Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прецедент: Общинските съветници в Неделино присвоиха за себе си обществените поръчки.
Прецедент: Общинските съветници в Неделино присвоиха за себе си обществените поръчки.

ОБЩИНСКИ съветници, членове на комисията за конфликт на интереси, в родопската община Неделино от години получават апетитни обществени поръчки.
По този начин те нарушават законите, за които собствената им комисия трябва да следи.
"Досега не сме се събирали нито веднъж и не сме разглеждали нито една конфликтна ситуация" - призна пред "168 часа" общински съветник, член на въпросната комисия.
"Някои хора
се кандидатират
и стават общински съветници само за да се облагодетелстват и замогнат" - казва бившият кмет на Неделино Здравко Димитров.
Класацията за най-голям брой получени обществени поръчки води председателят на постоянната комисия "Бюджет, финанси и икономика" в общината Митко Петров. Неговата съпруга е първа братовчедка на кмета на Неделино Илия Вълчев (БСП). Фирмата на майката на Петров ЕТ "Елвияна Минка Петрова" снабдява социални и детски заведения с хранителни продукти.
Председателят на постоянна комисия "Устройство на територията, строителството, благоустройството и комунална дейност" Стоян Чаушев също получава апетитни обществени поръчки с възложител община Неделино - сочат документите, предоставени на "168 часа". Фирмата
изпълнител на ремонти
и строителни дейности е "Стотекст" ЕООД, която е на самия общински съветник. Чаушев минава за човека на ДПС в местния парламент.
И председателят на постоянна комисия "Гражданска защита и общинска собственост" Румен Русанов
също се е възползвал
от високата си позиция. Като управител на строителните фирми "Румен Русанов" ЕТ и "Рума­строй" ЕООД той също е получавал обществени поръчки с възложител община Неделино - сочат документите.
За да бъдат в крак с новите тенденции в строителството, двамата съветници - Стоян Чаушев и Румен Русанов, въпреки че са прехвърлили 50 г., били студенти във Варненския свободен университет. Специалността, която записали, била "Строителни технологии".
До баницата с общински поръчки се е докопал и човекът на партия "Ред, законност и справедливост" Бойко Симеонов. На неговата фирма "БАС66" ЕТ общината възлага строително-монтажни работи в града и околните села. Според запознати през мандата на бившия кмет Симеонов успял
с общински пари
да ремонтира и къщата си.
Човекът на партия "Лидер" в Неделино - общинската съветничка Милка Босева, не остава назад в надпреварата за общински пари. Нейната фирма "Бористтурист" ЕООД има сключени договори с община Неделино за извършване на ученически и междуградски превози.
Съветници обвиниха председателя на Общинския съвет в Неделино Христо Петров, че чрез неговата фирма "Илия техстрой" също е получавал обществени поръчки. "Фирмата е регистрирана на баща ми. От 15 години тя не е работила в община Неделино, а в София, Елин Пелин и Плевен" - контрира Петров.

Съдът ги разследва
АДМИНИСТРАТИВНИЯТ
съд в Смолян ще разследва конфликта на интереси в община Неделино - съобщиха юристи.
"Казусът е скандален - общински съветници да уреждат свои фирми с поръчки", смятат прависти. И било смехотворно същите съветници да участват в комисията за разкриване конфликт на интереси.
Те обясниха, че съветниците бизнесмени подлежат на административна и наказателна отговорност, след като не са подавали декларации в Общинския съвет за конфликт на интереси, което е задължителна процедура по смисъла на ЗПРКИ.
"Действително само някои съветници са подали декларации за несъвместимост и за частни интереси" - потвърди началник от община Неделино. Според него съветниците като лица, заемащи публична длъжност, не могат да изпълняват търговска дейност, несъвместима със служебното положение, което заемат.

Илия Вълчев, кмет на Неделино:
Всичко е прозрачно и точно

- Г-н Вълчев, как ще коментирате явния конфликт на интереси в общината - фирми на съветници получават обществени поръчки?
- Действително фирми на общински съветници са изпълнявали обществени поръчки. Не можем да ги лишим от тяхното гражданско право да участват в конкурси за обществени поръчки. Някои от фирмите не са техни - на майка, на баща, на роднини. За три години от моя мандат са проведени над сто обществени поръчки. Обжалвани са само четири пред комисията за защита на конкуренцията. Това показва, че всичко е прозрачно и точно. Няма конфликт на интереси.
Нямам никакви притеснения относно законността и целесъобразността на провеждане на конкурсите.
- Какви обекти са изпълнявали фирмите на общинските съветници?
- В момента не мога да ви отговоря. На какво основание искате такава информация?
- Съветници ви обвиняват за роднински назначения - братовчеди, чичовци са на работа в общинска администрация.
- Не е така. Назначил съм съвсем законно чичо ми. Той отговаря за почистването. В това няма нищо незаконно.
- Неделино е единственият град в Родопите без градски тоалетни. Вашият предшественик успял да ги продаде на частна фирма.
- Не само тоалетните. Продаде сладкарницата, държавната аптека. Не мога да кажа доколко продажбите са законни. Нещата са в съдебна фаза.

Здравко Димитров, бивш кмет
на Неделино: Уреждат фирмите си

В община Неделино има фрапиращ конфликт на интереси - избират се общински съветници, които търсят и намират възможности за облагодетелстване на своите фирми. В малките общини е така, но е силно изразено в Неделино. Да не ви говоря за нивото на общинските съветници - под всякаква критика. Съветниците с висше образование се броят на пръсти. Малцинство. Висшистите, кандидати за съветници, никога не са били избирани. Грамотният човек пари не дава.

Илия Вълчев
Илия Вълчев