Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаят, който нахлу въоръжен в бензиностанция, за да открадне 130 лв., е затънал в дългове към банки. Сам гледал двете си деца със заплата от 640 лв., довериха пред "168 часа" близки до него.

Малко преди обира той бил предупреден, че в най-скоро време ще бъде даден на частен съдия - изпълнител, който да събере чрез публична продан имуществото му. За да излезе от ситуацията, той

взел безумното решение да

нахлуе въоръжен

в бензиностанцията и, насочвайки оръжие срещу продавачката, да избяга с оборотните пари. Тази версия за "скандала на седмицата – полицейски служител да ограби бензиностанция заради символичните 130 лева", разкри пред "168 часа" бивш полицейски служител на висока позиция в Областна дирекция на МВР в Шумен.

"Колеги ме информираха, че Боби е в списъка на частен съдия - изпълнител, за да може банката да си прибере вземанията от неизрядния длъжник", сподели нашият източник, отлично запознат със случая.

Историята в Шумен

напомня за сюжета

във филма “Урок”,

когато учителка заради финансови проблеми се опита да ограби банка.

Подобно на филмовия екшън, рано сутринта на 2 септември, около 5,00 часа в бензиностанция на главен път Русе-Варна край Шумен нахлува ст. полицай Боян Панайотов.

Той е въоръжен и маскиран с качулка, от която едва се виждат очите му. След като насочва пистолет към продавачката, тя му предава доброволно

събраните оборотни пари до момента –

130 лева

След обира черният "Фолксваген " с шуменска регистрация изчезва в посока Седми километър, става ясно от информационното съобщение на шуменската полиция.

Потърпевшата служителка на бензиностанцията още била в шок от случката, споделиха нейни колеги.

"Тя още не е навършила 29 години. Трепва при всеки шум и вятъра. Гони я параноя, че някой я преследва и иска да я убие", сподели служител на бензиностанцията.

Извършителят на грабежа е посочен в полицейския бюлетин с инициали Б.П. При последвалите оперативни действия служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" изясняват, че автомобилът се ползва от полицейски служител в Районно управление Шумен. Странно защо, много преди да е образувано досъдебно производство срещу Панайотов за грабежа,

изготвилият полицейското съобщение

Десислав Райчинов от отдел "Анализи" е записал "материалите по досъдебното производство са докладвани на прокурор от Районна прокуратура Шумен". Според колеги на Райчинов това било гаф, който означавал, че "полицаите диктуват на прокурорите какви действия да предприемат срещу нарушителите". Или най-малкото, сеопитвали да им влияят, което било абсолютно недопустимо.

Като друга нередност в историята с обира полицейски източници посочиха късно подадената информация. С 6 дни закъснение. Според тях, след като извършителят на деянието, макар и за незначителна сума, е полицай, по случая не трябва да се мълчи.

Потърсен за коментар на случая, директорът на шуменската полиция комисар Ялчън Расим

не вдигаше мобилния си телефон

При няколкото опита за контакт, той отхвърляше позвъняванията на репортера на "168 часа".

Така без отговори останаха въпросите защо полицията е мълчала толкова дълго за нападението, извършено от неин служител, и защо Ялчън Расим е наложил санкцията дисциплинарно уволнение също

със закъснение,

едва след като

се вдигна шум

За разлика от комисар Расим пред "168 часа" проговори прекият началник на полицая- грабител главният инспектор Илиян Николов.

"Неприятно съм изненадан от историята със служител на дирекцията. Какъв е мотивът на престъплението, не бих искал да го споделя с вас. А и не е редно, тече разследване", заяви Илиян Николов, началник на Районно управление "Полиция" в Шумен.

Той описа Панайотов като неконфликтен. Добросъвестен служител в отдел "Охранителна полиция".

С над 10 години стаж полицаят не се отличавал с особено високи резултати в работата си. Бил награждаван с писмена похвала.

На въпрос на "168 часа" верни ли са твърденията на колеги на Панайотов, че той е изпаднал в нервна криза и депресия от безпаричие и за това е атакувал бензиностанцията, Николов отказа да отговори. Щял да поиска обяснение от вече бившия си подчинен на по-късен етап.

Полицейският шеф беше категоричен, че дни преди обира неговият подчинен

нямал поведение,

което да подсказва

за някакви отклонения

В полицейския речник това се наричало аномално поведение.

"Ако имаше такива индикации, щяхме навреме да реагираме с беседи, разговори, както изисква нормативната уредба", уточни Николов.

Полицаи, с които "168 часа " разговаря, разказаха, че Панайотов бил отдавна разведен. Сам се грижел за двете си деца. Живеели в малък апартамент в кв. "Тракия". Колегите му не изключват

финансовите затруднения

да са го провокирали да вземе абсурдното решение да нападне бензиностанция за пари.

"Нямам представа защо го е направил. Познавам го. Добър човек е", сподели говорителката на шуменската полиция Ася Йорданова.

Съдът наложи на полицая мярка за неотклонение "домашен арест".

По случая работи следовател от окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура Шумен.

"Нямам право да давам подробности по разследването. Работи се активно", заяви началникът на шуменското следствие Нели Миланова.

Проверка на "168 часа" установи, че заплатата в сектор "Охранителна дейност", където работи полицай Панайотов, варира от 608 до 640 лева. По закона за МВР полицаите се водят държавни служители.

Колега на прокурор Кирил Киряков лансира пред "168 часа" още една версия за нападението Ц хазартна зависимост на полицая. Според магистрата, наблюдавал и други подобни дела за залагания, можело да бъде извършено престъпление като грабеж и кражба.

Хазартната зависимост може да доведе човек до патологично разстройство. А хазартът е бягство от други проблеми", поясни Киряков.

Заради заеми към банки униформеният бил даден на частен съдия изпълнител.

Когато разбрал,

че е в черния списък

за отнемане на имуществото, Боян Панайотов се решил на дръзкия обир.