Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първанов и заместникът му Калфин дадоха пресконференция заедно с другите от ръководството на АБВ без Румен Петков Снимка: Пиер Петров
Първанов и заместникът му Калфин дадоха пресконференция заедно с другите от ръководството на АБВ без Румен Петков Снимка: Пиер Петров

Ген. Радев не вдигал телефона на лидера на АБВ, а с Нинова се раздели с песен на Алла Пугачова

Георги Първанов обмисля да издигне Мая Манолова за президент от името на АБВ. За този упорит слух, пише “България днес”.

Високопоставен източник от партията на бившия държавен глава потвърди, че между Първанов и омбудсмана е имало разговор. Не е ясно дали е бил телефонен, или става дума за нарочна среща. Самата Манолова е в отпуск и не вдига телефона. Неофициално от АБВ допълват, че тя не е казала “Не” на офертата, но вероятно е поискала време за размисъл и затова той се въздържа да я огласи публично.

“Генерал Радев не вдига телефона на Първанов,

но Мая май му

е върнала

обаждане”,

шегували се в АБВ. Там вече дори подредили достоен за вице - отново генерал - бившия шеф на Генщаба Михо Михов.

Първанов призна публично, че ген. Радев, заради когото се скараха АБВ и БСП, не му вдига телефона, нито връща обаждане. За комуникацията с Манолова пропусна да разкаже на пресконференцията си.

“Ходът с Мая е

гениален и ще

жегне силно

Корнелия

Нинова”,

предрече източникът ни от АБВ. Ако Манолова все пак откаже, за да не влиза в директен сблъсък със собствената си партия, било възможно Първанов или Калфин да влязат в президентската игра.

Експрезидентът отговори като ученик на царя дали това е възможно: “Ще ви кажем, когато му дойде времето.”

“Оттеглянето на моята кандидатура преди време бе заради конкретния процес на преговорите” - така Първанов не отрече възможността да се кандидатира лично.

Той даде да се разбере, че кандидатът на АБВ ще бъде разпознаваем. Вече нямало и да бързат - “досега бързахме, защото кандидатурата на Радев не бе достатъчно известна.” Така Първанов създаде впечатлението, че ще играе лично или с Калфин.

“Здравите сили победиха здравия разум. БСП прави голям подарък на ГЕРБ не само на тези избори, но и ще позволи в дългосрочен план да се запази статуквото.

Неинтелигентно

е оттеглянето

на Нинова

от преговорите за общ кандидат", не беше деликатен Първанов.

Първи червените отказаха брака, като обявиха, че генералът е техен, а не общ с АБВ. Според източници от “Позитано” разривът дошъл и от проекта за коалиционно споразумение, който АБВ пратили на БСП. В него се настоявало двете партии да са равнопоставени в коалицията, но и да запазят свободата да се коалират и с други формации.

БСП е водещата сила, ген. Радев е нашият кандидат, отсече Нинова.

“Как си представяте да бях казал в коалиция “Нова левица” на д-р Петър Дертлиев: “Налягайте си парцалите, по-малки сте?!”, попита Първанов. И заключи: “На тях им трябва “БСП+”, където всеки друг е в ъгъла.” Първанов прогнозира тежки дни за Нинова: “Нейният печеливш вариант беше с една силна коалиция, с една мощна кампания, с един кандидат, чийто авторитет надграждаме непрекъснато и утвърждаваме като лидер. Оттук нататък не вярвам да бъде успокоена вътрешната опозиция.”

При новата ситуация АБВ атакувала центъра, за да спечели първо президентската, а после и изпълнителната власт.

“Не остана мина, която г-жа Нинова да не настъпи. Защо така се случи, че нейната брадва никога не удря два пъти на едно и също място?”, каза още Първанов. А по повод собственото му обещание на всяка обида от страна на соцлидерката да ѝ подарява роза, пресметна с хита на Алла Пугачова “Милион альiх роз”.