Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разводът често има пагубно влияние върху живота на съпрузите. Раздялата със дълго граденото статукво е стресиращо за организма. Невинаги той или тя са способни да посрещнат сами житейските предизвикателства. Станислав Вавринка обаче е съвсем друг случай.

Точно на него тежкият развод с телевизионната водеща Илхам му се отрази изключително благотворно. Невероятната му победа над Новак Джокович на финала на US Open още веднъж доказа, че швейцарецът сякаш изживява втора младост на корта. Със сигурност го подмладява и новата му приятелка Дона Векич. Всъщност безпристрастната статистика сама по себе си показва какво точно свърши Стан Вавринка. Той се разведе с Илхам, която е с 11 години по голяма от него. И почти веднага след това се обзаведе с Дона, която е с 10 години по-млада от него. Моралистите нека си коментират правилността на постъпката му,

но маневрите в личния му живот го изстреляха

до нова титла

в турнир от Големия шлем. 31-годишният Стан стана вторият най-възрастен победител в един от четирите големи турнира след Андре Агаси, който през 2003 г. спечели Australian Open на 32 години.

Когато имаш до себе си 21-годишна изключително сексапилна приятелка, играеш като лъв с далеч по-младите съперници. И Стан го направи на турнира в САЩ, прибавяйки нови 3,5 млн. долара в банковата си сметка, където вече са прибрани внушителните 30 млн. долара от наградни фондове.

Кой ли е вярвал, че момчето със странна структура на тялото един ден ще се докопа до върха в световния тенис. За разлика от повечето си колеги в елита той не е издънка на богата фамилия, която може да плаща луди пари за професионални учители. Баща му Волфрам е беглец от комунистическия режим в Чехословакия. След като се жени за швейцарката Исабел, таткото на Вавринка започва работа в дом за хора със специални нужди. Със заплатата си няма никакъв шанс да осигури нормалните тренировки на своя наследник. За късмет обаче

в живота на семейство Вавринка се появява бившият състезател Дмитрий Завялов

Той си търси спаринг партньор за разнообразяване на скучните следобеди и така попада на младия и много амбициозен Станислав. В началото всичко е просто за забавление, но с времето бившият професионалист започва съвсем сериозно да обучава далеч по-младия си съперник.

"Това беше огромен късмет за нас. В онзи момент един час с учител струваше не по-малко от 100 франка. Нямаше откъде да набавя тези средства", разказва бащата на бъдещия шампион.

Дори и след като влиза в професионалния тенис, Вавринка продължава да се бори с хорските предразсъдъци. Швейцарците просто не искат да повярват, че някога може да се появи тенисист, който да посегне към короната на Родждър Федерер.

"Сигурно съм отговарял хиляди пъти на въпроса дали се съревновавам с Роджър. Истината е, че никога не съм си поставял за цел в живота да го надмина по успехи. Това е невъзможно. Моята цел беше да постигна толкова,

че да осмисля всичките тези години на лишения и ужасяващи тренировки",

твърди Стан Вавринка.

През 2009 г. той се ожени за по-възрастната си приятелка Илхам, а няколко месеца по-късно им се роди дъщеричка. След още няколко месеца обаче Вавринка напусна жена си. Тенисистът тогава обяви, че семейните задължения го откъсват от тениса и той не може да постигне това, за което е мечтал. Още тогава си пролича, че Стан е готов да се лиши от най-скъпото само и само да скъса с реномето си на вечно втория. След известно време съпрузите се събраха отново, а Вавринка обеща да се поправи.

"Вече не съм на 20 и трябва да се отнасям по-отговорно към живота си.

Ще премислям добре

всяка своя стъпка,

за да не наранявам близките си хора", обеща Станислав. И наистина спазваше това обещание поне докато в живота му не се появи красивата хърватка Дона Векич, смятана за една от най-перспективните млади тенисистки в света. Стан отново излезе и говори за семейството си, като този път благодари за всичко на бившата си съпруга, с която делиха една постеля в продължение на 10 години.

За гневния изблик на изоставената съпруга четете в хартиеното издание.