Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момчил Андреев
Момчил Андреев

Има епидемия от софтуерно манипулиране на електромери, казва  главният изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”

Статистиката на “Енерго-Про”, дружеството, което работи на територията на Североизточна България, показва, че има села, където почти цялото население краде. Такива например били Синдел и Каменар с 43% кражби, Кръшно и Маково с над 20%. Това обяви главният изпълнителен директор на “Енерго-Про” Момчил Андреев.

“От едно село губим 300 хил. лв.”, даде пример той с Каменар. Там дружеството купувало ток, за да захрани селото, за 400 хил. лв., а приходите от платени сметки били за 100 хил. лв. на месец.

“Енерго-Про” направили и експеримент с единия от трафопостовете в с. Каменар. При акция на дружеството в 16 ч за лов на незаконно закачили се изведнъж загубите на ток от трафопоста паднали до абсолютния минимум около 25%. Вечерта, когато служителите ги нямало в селото, крадците отново се закачили и загубите стигнали 90%, разказа Андреев.

От 2012 до 2015 г. има 15 000 нарушения в Североизточна България. 113 души са осъдени, но само 19 осъдени на лишаване от свобода”, показа още статистика той. Андреев предложи енергийно бедни, които бъдат хванати да крадат ток, да бъдат лишавани от помощи. Андреев използва аналогията в селското стопанство, където стопани, хванати да палят стърнища, губят право на субсидия.

Един от най-големите крадци на електроенергия обаче е бизнесът, стана ясно от изявлението на Момчил Андреев. “Тази година наблюдаваме епидемия от софтуерно манипулиране на електромери обяви главният изпълнителен директор на “Енерго-Про”. За първите 6 месеца на миналата година е имало 1258 случая, за първите шест месеца на тази са 3425, даде пример Андреев. “Това са кражби, обслужващи бизнеса, защото физическите лица крадат най-често с просто прикачване към кабела", посочи мениджърът на “Енерго-Про”. Имаме 1460 заловени кражби от началото на 2016 г., посочи още Андреев. “Рисковите райони за кражба са хотели, ресторанти, промишлени обекти, вилни зони”, посочи той.

Виж тук презентацията на Енерго Про