Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Музо, запей ми за оня герой многоопитен, който странствува дълго..." (Начало на Първа песен от "Одисея", Омир).

"Il faut aller voir" (в превод "Трябва да отидем да видим"), казва легендарният френски океанограф и изследовател Жак-Ив Кусто. Несъмнено трябва да се последва съвета на всепризнатия морски пионер и задължително да се види новият биографичен филм за неговия живот и личност "Одисея" (L'Odyssee). Лентата ще "потопи" зрителите във вълнуващите изследователски търсения и постижения на капитан Кусто под водата или, казано на неговия език, в "света на мълчанието" (бел.ред. Така се казва един от неговите филми - The Silent World (1956) с "Оскар" за "Най-добър документален филм", както и първата му книга "Безмълвният свят" (Silent World).

"Одисея" е най-мащабният приключенски проект в съвременното френско кино Режисьор на филма е Жером Сал ("Зулу"), а в главната роля на прочутия мореплавател влиза Ламбер Уилсън ("Сахара").

Обаятелната актриса Одри Тоту ("Коко преди Шанел") ще изиграе първата съпруга на изследователя Симон, а Пиер Нине ще се превъплъти в образа на техния най-малък син Филип.

Бюджетът на лентата е 35 млн. евро., а снимачният процес протича в рамките на пет месеца в Южна Африка, Антарктика и Средиземно море.

В "Одисея" се разгръща абсолютната любов на Кусто към морето, което го допуска до най-големите си тайни и му позволява чрез него и целия свят да се докосне до тях.

"От рождението си човекът носи на раменете си товара на гравитацията. Той е прикован към земята. Но трябва само да се потопи под повърхността и вече е свободен." (Жак-Ив Кусто пред Time, 28 март 1960)

На борда на своя плаващ дом "Калипсо" капитанът заедно със своя екип се посвещава изцяло на авантюристичното опознаване на енигматичната душа на световния океан. Кусто се сдобива със своя легендарен кораб през 1950 г., когато този съд е просто бракуван британски минен тралщик, но с кипящите идеи и находчивост на своя притежател се превръща в плаваща изследователска лаборатория. "Калипсо" му служи вярно и ме осигурява безсмъртие, вместо само да обещава такова, подобно на нимфата със същото име от голямата древногръцка епическа поема на Омир "Одисея".

"Подкрепян от водата, човек може да лети във всяко едно направление - нагоре, надолу, настрани, само с леко движение на ръката. Под водата човекът се превръща в архангел." (Жак-Ив Кусто пред Time, 28 март 1960)

Знаменитият океанограф, еколог и фотограф е изключително изобретателен още от дете като само на 11 години построява модел на кран, а на 13 сам сглобява кола, задвижвана с батерии. По същото време се увлича по киното и си купува камера за домашни филми, но мечтата му била един ден да бъде капитан на военен кораб.

Съдбата обаче му е отредила много по-важна роля и му го заявява грубо, като скоро след неговото завършвате на френската Морска академия през 1933 г. с чин лейтенант, Кусто претърпява тежка автомобилна катастрофа. И двете ръце му ръце са счупени, което слага край на бляновете му за военна кариера. Докато се възстановява след случилото се, той успява да изобрети усъвършенстваните очила за подводно плуване. Вдъхновението съвсем не го напуска и малко по-късно Кусто става съавтор заедно с Емил Гагнам на акваланга, апарат за дишане под вода, който дава възможност за по-продължителни гмуркания и бързо се сдобива с широка популярност.

През и след Втората световна война флотът използва акваланга за намиране и обезвреждане на вражески мини. Като участник във войната Кусто влиза в ролята на шпионин за известно време, а за тази си служба е награден с няколко медала.

През 1948 г. Кусто е произведен в чин капитан на корвета във френския флот, а две години по-късно е избран за президент на Френското Океанографско дружество. След сдобиването му с "Калипсо" той се отдава на своите пътешествия и изследвания, а за да финансира проектите си и да увеличи обществения интерес към тях, заснема множество филми и публикувани редица книги.

През 1968 г. Кусто е помолен да направи телевизионен сериал и през следващите осем години документалната поредица "Подводният свят на Жак Кусто" със зашеметяващ успех среща зрителите по целия свят с вълнуващия си досег с акулите, китовете, делфините, потъналите съкровища и кораловите рифове. През 1974 г. Кусто основава "Обществото на Кусто" за опазване на живота в океаните, като членовете на организацията нарастват главоломно и наброяват повече от 300 000 членове по целия свят.

В личен план капитан Кусто се жени за Симона Мелхиор, от която има двама сина - Жан-Мишел и Филип. Последните години от живота си води съдебна битка с Жан-Мишел върху правата за ползването на неговата фамилия. И на борбата за опазване на околната среда.

На 87 години Кусто "отплава" на своето безкрайно пътешествие на 25 юни 1997 г. почти година и половина след като неговата неодушевена любима "Калипсо" потъва в пристанището на Сингапур на 11 януари 1996 г.

"Морето е всичко. То обхваща седем десети от земното кълбо. То е необятна пустиня, където човек никога не е сам, защото усеща кипящия околовръст живот. Морето е просто въплъщение на свръхестествено и удивително съществуване. Там съм свободен!", казва Жак-Ив Кусто.

Премиерата на "Одисея" е на 27 октомври 2016 г.