Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Премиерът обаче все още мисли, днес може и да обяви решението си

Деликатни запитвания дали България вече няма да издигне кандидатурата на вицепрезидентката на Европейската комисия Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН са получени във вторник в българското правителство. Те идвали главно от Еврокомисията, но имало и от чужди правителства.

Емисарите питали дали премиерът Бойко Борисов ще изпълни първоначалната си закана да оттегли Ирина Бокова, ако при петото гласуване не е поне на втора позиция. Вотът в Съвета за сигурност мина на 26 септември. В понеделник

българската

кандидатура бе

класирана на

6-о място,

като за първи път в състезанието досега загуби лидерската позиция при жените.

Запитвания кога ще бъде направена смяната на Бокова с Георгиева са правени както към членове на правителството, така и към високопоставени чиновници, показа проверка на в. “24 часа”. В Брюксел дори се надявали решението за смяната на българската кандидатура и издигането на Георгиева вместо Бокова да бъде решено още във вторник на извънредно заседание на правителството. Такова обаче не беше свикано.

Заседание на правителството, на което може да стане смяната, ще бъде проведено днес. В предварителния дневен ред на министрите обаче не е предвидена точка за издигането на Георгиева. Не е проблем обаче тя да бъде внесена от премиера Бойко Борисов извънредно.

Самият Борисов е решил да размисли още веднъж дали да сменя българската кандидатура, научи “24 часа” от негови сътрудници. Той трябвало да обяви финалната си позиция днес.

“Когато има

нещо, ще

кажем”,

бе пък неофициалният коментар на високопоставен служител във външно министерство. Засега в МВнР изчакват какво ще е решението на премиера, въпреки че са правени сондажи как би могла да се осъществи евентуална смяна на кандидатурата.

ИРИНА БОКОВА
ИРИНА БОКОВА

“Гардиън”: Нарасна шансът на Кристалина в надпреварата

Но и тя, и Гутериш може да не се харесват на Русия

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш укрепи убедителната си преднина след петото гласуване в Съвета за сигурност за кандидатите за поста генерален секретар на ООН, пише “Гардиън”. Според британския вестник на последния вот Гутериш, който е и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е направил стъпка към победата, а основните му съперници са изостанали.

Междувременно нараснаха шансовете за късно влизане в надпреварата на комисаря на ЕС по бюджета Кристалина Георгиева, след като нейната сънародничка Ирина Бокова получи слаба подкрепа в петото гласуване.

Но даже и да бъде издигната кандидатурата на Георгиева, тя ще трябва да реши дали иска да влезе в състезание, в което досега доминира един кандидат, подчертава вестникът.

Според “Гардиън” Гутериш се е озовал изненадващо в позицията на фаворит, тъй като мнозина са очаквали следващият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа, и то жена. Но преднината на португалеца не е решаваща, защото победителят трябва да получи най-малко девет “окуражителни” гласа и нито едно вето от петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Възможният вот против Гутериш на следващото гласуване на 5 октомври (когато постоянните членове ще пускат цветни бюлетини - сигнал за вето) може да дойде от Москва, а това може да доведе до ответни налагания на вето върху фаворитите на Русия при следващите гласувания. “Ако Гутериш бъде блокиран, всеки от списъка ще бъда блокиран и ще трябва да търсим нови кандидати”, цитира “Гардиън” високопоставен дипломат от Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева може да се натъкне на същите пречки като Гутериш, тъй като тя е член на Европейската комисия, а срещу Русия действат санкции на ЕС заради намесата ѝ в Украйна. И Георгиева, и Гутериш биха били активни генерални секретари по хуманитарните въпроси. Затова и двамата вероятно не се харесват на Русия и вероятно на Китай, заключава британският вестник и припомня, че настоящият генерален секретар Бан Ки Мун много ядоса Москва, когато по-рано тази години отправи критики към руската намеса в Сирия.