Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живеем във времена, в които думите все още са най-популярното средство за общуване. Скоро няма да е така – всичко ще е емотикони и слабоумни магаренца, които подскачат и до тях пише НА НА.

Но засега все още се налага да си служим с думички. Колкото и да е трудно. А за някои дори непосилно.

Често чувам хора да употребяват неуместни фрази. Чули са нещо от някого, харесало им е, щото звучи странно и го повтарят, без да се замислят, че всъщност е глупост.

Ето някои изрази, които е добре да избягвате, ако не искате да изглеждате тъпо.

1. “В интерес на истината” – фразата звучи помпозно, но е напълно безсмислена. Истината няма интерес. Интереси имат само лъжите.

2. “Фактически” (или “дефакто”) – хората, които го употребяват смятат, че с тоя лаф изглеждат по-умни. Имам лоша новина за тях. Думата е измислена и не означава нищо.

3. “Небезизвестният” – този лаф е шампион сред тъпизмите. И пет представки да сложиш пред една дума, пак ще изглеждаш прост.

4. “Задкулисие” – нямам представа кой измисли тая глупост и я пусна в пространството, но днес я повтарят всички политици и журналисти, като винаги правят тревожна физиономия. Демек – това задкулисието е лоша работа, драги зрителю... Ми не е лоша работа, защото не съществува. В театъра има сцена, има кулиси, но задкулисие няма. Както няма и предклозетие.

5. “В обяснителен режим” – някакви хора постоянно твърдят, че “влизат в обяснителен режим”, или че “не искат да влизат в обяснителен режим”. В кви режими влизате бе, бунаци? Да не сте перални, че да сте в режим?

6. “Европейските ценности” – съжалявам, но такива работи не съществуват. Германските ценности са едни, а гръцките ценности са съвсем други, както видяхме наскоро. Така че аре у лево с тия европейски ценности.

7. “Днес повече от всякога”.... имаме нужда от герои. Или неква подобна глупост. Ми не, колеги, няма как да знаете как е било всякога, за да го сравнявате с днес. Единственото, което е сигурно е, че днес повече от всякога изглеждате тъпи.

8. “Политическа отговорност” – изразът е като “дървено желязо”. В политиката няма отговорност, там има само безотговорност.

9. “Олигархия” – напоследък всеки дребен бандит, който има повече от 5 лева в джоба си, е наричан “олигарх”. Всъщност думата е древногръцка и означава съвсем друго (седнете и прочетете най-после какво означава от единствения ви източник на знания – уикипедия).

10. “Реално погледнато” – хората, които употребяват този израз, вероятно имат способността да гледат и нереално.

11. “По пътя на логиката” – логиката не е път, тя е начин на мислене. Който 90 процента от хората не владеят.

12. “Кредит на доверие” – латинската дума “credo” означава “вярвам”. Така че когато употребите израза кредит на доверие, всъщност казвате “доверие на доверие” и изглеждате адски тъпо.

13. “Вътрешна красота” – сори, момичета, ама няма такова нещо. Проявленията на красотата са предимно външни, макар по-невзрачните женици да се самоуспокояват с фразата на Екзюпери, че същественото било “невидимо за очите”. Ми не е невидимо, съжалявам. Невидим е само умът ви. Вероятно защото го няма.