Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1. Психично

заболяване

Колебанията в настроението са цената, която някои плащат за своята интелигентност, сочи ново изследване в САЩ. Според него високият коефициент на интелигентност в детството е свързан с прояви на биполярно разстройство в млада възраст.

Изследването долива масло в огъня на дебата за връзката между интелигентност, творчество и проблеми с психичното здраве.

Други проучвания вече доказаха връзка между интелигентността и психичните заболявания още в еволюционното минало. Увеличената интелигентност на хомо сапиенс е била първоначално в резултат на генни мутации. Цената, платена за тях обаче, е увеличение на психичните разстройства.

2. Тревожност

Много интелигентните хора са по-тревожни от умерено интелигентните. Именно комбинацията от висок интелект и тревожност е помагала на хората да оцелеят в далечното минало. Жалко е, че днес тя създава проблеми - интелигентните хора са с по-високи нива на тревожни разстройства.

3. Нови идеи

По-интелигентните хора са по-склонни да раждат нови идеи. Исторически погледнато, това означава отхвърляне на суеверията и търсене на нови начини за организация на обществото. Това обяснява защо по-умните хора са предимно атеисти с либерални възгледи. Младите, които се описват като “много консервативни”, имат среден IQ 95. А тези, които се описват като “много либерални”, са с коефициент на интелигентност средно 106.

4. Самотници

При по-умните хора има следната зависимост: колкото повече общуват с приятелите си, толкова по-неудовлетворени са от живота. Откритието оспорва общоприетата теза, че общуването прави хората по-щастливи. За умниците това не е така.

5. Спят до по-късно

По-умните хора са склонни да си лягат късно и да стават късно. Проучването изследва навиците за сън на 20 745 подрастващи американци. В делник младежите си лягат около 11,41 и се будят в 7,20 часа. По-изявените интелектуално си лягат в 12,29 и са на крака в 7,52. В почивните дни разликите са още по-големи.

6. Доверчиви

Умните хора се доверяват повече на другите. Освен това по-доверчивите са и по-щастливи и с по-добро здраве.

7. Мързеливи

Мързеливците са по-склонни да се отдават на размисъл. А работливите правят повече неща, за да избягат от собствените си мисли. Според предишни изследвания размишляващите хора имат повече хубави спомени, в които обичат да се реят, и често им отнема повече време, за да вземат решение и да доведат нещата докрай.