнкер, и от левия Шулц, който помоли Борисов да вземе Калфин в правителството и той го направи"

Бившият конституционен съдия Георги Марков обяви Бойко Борисов за политическия дядо Коледа и даде примери за това на семинар за толерантността в политиката, финансиран от фондация "Конрад Аденауер". Пред 160 жени в Разград, Георги Марков предупреди ГЕРБ да не сбърка с кандидата за президент, защото на втори тур на изборите след месец политическите опоненти могат да се обединят срещу номинирания от най-голямата политическа сила в България.

Според Марков ГЕРБ е пример за политическа толерантност, защото в партията са забравили костинбродската афера, заканите на протестъри да вкарат в затвора Борисов и Цветанов, в името на стабилността да включат в управлението близо 20 партии. Като примери за политическа толерантност Марков определи назначението на един от говорителите от Костинброд - Мая Манолова, за омбудсман, назначаването на внука на Борис Велчев за шеф на Конституционния съд, подкрепата на лявата кандидатка за ООН Ирина Бокова, иЗдигната от правителството на Орешарски, без да бъде питан Борисов.

По адрес на премиера Георги Марков цветно обясни защо го смята за политическия дядо Коледа. "Кой е българският държавник, който в момента е прегръщан с чувство от Ангела Меркел и от нейния антипод унгареца Орбан, кой е целуван едновременно и от десния Юнкер, и от левия Шулц, който помолил Борисов да вземе в правителството Калфин", попита риторично анализаторът, който симпатизира публично на ГЕРБ. По адрес на "джуджето ДСБ" Марков коментира, че досега Борисов е можел да поиска изключването на партията на Радан Кънев от Европейската народна партия, но в нито един момент премиерът не е имал оплакване пред лидерите Дол и Вебер, че партия член на ЕНП е основна политическа опозиция на управляваща партия също член на ЕНП.

ГЕРБ е партия не на отмъщението, а на опрощението, обясни Марков пред петата академия на женската организация на тази политическа сила. Той обаче предупреди, че трябва да се прощава, но не и да се забравя, тъй като и от страна на основния си опонент - БСП,ГЕРБ не получавал подобни актове на толерантност.

Георги Марков похвали обаче партията на Борисов, че успяла да спечели градове, които или са били бастиони на БСП, или на ДПС. "Когато преди 25 години от СДС тръгнахме да обикаляме с покойните днес Стефан Савов и Стоя Ганев, с Александър Йорданов, ни съветваха да не стъпваме в Разград, Търговище, Шумен и Силистра. Браво на ГЕРБ, че не отписа етническите региони и има вече кметове в тях, а ние бяхме аджамии и тогава ги заобиколихме", призна един от 39-те депутати, които гладуваха срещу гласуваната нова конституция.

Марков разказа пред 160-те жени - мюсюлманки и християнки, че похвалил женската организация на ГЕРБ пред Бойко Борисов. "Казах му преди срещата с унгарския премиер Орбан, че дори неговата партия, която съществува от 1988 г. , няма такава женска организация като ГЕРБ - умни, работещи жени от различни етноси. Затова съм сигурен, че в България нищо не е загубено"