Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премахваме шестте възпитателни училища и домове и ги заменяме със социални центрове, където ще се настаняват до десет деца. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева на брифинг за промените в детското правосъдие.

В момента в домовете има 204 деца до 18 години, а 51 от тях са на възраст под 14 години. Престоят там е до три години като при едва 13 деца е зададен срок, посочи Захариева.

С новите промени задължително ще се указва колко време да е престоят като той не бива да надвишава 1 година. На всеки три месеца пък ще се прави оценка за напредъка на децата. Предвидени са и нови възпитателни мерки. В тях влизат трудово възстановяване на щетите при кражби, забрана за среща с определени хора, забрана за посещение на определени места и дори забрана за напускане на дома и страната.

Те ще се прилагат по преценка на разследващите полицаи или прокурора, а ако делото е в съдебна фаза, с решение на съда. Възможно е дори да бъде изведено от дома си и настанено в приемно семейство, а в особено тежки случаи и в социалните центрове. При по-тежките случаи остава възможността за затвор. В момента зад решетките са общо 20 деца като 14 са осъдени, а шест са задържани под стража, 4 пък са децата, които излежават присъди за убийство.

Омбудсманът Мая Манолова изрази подкрепата си за предложените промени. Такава министър Захариева и екипът й получиха и от представителя на УНИЦЕФ България Мария Хесус Конде.