Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В слюнката му има лоши бактерии.

Човекът и кучето са спътници вече хиляди години. Много хора не могат да си представят своя дом без най-добрия си четириног приятел. Кучето намалява тревожността, стреса и предпазва от депресии. Но да се гушка и целува домашният любимец, може да бъде вредно за здравето.

Кучетата показват привързаност чрез близане. То също крие риск. Животното завира носа и муцуната си във всевъзможни места: боклуци, изпражнения на животни и пр. В слюнката му попадат бактерии и те се прехвърлят на човека и го заразяват.

Прекият контакт уста в уста с куче не е препоръчителен. Може да се заразите например с тения. Това е паразитен червей в човешкото тяло, пренесен от кучето като гостоприемник. Или с гъбички, предизвикващи кръгли петна върху кожата, които сърбят и се лющят. Ако не се лекува, бързо се разраства и прониква в стомаха и червата.

Capnocytophaga canimorsus е друга често срещана бактерия в слюнката на кучета и котки. У човека предизвиква тежка инфекция, която води до менингит, гангрена и сепсис. Не позволявайте на куче да ближе отворена рана на пръста ви, за да не се наложи после той да бъде ампутиран.

Устойчивите на метицилин стафилококи се предават чрез допир. Тази инфекция много трудно се лекува с антибиотици. Изследване, публикувано от Американското дружество за микробиология, е установило, че тази зараза се предава между хора и кучета двупосочно. Имунната система на кучетата е добре подготвена да се справи с този щам, но не и човешката. И той се разболява тежко с горещи, болезнени и гнойни рани.

И пародонтозата се предава между кучета и хора.

Pasteurella също е бактерия по домашни животни и кучета. Тя се предава чрез облизване на рана. Инфекцията засяга очите, ставите, костите, лимфните възли, пикочните пътища и води до менингит.

Но не всичко в кучешката слюнка е лошо. Изследователи от Университета на Аризона са открили, че някои бактерии в кучешка слюнка имат ефект на пробиотик и с тях се лекуват алергии и астма.

Изброените по-горе лоши последици от ласките между хора и кучета настъпват рядко. Облизването от здраво куче не може да е чак толкова вредно. Особено ако имате силна имунна система.