Яжте сладолед с течен азот, за да дишате като дракон
Хората са казали, че където видите дим, ще намерите и огън. Тази народна мъдрост невинаги е в сила, особено ако говорим за новия десерт “Драконов дъх”. Докато го ядете,
от устата и ноздрите
ви ще излиза гъст
бял дим,
без да има бушуващ огън в гърлото ви. И не, той няма нищо общо с “Игра на тронове” и Денерис Таргериан с нейните три дечица, които са огнедишащи дракони.
Тайната на магическия пушек е в една определена съставка от десерта и това е течният азот. Той няма нито цвят, нито мирис и често се използва в кухнята. Много е подходящ за дълбоко замразяване на някои храни. Сладоледът е една от тях.
Всъщност сладкото изкушение става много по-пухкаво и плътно, след като се замрази с помощта на течен азот. Това става за по-малко от секунда, понеже
азотът е с
температура от около
минус 200 градуса
по Целзий
Методът е част от не много популярната молекулярна кухня.
След като вече този пухкав сладолед с течен азот е готов, с него покривате зърнени гранули, които по принцип са част от зърнените закуски. Полученият драконов дъх се оформя най-често като малки топчета. Те могат да бъдат различни цветове - зелено, жълто или червено. Още докато десертът пътува към вас на някой поднос, можете да видите лекия дим около него.
Но външният вид на “Драконовия дъх” лъже. Десертът прилича на вкусни цветни студени топчета сладолед. От една страна, това е вярно, но не и когато става дума за вкуса.
“Драконовият дъх”
не е нито сладък,
нито солен
По-скоро няма вкус.
Затова и към цветните топчета може да си поръчате допълнителни сосове, в които да ги потопите, преди да ги изядете. По този начин “Драконовият дъх” ще има по-наситен сладък вкус. Сосовете се правят от комбинация между обезмаслено мляко и сироп. Вкусът им може да бъде шоколадов, ягодов или ванилов, каквито са и тези на традиционните сладоледи.
В повечето форуми хората си признават, че не си поръчват десерта заради вкуса му. Причината е, че “Драконовият дъх” е много
подходящ за странни
снимки или видеа,
които да споделите в инстаграм. Всъщност десертът не е нещо ново. Той се предлага в Лос Анджелис вече от няколко години. Става популярен обаче едва сега благодарение на социалните мрежи.
Все пак трябва да се отбележи, че тези цветни топчета се ядат внимателно заради течния азот по тях. Той не трябва да се допира до кожата. Затова и
не го ядете с ръце,
а с дълги дървени
пръчици, подобни
на шишчета
Бодвате единия им край в кръглото топче, което пъхвате в устата, без да го допирате до друга част на лицето.
Важна особеност, която трябва да запомните, докато хапвате “Драконовия дъх”, е, че докато консумирате десерта, той започва да се... разтапя. Накрая в чашата остава течност. Тя не бива нито да се докосва, нито да се пие.
Накрая внимавайте и как ядете “Драконовия дъх”. Той се сервира леденостуден. Това е и причината понякога клиентите да
изгарят езика си,
докато ядат десерта
За съжаление обаче, няма да може да си го поръчате в родните заведения просто защото не присъства в менюто им. Въпреки това неговото приготвяне не излиза скъпо.
В САЩ една порция “Драконов дъх” е около 5 долара, което в български левове е някъде към 8. Не е толкова скъпо, ако ги сравним с наргилетата, които, докато пушим, отделят дим и нямат никакъв вкус.
Най-четени
-
Как се обтегнаха отношенията на Лили Иванова и Йорданка Христова
В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър
-
Първият концерт на Лили Иванова е с фалстарт. Публиката: Хей, малката, свършвай по-бързо!
Успехът идва първо в Румъния 48 години. Точно толкова дълъг сценичен път извървява Лили Иванова от първата си поява на голяма сцена до препълнената 13-хилядна зала, скандираща името й бис след бис
-
Галерия Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа
В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара Този януари в цял свят се честват 110
-
Тодор Живков показва на Фидел Кастро най-старото тайно скривалище у нас
Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за
-
Любимите ми 50 книги
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години: 1. Шарл Перо - Приказки Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите