Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оспорват дали Кастер Семеня трябва да се състезава с жени, след като има мъжки полови белези.

Тя е звезда в бягането на 800 метра. Световна шампионка от Берлин 2009 и сребърна медалистка от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Прогнозите, че Кастер Семеня ще е фаворит и на олимпийските игри в Рио, определено са в нейна полза.

А ако грабне златото, за южноафриканската атлетка ще се говори дълго. Споровете дали тя трябва да се състезава с жени не стихват от години. Мнозина смятат, че Семеня не може да се бори наравно с останалите състезатели заради своя интерсексуален статут. Жените сякаш нямат шанс срещу нейния мощен стил на бягане.

Още през 2009 г., след като грабва злато в Берлин, около нея се разрази голям скандал, след като стана ясно, чеджендър тестовете й показват както женски, така и мъжки полови белези.

В целия свят я смятат за хермафродит. В продължение на близо година атлетката не се състезаваше, докато не станаха готови пълните резултати от теста за определяне на пола й. През юли 2010 г. Кастер Семеня получи разрешение да се състезава отново, макар че резултатите от тестовете така и не бяха разкрити поради твърде личния им характер.

В началото след завръщането си Семеня беше длъжна да взема добавки за потискане на тестостерона и това се отрази на резултатите й. През последната година обаче ограничението отпадна и тя вече дава около шест секунди по-добро време.

Преди обаче да се появи отново на пистата, Семеня преживява истински кошмар. Целият й личен свят е на показ. Не успява да докаже, че не е хермафродит. От Южна Африка раздухаха скандала чак до ООН, където пуснаха жалба за нарушаване на човешките й права.

Информацията, че нивото на мъжкия хормон тестостерон в организма на Семеня е три пъти над нормата, доказва на всички, че тя е повече мъж, отколкото жена.

В Берлин Семеня спечели медала със смазващо превъзходство, което заедно с визията й предизвика подозрения дали не е мъж. Външният й вид определено е мъжествен. Тя е с мускулеста структура, има мощен разкрач на пистата, а гласът й е дълбок. Семеня дори не се облича като жена в ежедневието си.

Стигна се дотам, че от Международната асоциация по лека атлетика – ИААФ, наредиха тя да мине специални тестове, които да определят пола й. После редица сайтове гръмнаха с новината, че Семеня има както мъжки, така и женски полови органи. Унижението към състезателката не спира.

Тя е излъгана относно целта на медицинските тестове, проведени от собствената й лекоатлетическа федерация в Южна Африка. Понася подигравките на зрителите и противниците си. Изключително чувствителна медицинска информация относно самата нея изтича в медиите. Семеня е отстранена от професионалния спорт за десет месеца, по време на които е подложена на редица унизителни медицински тестове. Южноафриканските институции и феновете я превръщат в национален герой и жертва на международна конспирация. Тогава в родината си Южна Африка тя получи огромна подкрепа, а сънародниците й изобщо не приеха обвиненията, че е нечестно тя да се състезава срещу жени.

След спечелването на медала й в Берлин пред медиите се появява бивш неин треньор, който разкрива шокиращи факти за атлетката. "Кастер от малка има проблем с хормоните, като в нейния случай става въпрос за хермафродизъм - разкри наставникът, който отказва да се представя с истинското си име заради страх от линчуване. - Тя ми е разказвала, че се чувства странно, защото няма ярко изразен полов орган, ами някаква странна смесица.

Редно е някой да признае истината, независимо какви последици може да има за нея. Трудно е да живееш с такава тайна. Но трябва и да се спазват правилата, не може жени да се състезават срещу спортист с неидентифициран пол", твърди треньорът, който работил няколко месеца с атлетката.

След скандала Семеня се опитва да се скрие от медиите. В същото време хората в родината й я приветстват като герой. Тогава още тийнейджърката Кастер преживява огромен стрес и известност. За хората в Южна Африка тя си остава 100% жена и идол за редица лекоатлетки.

Сега нейният пол отново е подложен на оспорване. Експерти прогнозират, че в Рио тя може да подобри световния рекорд. От лагерите на опонентите й вече се появиха изказвания, че не е редно Семеня да е на пистата с жените.

На започващите следващата седмица игри в Рио тя е абсолютен фаворит, след като през последните месеци направи няколко страхотни бягания на 800 метра и даде силна заявка за златния медал в дисциплината на олимпийските игри в Рио. Южноафриканката спечели бягането от Диамантената лига в Рабат (Мароко), което е първото състезание от веригата в Африка, като свали резултата си от Доха преди две седмици с около две секунди.

"Тази победа увеличава увереността в собствените ми способности. Сега ми остава да тренирам още по-здраво, за да бъда готова на 100 процента за златен медал на олимпиадата в Рио", обяви Семеня.

Интересен факт е, че на миналата лятна олимпиада в Лондон 2012 Семеня спечели сребърен медал, като остана зад рускинята Мария Савинова - един от уличените в допинг руски атлети и част от руската държавна програма за приемане на забранени стимуланти.

В личен план Кастер Семеня е в брак с жена. Преди една година тя направи сватба с дългогодишната си приятелка Вайълет Расебоя на специална сватбена церемония в южноафрикански стил. Новината за сватбата на Семеня обаче беше потвърдена и със снимков материал. Според сайта на Daily Sun семейството на 24-годишната атлетка е платило лобола (зестра, изчислявана въз основа на цената на една крава) в размер на 25 000 южноафриканска ранда